KARTA CHARAKTERYSTYKI – Witamina C

W pigułce

  • królowa witamin
  • odporność
  • antyoksydant (wolne rodniki)
  • alkalizacja organizmu

Witamina C dla zdrowia

Najbardziej znana i najczęściej stosowana, a w związku z tym najczęściej używana nie tak jak należy, co zresztą wynika z niewiedzy, lecz także z celowego manipulowania informacją przez producentów i inne firmy mające inne interesy niż nasze zdrowie. Przeczytaj poniższe zalecenia i stosuj witaminę C tak jak należy.

  • witamina C to królowa witamin – podstawa suplementacyjna każdego leczenia
  • silne działanie antyoksydacyjne (skutecznie zwalcza wolne rodniki)
  • silne działanie odkwaszające i przeciwzapalne
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • jest też najważniejszym budulcem kolagenu dla elastycznej skóry, zdrowych stawów i wielu innych. Pomaga utrzymać jędrny, młodzieńczy wygląd skóry
  • wypłukuje z organizmu rozpuszczalniki (solwenty)
  • przeciwdziała stresowi – jeśli więc jesteś osobą notorycznie stresującą się lub „po przeżyciach”, zadbaj o stałe zapotrzebowanie na witaminę C. W takich przypadkach poziom tejże witaminy drastycznie spada w dół (podobnie jest z magnezem). Badania wskazują wyraźnie, że osoby stresujące się mają spore niedobory witaminy C i magnezu
  • badania naukowe wykazują, że Ci którzy stosują witaminę C regularnie w dużych dawkach są mniej narażeni na choroby przewlekłe i żyją dłużej

Zwróć uwagę na proces produkcji

Forma witaminy C

Żeby witamina C była biodostępna nie wystarczy jej brać w formie kwasu l-askorbinowego. W dużych dawkach może zakwaszać organizm. Sam kwas to nie wszystko, a łykamy go przecież dzisiaj na potęgę.. Jeśli już zażywasz namiętnie kwas l-askorbinowy, rób to chociaż z głową (czytaj poniżej “współdziałanie” i “uwagi”).

Zawsze najlepszą formą witaminy C będą jej wyciągi (aceroli, dzikiej róży, rokitnika, camu camu itd.) lub produkty liposomalne. Praktyka pokazuje, że mniejsza dawka właściwego preparatu lepiej się wchłonie w postaci naturalnej, niż większa w postaci kwasu l-askorbinowego.
60 mg naturalnej witaminy C z bioflawonoidami ma o wiele korzystniejsze działanie na organizm ludzki niż 1000 mg syntetycznego kwasu askorbinowego.

Syntetyczne formy witaminy C

Nie istnieje coś takiego jak kwas prawo, czy lewoskrętny. Przez dziesięciolecia witamina C była po prostu witaminą C. Kwas lewoskrętny jest to z pewnością substancja występująca od zawsze w naturze w owocach i warzywach. Kwas prawoskrętny to to samo. Witamina C to związek chemiczny, który ma ten sam wzór i nie ma znaczenia skąd ją pozyskamy.

Czym innym jest biodostępność witaminy C. Czysty kwas askorbinowy nie będzie tak dobrze wchłaniany w organizmie jak witamina c w towarzystwie bioflawonoidów. Biodostępność witaminy C zatem to podstawa.

 

Cena witaminy C

W przypadku witaminy C (jak zresztą wszystkich suplementów) to cena świadczy o jakości. Jeśli kupujesz kwas askorbinowy za 30zł, miej chociaż świadomość, że jest to chiński produkt przemysłowy, który z początku miał służyć w naszym kraju do czyszczenia basenów. Okazał się jednak strzałem w dziesiątkę jako produkt na cele prozdrowotne.. Osobiście nie odważyłabym się spożywać go w dłuższej perspektywie. J

Dobry chemik „na oko” potrafi ocenić, czy takowy kwas kwalifikuje się w ogóle na jakość „spożywczy”, nie wspomnę o „technicznym”!

Nie licz na to, że kupisz dobrej jakości sypką witaminę C za 30zł. Taka po prostu nie istnieje.

Niestety na marne szukać dziś kwasu l-askorbinowego w cenie 100zł za kg, jak to jeszcze miało miejsce w 2016 roku. Tani chiński produkt przemysłowy wyparł całkowicie nasz rodzimy z rynku. Żeby uzyskać swój czysty kwas l-askorbinowy osobiście zlecałam chemikowi jego oczyszczanie. Myślisz, że producenci robią taki ukłon w stronę klienta?

 

Certyfikaty jakości

Zwróć uwagę na to, czy firma wydaje stosowne atesty jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Większość sprzedawana jest jako „czda” (czyste do analiz), bo określenie “czda” przyciąga dzisiaj pożeraczy witaminy C jak magnes.

 

Jakość produktu

Jakość produktu chemicznego o nazwie „spożywczy” nie nadaje się do wewnętrznej suplementacji! Ten parametr jest często błędnie interpretowany, bo „spożywczy” wydaje się odpowiedni do spożywania. Nic bardziej mylnego! Jakość „spożywcza” to parametr, który mówi o tym, że produkt może być wykorzystywany na cele produkcji spożywczej (np. do konserwacji żywności) lub na cele domowe (np. odpleśnianie produktów lub wekowanie).

Wbrew ogólnemu pojęciu, do celów suplementacji nadaje się wyłącznie produkt o jakości „czysty” lub „czysty do analizy”. „Czysty” w rzeczywistości to w praktyce to samo co „czysty do analizy”. Różni je jedynie wymóg zakresu dokładności badań i liczba miejsc po przecinku w wynikach. Za tym idzie też i cena. Ale jak już wspomniałam sam kwas to nie wszystko..

Jak stosować?

Zalecenia ekspertów

TYPOWA KURACJA

Dr Linus Pauling (podwójny noblista) ocenił w swoich badaniach, że człowiek potrzebuje 1.5 – 4 gram witaminy C dziennie, a w stanach infekcji ponad 6 gram. Sam dziennie przyjmował 3-12 gram tej witaminy twierdząc, że taka ilość może wydłużyć życie o 12-18 lat.

Znany lekarz Dr Cathcart, który na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń w pracy w pacjentami opracował protokół doustnego przyjmowania witaminy C w różnych stanach chorobowych – pisze już o znacznie większych dawkach:

Generalnie zasada uzupełniania niedoborów witaminy C jest taka, aby brać ją do momentu wywołania biegunki. Jeżeli czujesz, że coś zaczyna się dziać, zmniejszasz dawkę tak, aby biegunki nie wywołać.

PRZYKŁADOWA KALIBRACJA DZIENNEJ DAWKI:

    • rozpuść 1.5 g witaminy C w połowie szklanki wody
    • wypijaj taką ilość co 30 minut
    • roztwór pij do czasu, aż poczujesz, że jelita zaczynają się opróżniać i dochodzi do szybkiego wypróżnienia bądź luźnego stolca.
    • twoją dzienną dawką witaminy C będzie suma wszystkich dawek włącznie z przedostatnią, która nie doprowadziła do wypróżnienia
    • u 95% osób taka kalibracja powinna się zatrzymać na 2-3g. Nieliczni mają problem z magazynowaniem witaminy C i biegunka może nie wystąpić nawet po zażyciu 10g
    • UWAGA: dzienne zapotrzebowanie na witaminę C nie zawsze jest równoznaczne z jednorazową kalibracją, gdyż zapotrzebowanie zmienia się m.in. zależnie od związków wchodzących z nią w synergię (patrz poniżej “współdziałanie”)

CIĄŻA

Nie zaleca się, aby w trakcie ciąży ilość przyjmowanej witaminy C była wyższa niż 4g dziennie (wliczając w to również tą z pokarmów).

 

HEMACHROMATOZA I SFEROCYTOZA WRODZONA

W tych chorobach zwiększona podaż witaminy c może znacząco pogarszać ich przebieg, zatem nie zaleca się większych dawek niż 4g.

 

NOWOTWORY

1.5g / kg masy ciała (poza wyjątkami wymienionymi poniżej)

 

Częstotliwość przyjmowania

5 dni w tygodniu – resztę pozostaw organizmowi na odpoczynek. Organizm potrzebuje zarówno czasu na naprawę jak i regenerację (ta uwaga tyczy się każdej suplementacji, ale jest zróżnicowana zależnie od suplementu).

 

Czas przyjmowania:

Witamina C należy do tych, które można stosować “przewlekle”.

 

Współdziałanie

Stosując poniższe substancje zwiększamy wielokrotnie oddziaływanie witaminy C w organizmie, a co za tym idzie redukujemy jej dawkę. Jeżeli przykładowo poziom selenu i cynku będą w organizmie za niskie, skuteczność witaminy C może obniżyć się od 100 do aż 1000 razy.

  • magnez – połączenie to zwiększa detoks metali
  • cynk – połączenie to zwiększa detoks metali
  • selenometionina – połączenie to zwiększa detoks metali
  • produkty bogate w siarkę, np. MSM – połączenie to zwiększa detoks metali
  • B1 (dzięki temu połączeniu można odwrócić efekty stresu oksydacyjnego jak również uszkodzeń DNA wątroby spowodowanych przez ołów)
  • mangan (warto też widzieć, że witamina C wchłania się zaledwie w 20% jeśli w organizmie występuje brak manganu, a u wielu osób występuje, co widać w badaniu włosa.
  • bioflawonoidy (jeśli przyjmujesz witaminę C w postaci kwasu l-askorbinowego, łykaj go zawsze w towarzystwie bioflawonoidów cytrusowych, których ludziom zresztą często brakuje. Takie połączenie zapewni biodostępność kwasu i jej dobre wchłanianie w organizmie. W takiej kompozycji witamina C występuje zawsze w naturze, jak również w wyciągach typu camu camu, róża, acerola)

Co to oznacza w praktyce? Jeśli zażywasz kwas l-askorbinowy połącz go np. ze świeżym sokiem z cytryny lub zjedz do niej jakiś owoc.

 

Antagonizm

Witaminy C nigdy nie należy przyjmować z jodem, czy płynem Lugola, gdyż znosi ich działanie.

Uwagi

Askorbinian sodu

Najlepsza postać kwasu -l-askorbinowego to askorbinian sodu. jest to inaczej alkaliczna forma witaminy C - znacznie łagodniejsza dla żołądka.

Askorbinian sodu uzyskasz samodzielnie mieszając dobrej jakości sypki kwas l-askorbinowy z dobrej jakości wodorowęglanem sodu (potocznie sodą oczyszczoną) w wielkości przykładowo ¼ – ½ łyżeczki.

Nigdy nie kupuj na te cele sody ze sklepu spożywczego! Taka soda ma jakość „spożywczej”, jest zanieczyszczona różnymi stabilizatorami i aluminium i nie nadaje się na suplementację. Jakość sody musi być co najmniej „czysta”.

 

Wysokie dawki

Pamiętaj, że witamina C w dużych dawkach ma działanie zakwaszające. Jeśli więc łykasz ją np. przy grypie w ilości 10g dziennie i więcej, askorbinian sodu jest dobrym pomysłem.

Przy dużej ilości witaminy C w postaci samego kwasu możesz również mocno podrażnić sobie śluzówkę żołądka, a przy dłuższym takim stosowaniu nabawić się wrzodów, bóli głowy, kłopotów ze snem i zaczerwienienia skóry.

 

Mangan vs. witamina C

Warto wiedzieć, że brak manganu w organizmie ogranicza wchłanianie witaminy C aż do 20%.

 

Detoks witaminą C

Nie polecam stosowania ekstremalnych dawek witaminy C w celach chelatacji. Może to zaburzyć delikatną równowagę mineralną, ponieważ witamina C chelatuje także inne ważne minerały takie jak miedź, cynk, mangan i inne.

Co innego stosowanie ekstremalnych dawek doraźnie w ramach grypy itd.

Warto wiedzieć, że już 1g witaminy C usuwa z naszego organizmu:

Uśredniając, 1g witaminy C detoksykuje dziennie średnio 10ug metali ciężkich, jak również zabezpiecza przed wtórnym ich kumulowaniem np. z jedzenia. Jako, że w dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na metale ciężkie w codziennym życiu, oznacza to, że pierwszy gram tej witaminy zostaje zużyty na bieżące usuwanie toksyn.

I tu na ratunek wkraczają bioflawonoidy zawarte w naturalnej witaminie C, które chelatują kolejne 10ug toksyn. Dlatego też syntetyki nie mają tak szerokich właściwości.

 

Różne zapotrzebowanie

Warto wiedzieć, że witamina C ma różny okres półtrwania w organizmie u różnych osób.  10% populacji traci ją szybko z tkanek, bo już po godzinie po podaniu, podczas gdy u innych raz podana witamina C potrafi się utrzymać aż 20 dni. Dlaczego tak jest?

Nie zostało to do końca stwierdzone, ale z pewnością istnieje korelacja ze stresem. Osoby bardziej stresujące się, żyjące w ciągłym napięciu, witaminę C tracą znacznie szybciej (jak również i magnez).

Kolejne kwestie dotyczą detoksu, czy ilości wolnych rodników. Im więcej toksyn i wolnych rodników tym szybciej witamina C jest zużywana.

Jako, że witamina C wchodzi w reakcję niemalże ze wszystkim co się dzieje, jej ilość jest również uzależniona od czynników takich jak stany zapalne, nagła infekcja typu grypa, dieta, choroba przewlekła i wiele wiele innych.

Dlatego wykonywanie ww. kalibracji ma tak duże znaczenie. Ta procedura znacznie przybliża wyobrażenie o magazynach witaminy C w twoim organizmie.

 

Witamina C, a nowotwory?

Sporo się mówi, dużo się pisze nt. leczenia nowotworów witaminą C. Absolutnie nie umniejszając właściwościom witaminy C, warto jednak zachować się tu nieco krytycznie.

Witamina C oczywiście odgrywa ogromną rolę przy każdej ciężkiej, czy lekkiej chorobie. Niemniej, nie można wprost powiedzieć, że leczy nowotwory. Na pewno nie w pojedynkę.

Komórki nowotworowe niestety z czasem nabierają odporności na różne związki chemiczne,w  tym na chemioterapię, radioterapię, ale również na witaminę C. Oznacza to tyle, że jeśli za pierwszym razem przyniosła ona niesamowite skutki, już za drugim podejściem niekoniecznie tak się stanie. Nie chodzi oczywiście, żeby przestać ją brać. Chcę jedynie podważyć odważne stwierdzenia, że jakoby miała leczyć nowotwory.

Witamina C jest niezwykle ważna u osób nowotworowych, które stosują chemio czy radioterapię. Metody te generują ogromną ilość wolnych rodników, które witamina C jak najbardziej niweluje. 

Ale istnieją też doniesienia jakoby witamina C również spowalniała efekty powyższych terapii, bądź uniemożliwiała ich właściwe działanie. Nie jest to reguła, bo u niektórych pacjentów jest wręcz odwrotnie. Tak, czy inaczej należy mieć to na uwadze.

NOWOTWORY, W KTÓRYCH WITAMINA C ZWIĘKSZA SKUTECZNOŚĆ LEKÓW:

  • rak jajnika (tritlenek arsenu)
  • rak trzustki (gemcytabina)
  • nowotwory ogólnie (radioterapia)

NOWOTWORY, W KTÓRYCH WITAMINA C ZMNIEJSZA SKUTECZNOŚĆ LEKÓW:

  • chłoniak (bortezomib)
  • szpiczak mnogi (bortezomib)

 

Źródła witaminy C w diecie

  • zielona papryka: 250mg / 100g produktu
  • czarna porzeczka: 200mg / 100g produktu (4 x więcej niż rozsławiona cytryna)
  • czerwona porzeczka: 190 mg / 100g produktu
  • czerwona papryka: 140mg / 100g produktu
  • pietruszka: 130mg / 100g produktu
  • brokuły: 90mg / 100g produktu
  • kapusta bruskelska: 80mg / 100g produktu
  • truskawki: 60mg / 100g produktu
  • cytryna: 50mg / 100g produktu

Aby jednak dostarczyć organizmowi 1g witaminy C z zielonego pożywienia należy spożyć około 1kg warzyw dziennie.

Zdrowotne przepisy

Odpleśnianie produktów

Wsypuj witaminę C (wystarczy sam kwas l-askorbinowy) do wszystkich produktów, które zawierają pleśń. 500 mg do 1 g witaminy C wystarczy, aby zneutralizować tę groźną aflatoksynę:

  • makaron, ziemniaki, ryż – wsyp witaminę C podczas wrzenia
  • kupne soki, syropy, piwo, wino, ocet – wsyp wit C do produktu i odczekaj 10 minut
  • dżem – wsyp do słoika wit C i odczekaj 10 minut, dodatkowo posypuj kanapkę witaminą C
  • miód – rozpuść i wymieszaj miód z witaminą C.
  • od pleśni nie da się niestety uratować chleba, orzechów, owoców, czy pomidorów

Powiązane artykuły

 

 

10 myśli na “KARTA CHARAKTERYSTYKI – Witamina C”

  1. Witam
    Proszę o rozjaśnienie mojej wątpliwości. Witamina C w postaci kwasu l-askorbinowego oraz soda.. Jakie proporcje powinnam zastosować, żeby Wit C miała swoje właściwości, ale żeby dla żołądka była w miarę obojętna. Wyczytałam gdzieś, że na porcję wit C, pół porcji sody. Sporządziłam taki roztwór i nie czuć kwasu w ogóle. ALe czy to ma działanie, czy znów soda nie wpłynie negatywnie na żołądek?
    Zastanawia mnie również, czy mając za wysokie ph żołądka, przed jedzeniem mogę popijać:
    roztwór kwasu l-askorbinowego z sodą,
    sam kwas l-askorbinowy może zastąpić sok z cytryny,
    sok z cytryny ekologiczny ale pasteryzowany.

    1. Prawdę mówiąc nie spotkałam się nigdzie z wytycznymi co do proporcji. Ja stosuję najmniejszą możliwą ilość sody aby witamina C nie była kwaśna. Wydaje mi się, że jest to proporcja około 2:1. Soda nie wpłynie negatywnie na żołądek bo witamina C będzie ją niwelować. Oczywiście mieszam tylko wtedy gdy biorę więcej wit C. Przy dawkach do 3tys raczej nie mieszam wit C z sodą, choć jak ktoś ma wrażliwy żołądek to pewnie warto.
      Jeżeli żołądek jest niedokwaszony to roztwór z sodą przed jedzeniem nie jest dobrym pomysłem. Idziemy w kierunku kwasów lub gorzkich ziół: soku z cytryny (też pasteryzowany), wit C, krople żołądkowe, zioła bitnera, zakwas bołotowa itp.

  2. Pingback: KARTA CHARAKTERYSTYKI - Soda oczyszczona | Moja Symbioza

  3. Pingback: PROTOKÓŁ Candida 1 – Główny Atak | Moja Symbioza

  4. Pingback: PROTOKÓŁ - Ból głowy i Migrena - Przyczyny pierwotne - cz.1 | Moja Symbioza

  5. Pingback: PROTOKÓŁ – Profilaktyka zdrowia | Moja Symbioza

  6. Pingback: PROTOKÓŁ Candida 0 - ZBIORCZY | Moja Symbioza

  7. Pingback: KARTA CHARAKTERYSTYKI - Jod - Płyn Lugola - Protokół Jodowy | Moja Symbioza

  8. Pingback: PROTOKÓŁ – Oczyszczanie zębów i amalgamatów rtęciowych - Procedura IAOMT | Moja Symbioza

  9. Pingback: KARTA CHARAKTERYSTYKI - MSM | Moja Symbioza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *