Pierwsze skojarzenie związane z glutenem, jakie przychodzi większości ludzi do głowy, to celiakia. Skoro nie choruję na celiakię, to po co mam rezygnować z glutenu? Pomimo pojawiających się cyklicznie doniesień mediów, nadwrażliwość na gluten naprawdę istnieje, a zwiększona przepuszczalność jelit pod wpływem glutenu występuje u każdego człowieka bez wyjątku. Gluten uszkadza jelita wszystkich ludzi, choć niektórzy nie mają zbyt widocznych objawów. Większość z nas negatywnie na niego reaguje, jednak symptomy są bardzo ogólne i bardzo ciężko je powiązać z jego spożywaniem. W tym artykule przytaczam najbardziej powszechne schorzenia skojarzone naukowo z glutenem.
Przerażające fakty o glutenie:
Dr Amy Myers w swojej książce „The Autoimmune Solution” przytacza następujące fakty dotyczące glutenu:
- Z glutenem powiązano już ponad 55 różnych chorób
- U 99% ludzi cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten nie zdiagnozowano tych schorzeń
- Nawet 30% osób pochodzenia europejskiego ma gen celiakii zwiększający ryzyko zachorowania pod wpływem glutenu
- Na łamach prestiżowego dziennika medycznego Gastroenerology opublikowano niedawno wyniki badań próbek krwii 10 tys. pacjentów żyjących pół wieku temu i kolejnych 10 tys. żyjących obecnie. Okazało się, że w okresie 50 lat częstotliwość występowania celiakii wzrosła o 400%
- Badania prowadzone w latach 1969 – 2008 na 30 tys. pacjentów ze zdiagnozowaną i niezdiagnozowaną celiakią (ujawnioną w trakcie badań) i nadwrażliwością na gluten wykazały znacząco wyższą śmiertelność niż w przypadku osób obojętnych na gluten.
Choroby powiązane z glutenem
1. Zapalenia jelit
Gluten bezustannie drażni jelito cienkie powodując w nim permanentny stan zapalny. Poza oczywistym upośledzeniem wchłaniania substancji odżywczych (patrz niżej – anemia), przedłużający się stan zapalny prowadzi to do:
- wrzodziejącego zapalenia jelita
- miażdżycy
- podwyższonego cholesterolu
- Zespołu Nieszczelnego Jelita
- chorób autoimmunologicznych
- a nawet chorób nowotworowych
2. Zespół Nieszczelnego Jelita
ZNJ uznaje się za II Stadium Choroby Autoimmunologicznej.
Pionierem w temacie „gluten kontra ZNJ” jest dr Alessio Fasano. Odkrył on, że gluten inicjuje produkcję zonuliny – odpowiedzialnej za zwiększenie przepuszczalności nabłonka. W sytuacji nadmiernego kontaktu z glutenem produkcja zonuliny trwa bezustannie, a nabłonek jelitowy traci swoją spójność. Co dalej się dzieje w skutek takiego procesu, sam już wiesz – Twoje jelita zaczynają przeciekać, w skutek czego wszystko co w nich zawarte przenika w głąb organizmu.
3. Zaburzenia układu odpornościowego
Przeciwciała IgA, znajdujące się w przewodzie pokarmowym i ślinie, chronią organizm przed przeziębieniami, grypą i innymi chorobami. Mają one również wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zawsze więc łatwo będziesz łapać infekcje, jeśli masz nieszczelne jelito, gdyż Twoje przeciwciała, zamiast walczyć z wirusami i bakteriami, są aktualnie zajęte nieustanną walką z obcymi substancjami.
4. Choroby autoimmunologiczne
Wspomniany Zespół Nieszczelnego Jelita to spory krok ku chorobie autoimmunologicznej. Do organizmu przedostają się niechciane produkty, które powinny pozostać w jelitach, a na które układ autoimmunologiczny przypuszcza atak.
Istnieje wiele badań (patrz źródła), które wykazują, jak gluten może wpływać na hormony. Gluten wywołuje reakcję autoimmunologiczną na przysadkę mózgową. Przysadka mózgowa jest odpowiedzialna za produkcję wielu hormonów. Jednym z nich jest – hormon wzrostu. Wyniki tych badań sugerują, że atak autoimmunologiczny może prowadzić do zmniejszenia poziomu hormonu IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1).
Celiakia
Celiakia stoi oczywiście na czele chorób z autoagresji, jest to najpoważniejsze schorzenie powiązane z glutenem.
Endometrioza
U 10-40% kobiet ból brzucha jest powodem wszystkich wizyt ginekologicznych.
Nowe badania wykazały, że dieta pozbawiona glutenu doprowadziła do znacznego zmniejszenia bólu miednicy u kobiet cierpiących na endometriozę (czytaj więcej).
Innymi bardzo powszechnymi chorobami są:
- reumatoidalne zapalenie stawów
- zapalenie tarczycy Hashimoto
- i wiele innych
5. Alergie
Powszechne alergie na jedzenie, czy pyłki w powietrzu są bardzo często oznaką nietolerancji glutenu.
6. CFS – Zespół Przewlekłego Zmęczenia
Badanie wykazało, że zmęczenie lub wyczerpanie związane jest z nietolerancją glutenu. Uważa się, że związek ten oparty jest na odejściu rezerw energetycznych organizmu i stanach zapalnych.
7. Problemy skórne
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mają problemy skórne, takie jak trądzik, wyprysk, DH (zapalenie dermatitis herpetiformis). Ponadto wymienia się inne objawy jak pieczenie, zaczerwienienie, świąd, pęcherze i wysypka.
8. Bóle mięśni i stawów
Udowodnionym już naukowo faktem (patrz źródła) jest to, że wspólne objawy nadwrażliwości na gluten obejmują zapalenia i bóle stawów i mięśni. Ten sam problem porusza inne badanie opublikowane przez Arthritis Foundation.
9. Migreny i bóle głowy
Migreny uważane są za najbardziej bolesne bóle głowy. Jedno z badań wykazało, że osoby cierpiące na nietolerancję glutenu częściej cierpią na migrenę.
10. Problemy z jamą ustną
Inne objawy nietolerancji glutenu to opłuczyny i wrzody w jamie ustnej. Ludzie, którzy mają nietolerancję glutenu mają niższy poziom wapnia, co jest niezbędne dla zdrowia zębów.
11. Niezidentyfikowany wzrost wagi lub jej utrata
Istnieją dwie przyczyny, które powodują nagły przyrost masy ciała: złe samopoczucie i przepuszczalność jelita.
Ludzie cierpiący na nietolerancję glutenu, którzy wyeliminują gluten ze swojej diety, mogą przywrócić zdrowy poziom wagi!
12. Anemia – zespół upośledzonego wchłaniania
Anemia ma tyle twarzy, co przyczyn. Jedną z poważniejszych, oprócz małej ilości żelaza, jest gluten. Jego obecność powoduje, że organizm przypuszcza atak na jelito cienkie powodując stany zapalne. Reakcja jest tak silna, że mikrokosmki jelitowe zaczynają powoli zanikać. Jeżeli podstawowym ich zadaniem jest wychwytywanie pożywienia, to bez nich organizm nie jest w stanie wchłaniać substancji odżywczych.
Bez względu na to ile jesz, jesteś bezustannie niedożywiony, gdyż mikrokosmki nie przekazują pożywienia do krwioobiegu.
Gluten ponadto wiąże niektóre mikroelementy oraz blokuje wchłanianie z pożywienia wielu potrzebnych nam składników: między innymi żelaza, wapnia, cynku, selenu i witaminy D.
Ponadto saponiny obecne w glutenie niszczą, a dosłownie rozrywają, w organizmie ludzkim czerwone krwinki (erytrocyty).
13. Choroby mózgu
Depresja i lęki
Przeciwciała przeciwko glutenowi atakują białka móżdżku i składniki otoczki mielinowej, które izolują nerwy. Atakują także enzym biorący udział w produkcji GABA – naszego głównego inhibitorowego neuroprzekaźnika, którego dysregulacja jest związana zarówno z lękiem, jak i depresją.
Schizofrenia
Stwierdzono, że te przeciwciała są jednocześnie podwyższone, co odpowiada reakcji krzyżowej. Przeciwciała wywołane przez gluten mogą powodować ciężkie dysfunkcje neurologiczne, niezależnie od tego, czy masz celiakię, czy nie. Podobne antyciała zaobserwowano również we krwi chorych na schizofrenię.
Autyzm
Badania pokazują też zgłoszoną obecność przeciwciał przeciwko glutenowi u 87% dzieci z autyzmem, a tylko u 1% w przypadku dzieci zdrowych.
Wahania nastrojów
Okazuje się też, ze główny gen predysponujący do celiakii zmienia także skład mikrobów w jelicie. A wiemy już, że te mikroby (zwane potocznie florą bakteryjną) są bezpośrednio zdolne do kształtowania naszego zachowania.
Mgła umysłowa
Jednym z bardziej zaskakujących objawów nietolerancji glutenu jest mgła umysłowa, która może mieć bardzo subtelny charakter. Może być jednym z najbardziej enigmatycznych objawów świadczących o tym, że gluten może powodować przeróżne objawy. Jest to jednak powszechnie cytowany objaw osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub chorobę celiakii.
