30-dniowa Dieta – Protokół Autoimmunologiczny (AIP)

Właściwa dieta może uśpić chorobę chorobę autoimmunologiczną, spowodować remisję i całkowity brak objawów. Protokół immunologiczny jest dość nietypową dietą, bo wyklucza wiele całkiem zdrowych produktów, ale działa cuda.

Protokół Autoimmunologiczny to niezbędne zaplecze do gruntownego wyleczenia jelit. 30 dni to jednak umowne minimum. Zalecany czas na takiej diecie to 2-3 miesiące. Taki okres daje Ci już naprawdę spore efekty lecznicze, czyli uspokojenie układu immunologicznego. Dietę można oczywiście stosować do końca życia (bez obaw o niedobory), jednak nie oszukujmy się – nie jest to prosta sprawa. Po zaliczeniu tego etapu, możesz pozowlić sobie na mniej restrykcyjną dietę docelową.

Zanim zaczniesz stosować obecny protokół przygotuj swoją kuchnię, umysł i ciało na spore zmiany. Poniższe zalecenia mogą być trudne do zaakceptowania, dlatego warto wszystko wcześniej skrupulatnie zaplanować. Zacznij od zrobienia zapasów, potem ułóż grafik posiłków i do dzieła!

Przeciwwskazania

Dieta nie wskazana dla osób z zaburzonym wchłanianiem (chudych, niedożywionych).

Najpierw musisz odbudować i wzmocnić organizm:

Gdy poczujesz się lepiej, możesz przystąpić do Protokołu AIP.

Jak przetrwać na AIP?

Wiele osób ma problem z tym etapem diety. Protokół Autoimmunologiczny to naprawdę duże wyzwanie. W kółko zadajesz sobie te same pytania: Od czego zacząć? Co jeść? Jak wytrzymać? Ja nie dałam mu rady dłużej niż 3 miesiące, ale są i tacy co trzymają się w ryzach rok, albo i dłużej?

Moje pierwsze podejście skończyło się fiaskiem, pomimo pozytywnego nastawienia i skrupulatnego zaplanowania jadłospisu. Jednak ta porażka paradoksalnie okazała się być metodą, bo czemu nie wchodzić na AIP “miękko”, czyli “po trochu”?

Jeśli też decydujesz się na podejście sukcesywne, spróbuj w pierwszej kolejności wyeliminować:

KOLEJNO IDĄ:

  • JAJKA
  • GLUTEN (przynajmniej pszenicę na początek)
  • CUKIER rafinowany i sztuczne słodziki, sklepowe słodycze
  • NIEPEŁNOWARTOŚCIOWE MIĘSO: wędliny, parówki, pasztety czy puszki

To tylko sugerowana kolejność. Możesz oczywiście ustanowić swoją.

Problemy z trawienie?

Wiele osób na etapie włączania prawdziwego mięsa ma problemy z trawieniem. U siebie też zaobserwowałam to zjawisko przechodząc z diety wege na mięsną.

Jeśli wcześniej spożywałeś dużo węglowodanów i mało białka, organizm odzwyczaił się od ich trawienia (zwiększył pH kwasu żołądkowego na zasadowe). Przechodząc na nową dietę żołądek może mieć problem ze strawieniem białek, a Ty będziesz się czuł nieustannie głodny.

Dlatego tak ważne jest przygotowanie do takiej diety, o czym piszę w Wytycznych do PROTOKOŁU Oczyszczania Jelit.

Zakwaszenie żołądka powinno rozwiązać te problemy. Zanim jednak weźmiesz się za zakwaszanie, wykonaj prosty domowy TEST na pH żołądka.

Produkty problematyczne

Na początku sama popełniałam masę błędów. Jest wiele produktów, do których nie wiesz jak podejść, albo po prostu zapominasz, że to co było jeszcze wczoraj zdrowe, dziś już niekoniecznie. Przykładowe moje błędy to np.:

  • mrożonki warzywne, które zawierają gluten, mleko, jaja i inne alergeny
  • albo kabanosy z Konspola, które, co prawda, mają dość dobry skład i są bezglutenowe, ale zawierają pieprz i kminek – niedozwolone na protokole
  • za mało surowego tłuszczu w diecie, przez co chodziłam wiecznie głodna (więcej tutaj)

Planuj wszystkie posiłki

Codzienne zastanawianie się, co przygotować, czy kupić, stresowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam wziąć się w garść i zacząć regularne planowanie. Dzięki temu naprawdę odetchnęłam.

