Mądry lekarz, na którego trafiłam, za każdym razem powtarzał: „Pamiętaj, dla Ciebie gluten już nie istnieje! Staraj się też trzymać z daleka od cukru, mleka, kofeiny i czerwonego mięsa.” Kocham jeść. Uwielbiam cukier, produkty mączne i nabiał. Zawsze jednak wiedziałam, że te potrawy w jakiś sposób nie kochają mnie tak jak ja je ubóstwiam. Krwawienie, skurcze, syndrom IBS, bolesna biegunka, bolesne współżycie, a czasami nawet wymioty często pojawiały się zaraz po tym, jak jadłam potrawy mączne. Zawsze mi się wydawało, że głównym winowajcą jest nabiał, bo to taki popularny czynnik wywołujący różne alergie. Z czasem okazywało się, że w moim złym samopoczuciu to gluten odgrywa znacznie większą rolę.
Badania nad bólem endometrialnym w kontekście diety bezglutenowej
U 10-40% kobiet ból brzucha jest powodem wszystkich wizyt ginekologicznych. Nowe badania wykazały, że dieta pozbawiona glutenu doprowadziła do znacznego zmniejszenia bólu miednicy u kobiet cierpiących na endometriozę. Poniżej przedstawiam sprawozdanie z badania:
Cel
Ból elficki dotyka od 4 do 39% kobiet i stanowi 10-40% wszystkich wizyt u pacjentów poddanych zabiegowi ginekologicznemu. Etiologia bolesnych stanów endometriozy nie została w pełni wytyczona. Nie opublikowano żadnych badań dotyczących diety bezglutenowej podawanej w celu osiągnięcia ulgi w bolesnych objawach związanych z endometriozą.
Celem tego retrospektywnego badania była ocena skuteczności wyników bólu endometriozy i jakości życia diety bezglutenowej w okresie obserwacji trwającym 12 miesięcy u pacjentów z przewlekłą chorobą endometriozy związanych z bólem miednicy.
Metody
W badaniu wzięło udział 207 pacjentek z ciężkimi objawami związanymi z endometriozą.
W czasie zapisu wartości wyjściowe bolesnych objawów oceniano za pomocą skali wzroku wizualnego (VAS) w przypadku
- bólów mięśniowych
- bólów miesiączkowych
- oraz dyspareunii
Według VAS, nasilenie bólu wynosiło od 0-10; 0 wskazujące na brak bólu, odpowiednio 1-4, 5-7 i 8-10 łagodne, umiarkowane i ciężkie. Dieta bezglutenowa została przekazana wszystkim pacjentom, a po 12 miesiącach diety przeprowadzono nową ocenę. Do analizy statystycznej wykorzystano test t Studenta.
Wyniki
Po 12 miesiącach obserwacji, 156 pacjentów (75%) zanotowało statystycznie istotną zmianę bolesnych objawów (P <0,005), 51 pacjentów (25%) nie zgłaszało poprawy objawów. U żadnego pacjenta nie wystąpiły pogorszenie bólu. U wszystkich pacjentów zaobserwowano znaczny wzrost wyników we wszystkich dziedzinach funkcjonowania fizycznego, ogólnej percepcji zdrowia, witalności, funkcjonowania społecznego i zdrowia psychicznego (P <0,005).
Wnioski
Z naszych doświadczeń wynika, że bolesne objawy endometriozy zmniejszyły się znacznie po 12 miesiącach diety bezglutenowej.
Inne badania nad glutenem i endometriozą
Powyższe badania to nie jedyne doświadczenia łączące gluten z endometriozą.
Inni badacze dokonali tej samej korelacji pomiędzy chorymi na celiakię, a endometriozą. Jedno opublikowane sprawozdanie wykazało, że dieta bezglutenowa nie tylko przyczyniła się do rozwiązania problemu endometriozy, ale również poprawiła bezpłodność!
W kolejnym badaniu stwierdzono silne zwiększenie ryzyka wystąpienia endometriozy u kobiet z celiakią.
Badania nad zależnością glutenu, a hormonami kobiecymi
Wiele badań potwierdziło również, że dieta bezglutenowa wykazała poprawę problemów hormonalnych. Gluten, w licznych badaniach naukowych, wykazuje zakłócenia pracy hormonów.
Choroby hormonalne, na które dieta bezglutenowa ma wpływ:
- cukrzyca (typ I i II)
- niedoczynność tarczycy
- bezpłodność
- niewydolność wzrostu u dzieci
- PMS – Zespół napięcia przedmiesiączkowego
- PCOS – Zespół Policystycznych Jajników
Zaburzenia hormonalne indukowane przez gluten mogą się objawiać za pomocą różnych mechanizmów:
- Gluten powoduje złe wchłanianie tłuszczu prowadzące do niedoboru hormonu żeńskiego
- Gluten powoduje złe wchłanianie witamin i minerałów, które pomagają regulować poziom cukru we krwi, funkcję hormonu tarczycy, estrogenów i równowagę progesteronu, testosteronu, kortyzolu, adrenalinę, dopaminę, serotoninę i produkcję hormonu wzrostu.
- Gluten powoduje zapalenia, które uszkadzają narządy odpowiedzialne za produkcję hormonów.
- Gluten wywołuje reakcje autoimmunologiczne, które prowadzą do sytuacji, gdzie układ odpornościowy atakuje hormony, receptory hormonów i narządy odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów.
- Gluten powoduje ZNJ – Zespół Nieszczelnego Jelita przyczyniający się do zaburzeń czynności układu immunologicznego.
W poniższym filmiku Dr McGuirk z Centrum Endometriozy w Delaware wyjaśnia, dlaczego reakcja organizmu na produkty glutenowe i mleczne uległa tak dużej zmianie od czasu pojawienia się GMO. Dr McGuirk stwierdza, że wiele jej pacjentów z endometriozą i przewlekłym bólem miednicy jest szczególnie wrażliwa na gluten i nabiał.
Punkt widzenia Huldy Clark
Hulda Clark uczulenie na gluten wiąże z występującymi w trzustce przywrami trzustkowymi, alkoholem metylowym, mikotoksynami (kwas Kojica) i złotem. Wyjaśnia się jednocześnie sprawa wrażliwości na gluten u kobiet z endometriozą, gdyż przywry to podstawowe robaki odpowiednialne za ta chorobę.
Wygląda na to, że odrobaczenie, czyli Aspekt Indywidualny Protokołu Autoimmunologicznego, może wnieść sporo dobrego w kwestii glutenu.
Pobierz darmowy e-book
Pobierz darmowy e-book z wykazem dolegliwości i chorób wywołanych pasożytami.
Czytaj więcej:
-
Gluten to moda i wyssany z palca mit, czy może skuteczne rozwiązanie Candidy i problemów autoimmunologicznych?
-
Gluten to nie tylko celiakia. Już ponad 55 innych schorzeń wiązanych jest z glutenem.
-
Co w praktyce jest glutenem, a co nie? W jakich produktach możesz znaleźć gluten?
-
Czy istnieje zależność pomiędzy glutenem i endometriozą? Badania, badania..
-
TESTY – Czy jestem uczulony na gluten?