Wnioski nasuwają się samoistnie:
Gluten może być szkodliwy dla naszego zdrowia psychicznego z 3 powodów:
• nie tylko bezpośrednio, za pośrednictwem niektórych białek, które zawiera
• ale także pośrednio, poprzez jego wpływ na skład naszej mikroflory jelitowej, którą, jak się okazuje, potrafi modulować
• mąka to węglowodany proste, a te rozkładają się na cukier, który jest podstawowym paliwem dla wielu chorób (m.in. ZNJ, Candida, nowotworów)
U ludzi uczulonych spożywanie glutenu uszkadza mózg, a szczególnie substancję białą. Badania podane w źródłach wyraźnie wskazują na to, że gluten kojarzony jest i nasila objawy:
- niepokoju
- niecierpliwości
- leków
- depresji
- ADHD
- problemów ze snem
- mgły umysłowej
- schizofrenii
- zaburzeń dwubiegunowych
- psychozy
- epilepsji
- autyzmu
- zespołu Aspergera
To dlatego dobrzy psychologowie i psychiatrzy zwykle przywiązują dużą wagę do złych nawyków żywieniowych swoich pacjentów.
14. Inne symptomy
- ogólne złe samopoczucie
- niewyjaśnione problemy zdrowotne
- objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, gazy, wzdęcia, zaburzenia trawienne, biegunka, zaparcia i bóle brzucha
- objawy ginekologiczne (bezpłodność ogólnie, wczesna menopauza)
15. Gluten finalnie skraca życie, ale czy każdemu?
Organizm osłabiony spożywaniem glutenu nie ma finalnie siły zwalczać już stanów zapalnych, które stopniowo go wyniszczają. Przykre fakty potwierdzają, że osoby nadwrażliwe na gluten, a wciąż go jedzące, umierają dużo wcześniej.
Czy każdy z nas ma problem z glutenem?
Wszędzie słyszysz, że jeśli będziesz jeść glyten, to prędzej czy później zachowujesz. Otóż jest garstka ludzi, którzy nie odczuwają negatywnych skutków glutenowych i być może nigdy nie odczują. Sam pionier w tym temacie – dr Alessio Fasano wycofał się rok temu z twierdzenia, że gluten szkodzi każdemu.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, że jest to niewielki procent ludzi “kuloodpornych” i z pewnością nie dotyczy osób, które chorują na chorobę autoimmunologiczną, czy przewlekłą Candidę. Jeśli borykasz się z tego typu chorobami, raczej załóż, że gluten ma negatywny wpływ na Twój organizm.
Czytaj więcej:
-
Gluten to moda i wyssany z palca mit, czy może skuteczne rozwiązanie Candidy i problemów autoimmunologicznych?
-
Gluten to nie tylko celiakia. Już ponad 55 innych schorzeń wiązanych jest z glutenem
-
Co w praktyce jest glutenem, a co nie? W jakich produktach możesz znaleźć gluten?
-
Czy istnieje zależność pomiędzy glutenem i endometriozą? Badania, badania..
-
TESTY – Czy jestem uczulony na gluten?
Na początek chciałabym Pani podziękować za cały bezmiar wiedzy, który prezentuje Pani w całym blogu za darmo. Dzięki Pani pozbyłam się depresji i już prawie trądziku (candida). Polecam dodatkowo doczytać książkę kardiologa i holisty Dr Gundry, “Roślinne kłamstwo” z 2017r o większej ilości szkodliwych białek roślinnych, takich jak gluten. Dowiadujemy się z niej że wiele z bardzo popularnych produktów stanowiących podstawę zdrowej diety: produkty pełnoziarniste (im więcej otrębów tym gorzej) , strączki, soczewica i wiele innych zawiera dużą ilość nie mniej groźnych białek dziurawiacych nasze jelita. Są też sposoby na ograniczenie ich działania – m.in.fermentacja, dlatego wrażliwi nie mają gazów tylko po własnym chlebie na zakwasie, po soczewicy z szybkowaru czy też usuwanie pestek z pomidorów, skóry z papryki. Książka ta uzasadnia wiele twierdzeń z Pani protokołów np. daje argument dlaczego trzeba w 1 etapie diety Candida wyeliminować nabiał (szkodliwa kazeina A1) oraz pomidory czy paprykę. Książka daje odpowiedź dlaczego po zastosowaniu powszechnej diety candida (pełnoziarnistej) nadal obserwuje się problemy trawienne.
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że poradziłaś sobie Olu z poważnymi problemami. Co do lektyn, bo pewnie o nich jest mowa, nie jestem aż tak dużą przeciwniczką tych substancji w naszej diecie. Nie są to w mojej ocenie tak silnie “toksyczne” białka jak np. gluten. Obecnie powstała “moda” na strach przed lektynami, których moim zdaniem nie należy się aż tak obawiać jak to piszą. Muszę chyba napisać o tym artykuł, żeby to jasno określić.