Camu Camu dla zdrowia
- ekstrakt z owoców Camu camu (Myrciaria dubia) to potężny antyoksydant o ogromnej dawce witaminy C (prawie dwukrotnie większej niż rozsławiona Acerola):
- badania wykonane w Japonii wykazują, że Camu-camu może mieć silniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne w stosunku do tabletki zawierającej równoważną zawartość witaminy C
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
- wzmacnia odporność – zawiera antocyjany
- poprawa pamięć – zawiera serotoniny i serynę
- działa silnie przeciwzapalnie – leczy reumatyzm
- działa wirusobójczo (kwas galusowy) – skuteczna w przypadku opryszczki, półpaśca, czy nawet wirusa Epsteina-Barra
- stosowana zapobiegawczo w arteriosklerozie
- wzmaga energię i sprawność umysłową
- poprawia sen i nastrój
- pobudza produkcję kolagenu – chroni stawy i chrząstki – poprawia system naprawczy wiązadeł i ścięgien
- poprawia napięcie mięśni (kulturystyka, sportowcy)
- stanowi profilaktykę sercowo – naczyniową
- spowalnia procesy starzenia – wymiata reaktywne formy tlenu
- poprawia wzrok
- posiada działanie antymutagenne i przeciwdepresyjne
- poprawia stan włosów, paznokci, dziąseł
- niweluje suchość skóry
- stanowi wsparcie dla zdrowej wątroby i hamuje jej uszkodzenia, w tym regeneruje ten istotny narząd
- obniża poziomu cholesterolu trójglicerydów
- walczy z otyłością (spala tkankę tłuszczową)
- działanie antynowotworowe
- redukuje stres oksydacyjny
Cena witaminy C
W przypadku witaminy C (jak zresztą wszystkich suplementów) to cena świadczy o jakości. Jeśli kupujesz kwas askorbinowy za 30zł, miej chociaż świadomość, że jest to chiński produkt przemysłowy, który z początku miał służyć w naszym kraju do czyszczenia basenów. Okazał się jednak strzałem w dziesiątkę jako produkt na cele prozdrowotne.. Osobiście nie odważyłabym się spożywać go w dłuższej perspektywie. J
Dobry chemik „na oko” potrafi ocenić, czy takowy kwas kwalifikuje się w ogóle na jakość „spożywczy”, nie wspomnę o „technicznym”!
Nie licz na to, że kupisz dobrej jakości sypką witaminę C za 30zł. Taka po prostu nie istnieje.
Niestety na marne szukać dziś kwasu l-askorbinowego w cenie 100zł za kg, jak to jeszcze miało miejsce w 2016 roku. Tani chiński produkt przemysłowy wyparł całkowicie nasz rodzimy z rynku. Żeby uzyskać swój czysty kwas l-askorbinowy osobiście zlecałam chemikowi jego oczyszczanie. Myślisz, że producenci robią taki ukłon w stronę klienta?
Zwróć uwagę na proces produkcji
Biodostępność witaminy C
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego produktu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy C.
Żeby witamina C była biodostępna nie wystarczy jej brać w formie kwasu l-askorbinowego. W dużych dawkach może zakwaszać organizm. Sam kwas to nie wszystko, a łykamy go przecież dzisiaj na potęgę.. Jeśli już zażywasz namiętnie kwas l-askorbinowy, rób to chociaż z głową (czytaj poniżej “współdziałanie” i “uwagi”).
Zawsze najlepszą formą witaminy C będą jej wyciągi (aceroli, dzikiej róży, rokitnika, camu camu itd.) lub produkty liposomalne. Praktyka pokazuje, że mniejsza dawka właściwego preparatu lepiej się wchłonie w postaci naturalnej, niż większa w postaci kwasu l-askorbinowego.
60 mg naturalnej witaminy C z bioflawonoidami ma o wiele korzystniejsze działanie na organizm ludzki niż 1000 mg syntetycznego kwasu askorbinowego.
Produkcja liposomalna
Osoby, które mają problemy z wchłanianiem substancji odżywczych w każdym przypadku wyboru suplementu powinny interesować się produktami w postaci płynnej, gdyż te zawsze będą lepiej się wchłaniać w stosunku do tabletki. Najlepsze z nich są tzw. preparaty liposomalne.
Są to takie produkty, których składniki czynne zostały zamknięte w tzw. liposomach. Liposomy to małe cząsteczki lipidowe (kuleczki), które powstają naturalnie w momencie kontaktu wody z lecytyną (proces enkapsulacji liposomalnej). Otoczka liposomów jest zbudowana analogicznie do błon biologicznych.
Liposomy są przez to bardzo łatwo wchłaniane przez organizm i potrafią rozwiązać problemy osób, które ogólnie słabo wchłaniają witaminy w jelicie cienkim. A co najważniejsze wchłaniają się nie tylko do krwiobiegu, ale przede wszystkim bezpośrednio do ścian komórkowych.
Efekty są bardzo wyraźne, więc jeśli masz problem z wchłanianiem, albo po prostu chcesz lepszej jakości produktu, warto rozważyć liposomy.
LIPOSOMY SZTUCZNE I NATURALNE
Zwróć jeszcze uwagę na fakt, że liposomy mogą być nie tylko naturalne, ale i sztucznie wytworzone w laboratorium. Ważny jest więc skład suplementu liposomalnego oparty na cząsteczkach naturalnych takich jak cholesterol, trójglicerydy, czy inne oleje naturalne.
I tutaj warto się jeszcze zatrzymać na moment, bo wiele produktów liposomalnych produkowana jest niestety na bazie lipidów z lecytyny sojowej, zatem wchodzą tu pod lupę jeszcze kwestie GMO. Jak najbardziej należy zwrócić uwagę na ten aspekt, bo GMO lekceważyć nie należy. Uczciwy producent zadba o to, aby jego produkt był wolny od GMO.
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
Jak stosować?
Zalecenia ekspertów
TYPOWA KURACJA
Dr Linus Pauling (podwójny noblista) ocenił w swoich badaniach, że człowiek potrzebuje 1.5 – 4 gram witaminy C dziennie, a w stanach infekcji ponad 6 gram. Sam dziennie przyjmował 3-12 gram tej witaminy twierdząc, że taka ilość może wydłużyć życie o 12-18 lat.
Znany lekarz Dr Cathcart, który na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń w pracy w pacjentami opracował protokół doustnego przyjmowania witaminy C w różnych stanach chorobowych – pisze już o znacznie większych dawkach:
Generalnie zasada uzupełniania niedoborów witaminy C jest taka, aby brać ją do momentu wywołania biegunki. Jeżeli czujesz, że coś zaczyna się dziać, zmniejszasz dawkę tak, aby biegunki nie wywołać.
PRZYKŁADOWA KALIBRACJA DZIENNEJ DAWKI:
-
- rozpuść 1.5 g witaminy C w połowie szklanki wody
- wypijaj taką ilość co 30 minut
- roztwór pij do czasu, aż poczujesz, że jelita zaczynają się opróżniać i dochodzi do szybkiego wypróżnienia bądź luźnego stolca.
- twoją dzienną dawką witaminy C będzie suma wszystkich dawek włącznie z przedostatnią, która nie doprowadziła do wypróżnienia
- u 95% osób taka kalibracja powinna się zatrzymać na 2-3g. Nieliczni mają problem z magazynowaniem witaminy C i biegunka może nie wystąpić nawet po zażyciu 10g
- UWAGA: dzienne zapotrzebowanie na witaminę C nie zawsze jest równoznaczne z jednorazową kalibracją, gdyż zapotrzebowanie zmienia się m.in. zależnie od związków wchodzących z nią w synergię (patrz poniżej „współdziałanie”)
CIĄŻA
Nie zaleca się, aby w trakcie ciąży ilość przyjmowanej witaminy C była wyższa niż 4g dziennie (wliczając w to również tą z pokarmów).
HEMACHROMATOZA I SFEROCYTOZA WRODZONA
W tych chorobach zwiększona podaż witaminy c może znacząco pogarszać ich przebieg, zatem nie zaleca się większych dawek niż 4g.
NOWOTWORY
1.5g / kg masy ciała (poza wyjątkami wymienionymi poniżej)
Częstotliwość przyjmowania
5 dni w tygodniu – resztę pozostaw organizmowi na odpoczynek. Organizm potrzebuje zarówno czasu na naprawę jak i regenerację (ta uwaga tyczy się każdej suplementacji, ale jest zróżnicowana zależnie od suplementu).
Czas przyjmowania:
Witamina C należy do tych, które można stosować „przewlekle”.
Współdziałanie
Stosując poniższe substancje zwiększamy wielokrotnie oddziaływanie witaminy C w organizmie, a co za tym idzie redukujemy jej dawkę. Jeżeli przykładowo poziom selenu i cynku będą w organizmie za niskie, skuteczność witaminy C może obniżyć się od 100 do aż 1000 razy.
- magnez – połączenie to zwiększa detoks metali
- cynk – połączenie to zwiększa detoks metali
- selenometionina – połączenie to zwiększa detoks metali
- produkty bogate w siarkę, np. MSM – połączenie to zwiększa detoks metali
- B1 (dzięki temu połączeniu można odwrócić efekty stresu oksydacyjnego jak również uszkodzeń DNA wątroby spowodowanych przez ołów)
- mangan (warto też widzieć, że witamina C wchłania się zaledwie w 20% jeśli w organizmie występuje brak manganu, a u wielu osób występuje, co widać w badaniu włosa.
- bioflawonoidy (jeśli przyjmujesz witaminę C w postaci kwasu l-askorbinowego, łykaj go zawsze w towarzystwie bioflawonoidów cytrusowych, których ludziom zresztą często brakuje. Takie połączenie zapewni biodostępność kwasu i jej dobre wchłanianie w organizmie. W takiej kompozycji witamina C występuje zawsze w naturze, jak również w wyciągach typu camu camu, róża, acerola)
Co to oznacza w praktyce? Jeśli zażywasz kwas l-askorbinowy połącz go np. ze świeżym sokiem z cytryny lub zjedz do niej jakiś owoc.
Antagonizm
Witaminy C nigdy nie należy przyjmować z jodem, czy płynem Lugola, gdyż znosi ich działanie.
Uwagi
Askorbinian sodu
Najlepsza postać kwasu -l-askorbinowego to askorbinian sodu. jest to inaczej alkaliczna forma witaminy C - znacznie łagodniejsza dla żołądka.
Askorbinian sodu uzyskasz samodzielnie mieszając dobrej jakości sypki kwas l-askorbinowy z dobrej jakości wodorowęglanem sodu (potocznie sodą oczyszczoną) w wielkości przykładowo ¼ – ½ łyżeczki.
Nigdy nie kupuj na te cele sody ze sklepu spożywczego! Taka soda ma jakość „spożywczej”, jest zanieczyszczona różnymi stabilizatorami i aluminium i nie nadaje się na suplementację. Jakość sody musi być co najmniej „czysta”.
Wysokie dawki
Pamiętaj, że witamina C w dużych dawkach ma działanie zakwaszające. Jeśli więc łykasz ją np. przy grypie w ilości 10g dziennie i więcej, askorbinian sodu jest dobrym pomysłem.
Przy dużej ilości witaminy C w postaci samego kwasu możesz również mocno podrażnić sobie śluzówkę żołądka, a przy dłuższym takim stosowaniu nabawić się wrzodów, bóli głowy, kłopotów ze snem i zaczerwienienia skóry.
Mangan vs. witamina C
Warto wiedzieć, że brak manganu w organizmie ogranicza wchłanianie witaminy C aż do 20%.
Detoks witaminą C
Nie polecam stosowania ekstremalnych dawek witaminy C w celach chelatacji. Może to zaburzyć delikatną równowagę mineralną, ponieważ witamina C chelatuje także inne ważne minerały takie jak miedź, cynk, mangan i inne.
Co innego stosowanie ekstremalnych dawek doraźnie w ramach grypy itd.
Warto wiedzieć, że już 1g witaminy C usuwa z naszego organizmu:
Uśredniając, 1g witaminy C detoksykuje dziennie średnio 10ug metali ciężkich, jak również zabezpiecza przed wtórnym ich kumulowaniem np. z jedzenia. Jako, że w dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na metale ciężkie w codziennym życiu, oznacza to, że pierwszy gram tej witaminy zostaje zużyty na bieżące usuwanie toksyn.
I tu na ratunek wkraczają bioflawonoidy zawarte w naturalnej witaminie C, które chelatują kolejne 10ug toksyn. Dlatego też syntetyki nie mają tak szerokich właściwości.
Różne zapotrzebowanie
Warto wiedzieć, że witamina C ma różny okres półtrwania w organizmie u różnych osób. 10% populacji traci ją szybko z tkanek, bo już po godzinie po podaniu, podczas gdy u innych raz podana witamina C potrafi się utrzymać aż 20 dni. Dlaczego tak jest?
Nie zostało to do końca stwierdzone, ale z pewnością istnieje korelacja ze stresem. Osoby bardziej stresujące się, żyjące w ciągłym napięciu, witaminę C tracą znacznie szybciej (jak również i magnez).
Kolejne kwestie dotyczą detoksu, czy ilości wolnych rodników. Im więcej toksyn i wolnych rodników tym szybciej witamina C jest zużywana.
Jako, że witamina C wchodzi w reakcję niemalże ze wszystkim co się dzieje, jej ilość jest również uzależniona od czynników takich jak stany zapalne, nagła infekcja typu grypa, dieta, choroba przewlekła i wiele wiele innych.
Dlatego wykonywanie ww. kalibracji ma tak duże znaczenie. Ta procedura znacznie przybliża wyobrażenie o magazynach witaminy C w twoim organizmie.
Witamina C, a nowotwory?
Sporo się mówi, dużo się pisze nt. leczenia nowotworów witaminą C. Absolutnie nie umniejszając właściwościom witaminy C, warto jednak zachować się tu nieco krytycznie.
Witamina C oczywiście odgrywa ogromną rolę przy każdej ciężkiej, czy lekkiej chorobie. Niemniej, nie można wprost powiedzieć, że leczy nowotwory. Na pewno nie w pojedynkę.
Komórki nowotworowe niestety z czasem nabierają odporności na różne związki chemiczne,w tym na chemioterapię, radioterapię, ale również na witaminę C. Oznacza to tyle, że jeśli za pierwszym razem przyniosła ona niesamowite skutki, już za drugim podejściem niekoniecznie tak się stanie. Nie chodzi oczywiście, żeby przestać ją brać. Chcę jedynie podważyć odważne stwierdzenia, że jakoby miała leczyć nowotwory.
Witamina C jest niezwykle ważna u osób nowotworowych, które stosują chemio czy radioterapię. Metody te generują ogromną ilość wolnych rodników, które witamina C jak najbardziej niweluje.
Ale istnieją też doniesienia jakoby witamina C również spowalniała efekty powyższych terapii, bądź uniemożliwiała ich właściwe działanie. Nie jest to reguła, bo u niektórych pacjentów jest wręcz odwrotnie. Tak, czy inaczej należy mieć to na uwadze.
NOWOTWORY, W KTÓRYCH WITAMINA C ZWIĘKSZA SKUTECZNOŚĆ LEKÓW:
- rak jajnika (tritlenek arsenu)
- rak trzustki (gemcytabina)
- nowotwory ogólnie (radioterapia)
NOWOTWORY, W KTÓRYCH WITAMINA C ZMNIEJSZA SKUTECZNOŚĆ LEKÓW:
- chłoniak (bortezomib)
- szpiczak mnogi (bortezomib)
Źródła witaminy C w diecie
- zielona papryka: 250mg / 100g produktu
- czarna porzeczka: 200mg / 100g produktu (4 x więcej niż rozsławiona cytryna)
- czerwona porzeczka: 190 mg / 100g produktu
- czerwona papryka: 140mg / 100g produktu
- pietruszka: 130mg / 100g produktu
- brokuły: 90mg / 100g produktu
- kapusta bruskelska: 80mg / 100g produktu
- truskawki: 60mg / 100g produktu
- cytryna: 50mg / 100g produktu
Aby jednak dostarczyć organizmowi 1g witaminy C z zielonego pożywienia należy spożyć około 1kg warzyw dziennie.
Zdrowotne przepisy
Odpleśnianie produktów
Wsypuj witaminę C (wystarczy sam kwas l-askorbinowy) do wszystkich produktów, które zawierają pleśń. 500 mg do 1 g witaminy C wystarczy, aby zneutralizować tę groźną aflatoksynę:
- makaron, ziemniaki, ryż – wsyp witaminę C podczas wrzenia
- kupne soki, syropy, piwo, wino, ocet – wsyp wit C do produktu i odczekaj 10 minut
- dżem – wsyp do słoika wit C i odczekaj 10 minut, dodatkowo posypuj kanapkę witaminą C
- miód – rozpuść i wymieszaj miód z witaminą C.
- od pleśni nie da się niestety uratować chleba, orzechów, owoców, czy pomidorów
Powiązane artykuły
-
KARTA CHARAKTERYSTYKI – Camu Camu – Naturalna Witamina C
-
KARTA CHARAKTERYSTYKI – Witamina C
-
Witamina C – moja podstawowa “przyprawa” w kuchni, czyli Odpleśniamy produkty