Smakowitości

Wysokiej jakości produkty białkowe:

  • Organiczna wołowina
  • Organiczna jagnięcina
  • Organiczna wieprzowina
  • Organiczny drób (kury, kaczki, indyki)
  • Sardynki w wodzie
  • Dzikie ryby (dorsz, halibut, pstrąg tęczowy, rdzawiec, sola, pstrąg)
  • Dziczyzna

Dlaczego mięso powinno być eco? Chodzi o to, że mięso z supermarketu nafaszerowane jest karmą glutenową i GMO. Popadasz zatem w błędne koło.

Organiczne warzywa:reagują

  • Karczochy
  • Szparagi
  • Jarmuż
  • Soczewica
  • Pędy bambusa
  • Sałata
  • Buraki
  • Grzyby
  • Kapusta właściwa chińska
  • Oliwki (w wodzie)
  • Cebula
  • Pasternak
  • Wodorosty
  • Brokuły
  • Szpinak (i inne zielone warzywa liściaste)
  • Brukselki
  • Dynia
  • Kapusta
  • Kalafior
  • Bataty
  • Seler
  • Rzepa
  • Szczypiorek
  • Ogórki
  • Cukinia

Zdrowe tłuszcze:

  • Awokado
  • Olej z awokado
  • Olej kokosowy
  • Olej z pestek winogron
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z krokosza barwierskiego

Organiczne owoce:

  • Jabłka
  • Kiwi
  • Sos jabłkowy (niesłodzony)
  • Cytryny
  • Morele
  • Limonki
  • Awokado
  • Mango
  • Banany
  • Melony
  • Nektarynki
  • Czarne borówki
  • Pomarańcze
  • Wiśnie
  • Brzoskwinie
  • Kokos
  • Gruszki
  • Żurawina
  • Maliny
  • Figi
  • Truskawki
  • Grejpfruty
  • Mandarynki
  • Winogrona

Przyprawy:

Pamiętaj, aby uważnie czytać etykiety – termin „przyprawy” może oznaczać niemalże wszystko i zawierać na przyktad gluten.

  • Ocet jabłkowy
  • Bazylia
  • Nasiona kopru włoskiego
  • Liść laurowy
  • Czosnek
  • Czarny pieprz
  • Imbir
  • Kakao (100%)
  • Musztarda
  • Kardamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Szarańczyn
  • Oregano
  • Kolendra siewna
  • Pietruszka
  • Cynamon
  • Rozmaryn
  • Goździki
  • Sól morska (w kolorze szarym, każda inna wybielona to ściema) lub himalajska
  • Kminek
  • Estragon
  • Mniszek lekarski
  • Tymianek
  • Koper ogrodowy
  • Kurkuma

Napoje orzeźwiające:

  • Domowej roboty soki owocowe i warzywne
  • Herbata (bezkofeinowa herbata ziołowa; w razie potrzeby umiarkowane ilości organicznej zielonej herbaty)
  • Kawa z cykorii lub topinamburu
  • Woda (filtrowana, mineralna, selcerska)

Pozbywamy się

W tej części nie będzie łatwo, ale jak po tygodniu zaobserwujesz u siebie lepsze samopoczucie, zapewniam Cię, że nie będziesz chciał wracać do tych produktów.

Toksyczne pokarmy – do wyrzucenia

  • Alkohol
  • Jedzenie fast food
  • Pokarmy przetworzone
  • Dodatki: barwniki, substancje smakowe, konserwanty
  • Jedzenie modyfikowane genetycznie (GMO), w tym olej rzepakowy i cukier z buraków cukrowych
  • Mięso poddane obróbce: mięso w puszce (z wyjątkiem ryb), wędliny, hot dogi (z wyjątkiem bezglutenowej kiełbasy)
  • Przetworzone, rafinowane oleje: majonez, dressingi do sałatek, tłuszcze do pieczenia, serki do smarowania
  • Rafinowane oleje, uwodornione tłuszcze, tłuszcze trans (także margaryna)
  • Substancje pobudzające i kofeina: czekolada, kawa, środki udrażniające drogi oddechowe, yerba mate. Jeżeli rezygnacja z kawy jest dla Ciebie trudnym krokiem, pomoże Ci w tym 3% woda utleniona. Więcej przeczytasz tutaj.
  • Substancje słodzące: cukier, słodkie alkohole, naturalne słodziki (miód, agawa, syrop klonowy, melasa, cukier z palmy kokosowej), słodzone soki, syrop glukozowo-fruktozowy (stewia jest dopuszczalna w ograniczonych ilościach). W ostawieniu cukru pomoże Ci chrom.
  • Tłuszcze trans i uwodornione oleje używane przy produkcji produktów paczkowanych i przetwarzanych

Przyprawy – do wyrzucenia

  • Sos barbecue
  • Pieprz cayenne (nie myl z czarnym pieprzem)
  • Czekolada (z wyjątkiem czekolady 100% kakao)
  • Keczup
  • Papryka
  • Płatki czerwonej papryczki
  • Przyprawy zaostrzające smak
  • Sos sojowy
  • Sos tamari
  • Sos reriyaki

Produkty wywołujące stan zapalny – do odstawienia

  • Kukurydza i produkty na niej oparte (jak kukurydziana mąka i kasza) oraz pokarmy zawierające robiony z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Pola kukurydzy podlewane są roundupem!, który już dziś bezpośrednio wiąże się z ZNJ.
  • Nabiał: kazeina, sery, twaróg, śmietana, mrożony jogurt, kozi ser (dozwolone później), lody, mleko, zabielacz do kawy (bez dodatku nabiału), serwatka, jogurty (naturalne żywe jogurty później dozwolone), masło dla osób z nietolerancją laktozy (dozwolone później / masło klarowane ghi /gee – jak najbardziej dozwolone)
  • Jajka
  • Gluten: wszystkie produkty zawierające jęczmień, żyto i pszenicę. Więcej o glutenie i o tym jaka to trująca toksyna – tutaj.
  • Zboża bezglutenowe i zawierające namiastki glutenu: szarłat, proso, owies, komosa ryżowa, ryż
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca pospolita, groszek (świeży i suszony), groch cukrowy (lektyny)
  • Warzywa psiankowate: bakłażan, papryka, ziemniaki (z wyjątkiem batatów), pomidory, pieprz (unikaj tylko świeżego, czarny mielony Ci nie zagraża).
  • Orzechy, w tym masło orzechowe
  • Orzeszki ziemne (źródło tłuszczy trans)
  • Nasiona, w tym nasiona słonecznika
  • Soja i wszystko, co pochodne
  • Słodzone soki owocowe

Moje uwagi dotyczące Protokołu AIP

Uwaga dotycząca lektyn

Moje doświadczenia wskazują na to, że w większości przypadków nie trzeba w protokole AIP eliminować warzyw psiankowatych z powodu obecnych tam lektyn, które zawierają. Psianki nie są aż tak destrukcyjne jak to jest “malowane”. Okazuje się, że ilość lektyn w nich zawarta jest tak znikoma, że właściwie nie szkodzą przy autoimmunologii.

Podobna sprawa dotyczy roślin strączkowych, które również zawierają lektyny, ale dodatkowo są ciężkostrawne. I tutaj podejście powinno być indywidualne, zależne od tego jak Twoje jelita reagują na strączki. Jeśli masz po nich spore gazy i wzdęty brzuch, oznacza to, że jelita nie są jeszcze na tyle sprawne, aby je strawić. W takich przypadkach proponuję odstawić strączki na czas protokołu.

Niemniej, soczewica, tak czy inaczej, znajduje się w Protokole AIP.

Jeśli jednak decydujesz się odstawić psianki to góra na miesiąc. Nie ma sensu wydłużać tego zalecenia do 3 miesięcy.

Uwaga dla dziewczyn z endometriozą

Dla dziewczyn z endo ten protokół powinien zawierać lekką modyfikację, tj. być bardziej wege, czyli bez mięsa.

W praktyce przypomina to trochę Post Dąbrowskiej z małymi zmianami, bo na tłuszczach i ewentualnie z pisankowatymi.

 

Powodzenia! :)

 

 

 

Seria artykułów:

Źródła:
  • Amy Myers, The Autoimmune Solution, 2015

4 myśli na “30-dniowa Dieta – Protokół Autoimmunologiczny (AIP)”

    1. Kasia Kurczynska

      Doprecyzowałam to masło we wpisie. Chodziło o początek diety, kiedy większość osób ma problem z laktozą, czy kazeiną. Dla osoby nie mającej nietolerancji laktozy masło będzie ok. Tak czy inaczej masło klarowane jest wyborem 100% bezpiecznym dla każdego, a wręcz rarytasem prozdrowotnym.

  1. No więcej sprzeczności w jednym artykule to chyba niewidzialna. Straszny chaos i na podatku psiankowate ok i strączki ok a na końcu be i do odstawienia ….

    1. Tak jak napisałam w poście: uwaga dotycząca warzyw psiankowatych to moja osobista opinia, którą chciałam się podzielić z czytelnikami. Tym bardziej, że wynika ona z doświadczenia mojego i innych naturopatów, takich jak chociażby Anthony William. W standardowym protokole AIP jest tak jak zostało to wyraźnie napisane: bez psianek, poza soczewicą.

      Komentarze pisze się niezwykle łatwo, ale czasami warto wczytać się dokładniej w treść zanim z rozpędu oceni się cokolwiek, w szczególności jeśli jest to ocena nietrafiona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *