KARTA CHARAKTERYSTYKI – Mleko Magnezji

Mleko Magnezji dla zdrowia

Mleko Magnezji (Milk of Magnesia – MOM) jest to inaczej 8% zawiesina wodorotlenku magnezu w wodzie.

MOM ma 3 wyjątkowe właściwości:

  • pH = 10 (mega zasadowa substancja)
  • jak żadna substancja – bardzo słabo wchłania się przez skórę, co stało się jego główną zaletą w aplikacjach zewnętrznych. MOM pozostaje przez to długo aktywne na skórze
  • bezcennie koi skórę

Zastosowania zewnętrzne:

  • najlepsza substancja zasadowa (alkaliczna) pod słońcem (roztwór 8% daje pH równe 10)
  • zmniejsza oleistość skóry – leczy łojotok
  • nie znajdziesz chyba lepszego „kosmetyku” na zmatowienie cery
  • świetnie sprawdza się jako baza pod makijaż
  • uspokaja i odpręża skórę, zmniejsza pory i zaczerwienienia
  • znakomity środek antyseptyczny na pupy niemowlaków. Stosowany w leczeniu pieluszkowego zapalenia skóry i innych wrażliwości skórnych
  • rewelacyjny środek na odleżyny, który razem z zasypką diatomitową może zdziałać cuda
  • świetnie wpływa na tłustą skórę trądzikową, owrzodzenia, odleżyny, a nawet problemy z brzydkim zapachem ciała
  • najlepsze lekarstwo na wszelkie egzemy i swędzące wysypki, którym towarzyszy wilgoć i lepkość skóry
  • wraz z chlorkiem amonu, MOM stosowane jest na silnie swędzącą skórę – egzemę (o podłożu grzybiczym)
  • najlepsze lekarstwo na MRSA (gronkowca złocistego opornego na metycylinę) – w tym również ciężkie przypadki zlokalizowane na głowie i w odbycie. MOM wysusza MRSA bardzo szybko. Po natychmiastowym zastosowaniu MRSA potrafi zniknąć w przeciągu 2 dni. MRSA ginie już przy pH równym 9, a MOM posiada pH 10!
  • leczy wszelkie choroby dziąseł, afty i inne
  • wraz z olejkiem miętowym tworzy najlepszy płyn do płukania ust jaki znam (również dla dzieci)

Zastosowania wewnętrzne:

  • środek przeczyszczający w leczeniu zaparć, mleko magnezji tłoczy wodę w jelitach. Woda wchodząca do przewodu pokarmowego powoduje ruch w jelitach i bezpiecznie zmniejsza zaparcia
  • stosowane w leczeniu zespołu jelita drażliwego, zgagi i rozstroju żołądka
  • MOM ma działanie osmotyczne na organizm, czyli pobiera wodę w danym obszarze, w celu złagodzenia objawów i powiązanych problemów
  • skuteczny środek zobojętniający kwas – neutralizuje i zmniejsza nadmiar kwasu w żołądku
  • stosowane na trudny do usunięcia i uporczywy kaszel

Zwróć na to uwagę !

  • Mleko Magnezji, a dostarczenie magnezu

    Mleko Magnezji, czyli wodorotlenek magnezu nie jest odpowiedni na suplementację magnezem! MOM bardzo słabo się wchłania i słabo rozpuszcza w wodzie. Te cechy natomiast nadają mu wspaniałe właściwości aplikacyjne z uwagi, że trzyma się długo na skórze.

    Dobre formy magnezu na cele suplementacji to te, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie, tj. chlorek, octan, glukonian i cytrynian magnezu.

  • MOM nieznajomego pochodzenia

    Uważaj na wodorotlenek magnezu niewiadomego pochodzenia. W większości przypadków zawiera aluminium.

  • MOM, a sucha skóra

    Jeśli masz suchą skórę mleko magnezji może spowodować podrażnienie i łuszczenie się skóry.

  • Certyfikaty jakości

    Zwróć uwagę na to, czy firma wydaje stosowne atesty jakości. 90% rynku zalewają nas produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami. Większość sprzedawana jest jako „czda” (czyste do analiz).

    Wdzięcznym przykładem tutaj jest kwas l-askorbinowy. Często kupujemy go jako lewoskrętną witaminę C na cele suplementacyjne. Jest to tak popularny produkt, że czarny rynek dosłownie kwitnie. W większości przypadków jest to chiński produkt przemysłowy, który z początku miał służyć do czyszczenia basenów. Okazał się jednak strzałem w dziesiątkę jako produkt na cele prozdrowotne! Osobiście nie odważyłabym się spożywać go w dłuższej perspektywie.. Dobry chemik „na oko” potrafi ocenić, czy takowy kwas kwalifikuje się w ogóle na jakość „spożywczy”, nie wspomnę o „technicznym”! Nie licz na to, że kupisz dobrej jakości witaminę C za 30zł ! Taka po prostu nie istnieje.

  • Jakość produktu

    Jakość produktu chemicznego o nazwie „spożywczy” nie nadaje się do wewnętrznej suplementacji! Ten parametr jest często błędnie interpretowany, bo „spożywczy” wydaje się odpowiedni do spożywania. Nic bardziej mylnego! Jakość „spożywcza” to parametr, który mówi o tym, że produkt może być wykorzystywany na cele produkcji spożywczej (np. do konserwacji żywności) lub na cele domowe (np. odpleśnianie produktów lub wekowanie).

    Wbrew ogólnemu pojęciu, do celów suplementacji nadaje się wyłącznie produkt o jakości „czysty” lub „czysty do analizy”. „Czysty” w rzeczywistości to w praktyce to samo co „czysty do analizy”. Różni je jedynie wymóg zakresu dokładności badań i liczba miejsc po przecinku w wynikach. A za tym idzie też i cena!

Zdrowotne przepisy

  • Mleko Magnezji (MOM 8%)

    Na wadze jubilerskiej odmierz 8g wodorotlenku magnezu i zalej wodą destylowaną do 100ml.

  • Mleko Magnezji (MOM 1%)

    Na wadze jubilerskiej odmierz 1g wodorotlenku magnezu i zalej wodą destylowaną do 100ml.

    Inaczej: ¼ łyżeczki MOM / ½ szklanki wody.

  • Baza pod makijaż

    Posmaruj delikatnie twarz cienką warstwą MOM 8%. Nie przesadzaj z aplikacją. Mleko magnezji może pozostawiać „biały film”.

    Stosuj raczej okazjonalnie. Pamiętaj, że MOM jest miksturą silnie zasadową, a nasza skóra lubi kwaśny odczyn.

  • Maseczka matująca i odświeżająca

    Zrób odpowiednio gęstą miksturę z wodorotlenku magnezu i wody i nałóż na 10 minut na twarz.

  • Trądzik

    Punktowe traktowanie wykwitów roztworem 8% wysuszy zmianę ropną przez noc i nie dopuści do rozwoju wykwitu.

    Stosowanie na pełny obszar trądzikowy powinno być raczej doraźnym podejściem (maksymalnie do tygodnia). Pamiętaj, że MOM jest miksturą silnie zasadową, a nasza skóra wymaga kwaśnej pielęgnacji.

  • Choroby dziąseł, afty i inne, płyn do płukania ust

    1 łyżka 8% MOM na pół szklanki wody. Dodaj parę kropli olejku z mięty pieprzowej dla smaku i zmniejszenia bólu.

    Mięta i MOM mają działanie przeciwwirusowe i zabijają wirusa afty. Płukanki możesz wykonywać codziennie.

    Nasza jama ustana uwielbia środowisko zasadowe.

  • Eko pasta do zębów / Płyn do płukania ust

    Przyjemniejszą i bardziej skuteczną alternatywą dla sody jest roztwór Mleka Magnezji (MOM), którego pH jest jeszcze wyższe niż sody i wynosi 10! Dzieci też wolą myć zęby tą miksturą ze względu na lepszy smak.

    1 łyżka MOM 8% na pół szklanki wody to najlepszy alkaliczny płyn do płukania ust. Dodatkowo parę kropli olejku z mięty pieprzowej nada płynowi odświeżającego wyrazu.

    Jest to mój ulubiony płyn do płukania ust. Szczotkowanie takim roztworem może też z powodzeniem zastąpić pastę do zębów.

  • MRSA, egzema, owrzodzenia, odleżyny

    Nałóż miksturę MOM 8% na 15 – 30 minut na chore miejsce i zmyj. Stosuj tak często jak się da.

    Jeśli MRSA występuje w miejscach, gdzie pH skóry powinno być wysokie (np. głowa), stosuj maksymalnie 1-3 dni.

    Pamiętaj przy MRSA o leczeniu wewnętrznym – tu najlepszym wyborem jest oczywiście kurkuma.

  • MRSA, egzema, owrzodzenia, odleżyny (mocniejsza kuracja)

    Do MOM 8% możesz dodać 10 g ksylitolu i 1 – 5 g chlorku amonu.

    Ksylitol zapobiegnie łączeniu się bakterii w kolonie, chlorek amonu jest ogólnie stosowany na przewlekłe stany bakteryjne i grzybicze.

    Jod również zadziała pozytywnie na MRSA i dlatego wiele osób stosuje mieszankę Płynu Lougola z MOM.

  • Egzema / silne swędząca skóra

    Egzema ma najczęściej podłoże grzybicze i tak też należy ją leczyć.

    1 łyżkę 8% Mleka Magnezji (lub sody – trochę mniej skuteczna) + ½ łyżeczki chlorku amonu rozpuść w szklance wody.

    Smaruj doraźnie przy występującej egzemie.

    W przypadku egzemy bardziej skuteczna jest kuracja wewnętrzna, czyli ogólna alkalizacja organizmu (np. sodą)

  • Neutralizator grzybów i bakterii w pokoju

    Spryskaj pokój 8% MOM. To samo możesz zrobić z pościelą i innymi miejscami narażonymi na insekty.

  • Uporczywy kaszel

    Do roztworu MOM 1% dodaj parę kropki olejku z mięty pieprzowej (zmniejsza podrażnienie).

    Podczas kaszlu stosuj doraźnie ½ do 1 łyżki stołowej powyższego roztworu.

    Powodem kaszlu są mikroorganizmy, które powodują nadmierne wydzielanie śluzu. Mikstura wybija wszelkie bakterie i wirusy.

  • Ból gardła

    1 łyżka 8% MOM na pół szklanki wody. Dodaj parę kropli olejku z mięty pieprzowej dla smaku i zmniejszenia bólu. Płucz gardło roztworem przynajmniej 2 x dziennie.

    Mięta i MOM mają działanie przeciwwirusowe i zabijają wirusa afty.

  • Zaparcia

    Stosuj MOM 8% doraźnie, w nagłych wypadkach, maksymalnie do tygodnia! Stosowanie wewnętrzne:

    • dorośli i dzieci od 12 r.ż: 1 – 4 łyżki na szklankę wody (jedna dawna na noc lub podziel na mniejsze partie w ciągu dnia)
    • dzieci 6 – 11 lat: 1 – 2 łyżek na szklankę wody (jedna dawna na noc lub podziel na mniejsze partie w ciągu dnia)

Powiązane artykuły

10 myśli na “KARTA CHARAKTERYSTYKI – Mleko Magnezji”

  1. Pingback: KARTA CHARAKTERYSTYKI - Soda oczyszczona | Moja Symbioza

  2. Pingback: KARTA CHARAKTERYSTYKI - Chlorek Amonu | Moja Symbioza

  3. Dzieki tej stornie, za kazdym razem jak boli mnie gardlo stosuje mleko magnezji. JEST PO PROSTU REWELACYJNE! Zreszta protokol grypa tez zagoscil na dobre w naszym domu. POLECAM WSZYSTKIM!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *