nazwa zioła pochodzi od słowa Quechua „Hjircan pureck”, co oznacza ten, który chodzi od wsi do wsi. Jest to odniesienie do lekarzy, którzy to robili
zioło w dużym skrócie to detoks dla organizmu – oczyszcza krew
wpływa korzystnie na procesy trawienne
stosowane już w czasach inkaskich w celu złagodzenia bóli żołądka
regeneruje funkcje nerek i wątroby, w tym marskość i wirusowe zapalenie wątroby typu B i C
działa żółciopędnie i żółciotwórczo
stosowane przeciwko tworzeniu kamieni żółciowych, a istniejące powoli rozpuszcza
reguluje poziom cholesterolu – działa na przemiany tłuszczowe
stosowane również przy odchudzaniu i chorobach przemiany materii, otyłości – reguluje łaknienie i spala cellulitis
posiada właściwości remineralizujące
leczy gorączkę i malarię
stosowane zwłaszcza przy cukrzycy, alergiach, chorobach gośćcowych
Jak stosować?
Postać: zioła lub nalewka (nie kapsułki – w większości mocno zanieczyszczone)
Dawka: 1 łyżkę stołową zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut
Częstotliwość: 3 x dziennie, 5 dni w tygodniu – resztę pozostaw organizmowi na odpoczynek. Organizm potrzebuje zarówno czasu na naprawę jak i regenerację (ta uwaga tyczy się każdej suplementacji, ale jest zróżnicowana zależnie od suplementu)
Przyjmowanie: między posiłkami
Czas kuracji: przy kuracjach ziółowych zaleca się stosowanie ich przez okres max. 3 miesięcy, aby organizm się nie przyzwyczaił. Po miesięcznej przerwie można do kuracji powrócić.
Działanie: łagodzi bóle żołądka i regeneruje funkcje nerek i wątroby – kamienie / żółciopędne i żółciotwórcze / reguluje poziomu cholesterolu / odchudzające / przeciwko tworzeniu kamieni żółciowych / przeciwcukrzycowo