Chlorella dla zdrowia
- z uwagi na bogactwo odżywcze, zarówno chlorella jak i spirulina definiowane są jako pożywienie (tzw. superfood), nie suplement diety
- chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych (uwaga: nieaktywna postać witaminy B12 – czytaj poniżej)
- pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą: 50 razy pod tym względem przewyższa lucernę. Chlorella może z powodzeniem zastąpić jedzenie warzyw zielono-listnych
- 60% składu chlorelli stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20% to węglowodany, a 10% – tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się jednak w niektórych przypadkach zaletą
- koniecznie rozważ zażywanie chlorelli (bądź spiruliny), jeśli jesteś na diecie niskobiałkowej, wegeteriańskiej czy wegańskiej, odchudzasz się czy uprawiasz dużo sportu. Obie algi są bogatym źródłem białka (przewaga dla spiruliny)
- chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk
- stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
- wzmacnia odporność – wspiera działanie komórek T, które walczą z patogenami
- wspomaga pracę makrofagów – komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym
- pielęgnuje skórę i włosy, zapobiega utracie włosów
- odchudza, dzięki właściwościom oczyszczania wątroby. Usprawnia jej drugą funkcję – zarządzanie tłuszczem
- pomaga eliminować skutki chemioterapii i radioterapii
- odmładza – jest naturalnym antyutleniaczem – wymiataczem wolnych rodników. Badania wskazują, że chlorella spowalnia proces starzenia. Znacznie zmniejsza stres oksydacyjny związany z zanieczyszczeniem środowiska, złą dietą i stylem życia. Naturalnie zwiększa poziom witaminy A, witaminy C i glutationu w organizmie eliminując dzięki temu wolne rodniki i chroniąc komórki
- chlorella jest w stanie poprawić Twoje zdrowie w ciągu 2 tygodni!
Co mam wybrać: chlorellę czy spirulinę?
Obie algi stanowią silny detoks organizmu. Spirulina dodatkowo to białkowa bomba odżywcza (zalecana również dla dzieci).
WARTOŚCI ODŻYWCZE CHLORELLI:
BIAŁKO, ŻELAZO i BETA KAROTEN
- ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych, czy dla osób chorujących na anemię. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, cynku, kobaltu i karotenu (prowitaminy A), która bardzo korzystnie wpływa na wszelkie problemy skórne
CHLOROFIL
- zawiera mnóstwo chlorofilu (czynnik wzrostu chlorelli – CGF – chlorella growth factor) – najwięcej ze znanych naturalnych źródeł. Budowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny, co wprost przekłada się korzystnie na problemy związane z krwią, np. anemia. Przede wszystkim chlorofil korzystnie oddziałuje na błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu
LIZYNA
- chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny – aminokwasu, którego brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy. Ponadto lizyna jest jednym z lepszych aminokwasów wirusobójczych. Przyjmowanie lizyny zaleca się przy każdorazowym przeziębieniu i grypie
ŚCIANA KOMÓRKOWA
- zawarta w niej sporopolleina jest substancją unikalną obecną w ściance komórkowej chlorelli. Metale ciężkie oraz toksyny są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz, przez co chlorella jest jedną z najskuteczniejszych metod detoksu metali ciężkich z organizmu
- błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą absorbujących zanieczyszczenia właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć. W tej właśnie sieci metale ciężkie jak też inne szkodliwe substancje zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein – substancję, która również wiąże niektóre toksyny.
WITAMINA B12
- Chlorella Pyroneidosa cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy chlorelli dostarczasz organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy B12 może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy narasta latami. I nawet niewielki jej deficyt, trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, jest niezwykle groźny.
- witamina B12 ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor – białka wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze, drgawki).
- witamina B12 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego, aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg – następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci.
CZYNNIK WZROSTU CHLORELLI (CGF – Chlorella Growth Factor)
- jest wyjątkowym elementem umiejscowionym w jądrze komórkowym chlorelli. Jest to złożony zestaw niezwykle cennych substancji, sprzyjających w naturalny sposób wzrostowi komórek. Składa się z kwasów nukleinowych, szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein.
- GCF jest bardzo interesujący z fizjologicznego punktu widzenia, gdyż bakterie acidofilne w jego obecności namnażają się kilkakrotnie szybciej. Co to znaczy? Jest niezwykle przyjazną substancją dla naszej flory jelitowej, naszego własnego acidofilusa.
Zwróć na to uwagę
Pochodzenie algi
Podstawę tego suplementu stanowią algi i w tym wypadku także szczególną rolę odgrywa miejsce, gdzie są hodowane, czyli skąd pochodzą.
Jako, że wszystkie algi łatwo chłoną metale ciężkie (również te w naszych organizmach :) powinny pochodzić z czystych obszarów. Inaczej same w sobie będą zanieczyszczone metalami. Szczególnie zanieczyszczone są produkty pochodzące z Chin.
Z popularnymi produktami dzieje się niestety tak, że zaczynają być produkowane na skalę masową. W przypadku spiruliny i chlorelli niezwykle istotne jest skąd pozyskiwane są algi, gdyż wiele produktów obecnie na rynku jest mocno zanieczyszczonych z uwagi na obszary oddziaływania wybuchu elektrowni Fokushima.
Pewnej jakości spirulina pochodzi z:
- niektórych rzek USA
- niektórych obszarów Tajwanu (wolnych od wpływu Fokushimy)
- preparatów ekologicznych specjalnie oczyszczonych pod kątem metali ciężkich
Dodatkowo, w kontekście detoksykacji metali ciężkich zdecydowanie lepiej radzą sobie wodorosty z Atlantyku, aniżeli te z Oceanu Spokojnego.
Proces Broken Cell Wall – mechaniczne uszkadzanie błony komórkowej
Bardzo ważny w przypadku chlorelli czy spiruliny jest proces mechanicznego łamania ścianki komórkowej (Broken Cell Wall) opatentowany metodą DynoMill. Zapewnia to podwyższoną biodostępność i kwalifikuje suplement to do klasy PREMIUM. Procesowi uszkadzania błony komórkowej otwiera drogę do całego bogactwa tych alg zawartego w ich jądrze. Przyswajalność suplementu wzrasta z 50% do około 90%!
Uprawy kontrolowane – chlorella chłonie toksyny jak gąbka!
Wszelkie wysiłki zmierzające do produkcji chlorelli w warunkach naturalnych kończyły się niepowodzeniem. Jakość uzyskiwanego produktu była za każdym razem bardzo niska. Chlorella pochłania substancje toksyczne oraz bakterie chorobotwórcze z niesamowitą szybkością.
Ta użyteczna właściwość dla naszego organizmu może być jednak problemem w naturalnych zbiornikach wodnych, jeśli hodowla nie podlega kontroli. Niemożliwe jest zabezpieczenie jeziora przed dostępem bakterii, jak również utrzymanie w nim prawidłowego pH. Dochodzi do tego jeszcze problem wybuchu elektrowni Fokushima. Finalnie taką zanieczyszczoną algą robisz rzeczywiście detoks organizmu, ale jednocześnie dostarczasz sobie nowych toksyn. I mamy błędne koło..
Dlatego produkcja alg powinna odbywać się w sztucznych, specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Zwróć uwagę, czy nabywany produkt posiada międzynarodowe znaki jakości, gwarantujące najwyższą czystość, a tym samym korzyści dla organizmu.
Feoforbidy – alergeny w chlorelli
Chlorella zawiera zespół pewnych alergenów (feoforbidów), dlatego należy kupować chlorellę o jak najniższej zawartości tych związków.
Na pocieszenie mogę dodać, że zostało też udowodnione, że..
Pomimo faktu, iż algi łatwo kumulują metale i promieniowanie, to jednak nie uwalniają ich podczas wędrówki przez organizm, a jednocześnie wchłaniają polutanty z naszego ciała.
Taką teorię potwierdza również Anthony William (amerykański naturopata – jasnowidz).
Tak, czy inaczej, zawsze bezpieczniej wybierać algi przebadane i z czystszych rewirów, gdyż zdania na ten temat są mocno podzielone.
Skażenie preparatów witaminowych
Gdy w grę wchodzą suplementy, czy zioła nie uznaję kompromisów. Podobnie jak w przypadku żywności – płacisz za jakość. Możesz dziś kupić nawet parówki bez mięsa, ale czy długo na nich „pociągniesz”?
Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo nie kupuj ich wcale. I nie chodzi tylko o wydane pieniądze, ale o to, że możesz sobie po prostu zaszkodzić. Wraz z taką „podejrzaną” tabletką sukcesywnie kumulujesz w organizmie zanieczyszczenia, którymi może być obarczona.
„90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody, niż pożytku. W rezultacie zakwaszają organizm, gdzie na co dzień walczymy o przeciwny efekt jakim jest alkalizacja.”
Takie fakty stwierdzali w swoich książkach słynni badacze toksyn środowiskowych – Hulda Clark, czy Mike Adams.
Certyfikaty jakości
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne papiery.
Jak stosować?
Typowa kuracja (wewnętrzna)
2 do 3 gramów (10 – 15 tabletek) chlorelli dziennie. Wiele źródeł wymienia nawet 5g dziennie. Taka dawka jest dobrze tolerowane zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Zażywaj zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku, popijając dużą ilością wody.
Możesz pobierać zalecaną dawkę jednorazowo lub rozłożyć ją na dwie lub trzy tury, co zresztą jest bardzo efektywną metodą.
Kuracja dla dzieci
1 rok – 0.5g
4-5 lat – 0.7g
6 – 7 lat – 1g
Częstotliwość przyjmowania
5 dni w tygodniu – resztę pozostaw organizmowi na odpoczynek. Organizm potrzebuje zarówno czasu na naprawę jak i na regenerację. Ta uwaga tyczy się każdej suplementacji, ale jest zróżnicowana zależnie od suplementu.
Antagonista:
Witamina C jest antagonistą dla chlorelli. Chlorella neutralizuje działanie Witaminy C. Przyjmuj witaminę C najlepiej innego dnia albo przynajmniej w odstępach 3h.
Czas kuracji: –
Uwagi:
-
Kobiety w ciąży i karmiące
Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
-
Witamina B12
Witamina B12 zawarta w chlorelli stanowi niestety nieprzydatne dla człowieka analogi – posiada tzw. postać nieaktywną. Dostarczanie aktywnej B12 dopiero uruchamia możliwość korzystania z analogów, więc jeśli jesz mięso, nabiał, drożdże, zapewne Twój organizm wykorzysta te analogi. Jednak osoby na dietach wege, które mają spore niedobory B12, nie mogą liczyć tu na chlorellę. Niezbędna jest niezależna suplementacja B12
-
Zielony stolec
Jeśli zauważysz u siebie zielony stolec. Jest to spowodowane wysokim stężeniem chlorofilu w chlorelli. To nie jest niebezpieczne. Tym bardziej nie jest to znak przedawkowania.
-
Większy jak i częstszy stolec
Jeśli zaobserwujesz większy jak i częstszy stolec – nawet w niektórych przypadkach do trzech razy dziennie. Jest to znak oczyszczania jelit i ich powrotu do zdrowego rytmu pracy
-
Zero skutków ubocznych
Badania naukowe dowiodły, że spożycie chlorelli nawet do 1kg dziennie, nie niesie ze sobą żadnego ryzyka. Nawet, gdyby było możliwe połknąć tak dużą ilość chlorelli w ciągu jednego dnia to poza dolegliwościami ze strony żołądka w postaci uczucia ciężkości, nie przyniosłoby to żadnych skutków ubocznych. Alergiczne reakcje na chlorellę są możliwe, jednakże należą do rzadkości.
-
Uczucie wzdęcia
Jeżeli podczas przyjmowania chlorelli, czujesz się napęczniały, pij więcej wody oraz produktów bogatych w kwasy mlekowe: kefir, jogurt, zsiadłe mleko.
Jaką dokładnie chlorellę jest Pani w stanie polecić ?:) Byłabym wdzięczna za polecenie, aktualnie stosuję febico, ale cerpię na boreliozę ,więc zależy mi na dobrej jakości produktu.
Ja stosuję chlorellę z Aliness. Zresztą na ich suplementy można dostać też zniżkę na hasło „mojasymbioza”. Tu są szczegóły: https://mojasymbioza.pl/produkt/produkty-aliness/
Pingback: PROTOKÓŁ – Profilaktyka po chorobie - Suplementy | Moja Symbioza
Pingback: PROTOKÓŁ - Ból głowy i Migrena - Przyczyny pierwotne - cz.1 | Moja Symbioza
Pingback: PROTOKÓŁ – Detoks metali ciężkich | Moja Symbioza
Pingback: Przegląd skutecznych Kuracji Przeciwpasożytniczych | Moja Symbioza
Pingback: Przegląd wód pitnych – Jaka woda do picia na co dzień? | Moja Symbioza
Słyszałam taką opinię. Chodzi głównie o to, że chlorella (czy też inne algi) mają w sobie żelazo i witaminy z grupy B, którymi candida lubi się karmić. Idąc jednak tym torem, w każdym wartościowym posiłku można by się doszukać pożywki dla candidy. A nie chodzi przecież o to, żeby głodować..
Z drugiej strony chlorella ma właściwości mocno oczyszczające z metali ciężkich i to czego doświadczyłeś po jej spożyciu wskazuje mi raczej na ten efekt. Jak to właściwie nazwałeś – była to reakcja herxa. Statystycznie niestety większość z nas jest obciążona jakimiś metalami.
Spotkałem się z opinią że algi są doskonałą pożywka dla candidy, mam wrażenie że sam się o tym przekonałem, po przyjmowaniu chloreli mój stan się drastycznie pogorszył, chyba ze była to reakcja na oczyszczanie herex itp ?Jak by się Pani do tego odniosła ?