KARTA CHARAKTERYSTYKI – Potas (K)

W pigułce

  • układ sercowo – naczyniowy
  • choroby serca i nadciśnienie
  • choroby mięśni
  • alkalizacja organizmu i elektrolity

Potas dla zdrowia

Ludzie, za wyjątkiem sportowców, boją się zarówno potasu, sodu jak i wapnia. Potasu ze względu na nerki, sodu ze względu na ciśnienie, a wapnia, bo coraz częściej mówi się o skostnieniu organizmu (paradoks cukru, mleka i jemu podobnych).

 

WŁAŚCIWOŚCI POTASU:

  • to jeden z głównych elektrolitów w twoim organizmie (poza wapniem, magnezem i sodem)
  • to najbardziej skoncentrowany minerał w twoim ciele
  • niezbędny składnik odżywczy, bez którego życie jest dosłownie niemożliwe
  • każda komórka w naszym ciele potrzebuje potasu żeby prawidłowo funkcjonować – Komórki przez pewien czas dostymulują się na sodzie, gdy brakuje potasu, ale na dłuższą metę takie fanaberie nie kończą się dobrze
  • służy do odkwaszania organizmu, czyli wprowadzania go w stan alkaliczny
  • jeden z najprostszych sposobów, aby wyrównać w organizmie ciśnienie krwi
  • usprawnia bilans wodny w tkankach
  • utrzymuje w zdrowiu układ krążenia
  • pomaga w krzepnięciu krwi
  • uczestniczy w budowie kości
  • jego głównym celem jest pomaganie w biciu serca. Potas w rzeczywistości powoduje ściskanie lub pompowanie serca, które zasila krew w całym organizmie
  • odpowiedzialny za umożliwienie ruchu mięśni, nerwów i filtrowanie krwi w nerkach. Organizm musi mieć odpowiednią równowagę składników odżywczych w celu ułatwienia bicia serca i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • zmniejsza ryzyko otyłości
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • Gerson zauważył, że duży odsetek pacjentów chorych na raka miał bardzo niski poziom potasu (zaburzenia równowagi elektrolitowej i niskie stężenie potasu daje niekorzystny efekt procesów komórkowych – co jest efektem zakwaszenia komórki
  • stosowany w leczeniu chorób takich jak suchość oczu, dna moczowa, toczeń, wysoki poziom cholesterolu, udary

 

OBJAWY NIEDOBORU POTASU:

  • bóle głowy
  • zmęczenie i osłabienie
  • zaparcia
  • skurcze mięśni występujące głównie podczas wysiłku lub upałów
  • nieregularny rytm serca
  • opuchnięcie i obrzęk ciała, bo nadmiar sodu dostaje się do komórek podwyższając ciśnienie krwi
  • zmniejszenie odporności na ból
  • nerwowość
  • nadmiernie sucha skóra
  • trądzik u młodzieży

Co ciekawe, można łatwo zauważyć, że braki potasu zbliżone są do braków magnezu.

Prawie każdy ma niedobory potasu. Potas tracimy znacznie szybciej niż sód, który jest bardzo popularny w diecie (sól kuchenna). Niedobór potasu może wystąpić również, gdy organizm jest po prostu odwodniony.

Zwróć uwagę na proces produkcji

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • Standardowe dawki: według United States Department of Agriculture (USDA), dzienne spożycie potasu powinno wynosić 4700 mg dla dorosłych i 3000 mg dla dzieci. Wszystko poniżej tych wartości może doprowadzić do niedoboru potasu. Należy pamiętać, że potas pobieramy jeszcze z diety. Dokładniej:
  • dzieci (1 – 3 lata) – 3 000 mg
  • dzieci (4 – 8 lata) – 3 800 mg
  • młodzież – 4 500 mg
  • dorośli – 4 700 mg

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie posiłku (znacznie lepsza przyswajalność)

PORA DNIA:

CZAS KURACJI:

PRZECIWWSKAZANIA: –

WSPÓŁDZIAŁANIE:

ANTAGONIZM: 

  • witamina B12 – pogorszenie wchłaniania tej witaminy
  • lukrecja – zwiększenie wydalania potasu przez nerki
  • leki moczopędne (np. amilorydem, triamterenem) – połączenie to podnosi stężenie potasu we krwi, co może powodować zaburzenia rytmu serca, osłabienie mięśni, parestezje kończyn, senność, splątanie, bóle głowy
  • leki na nadciśnienie (np. inhibitory konwertazy, enalaprylem, kaptoprylem) – połączenie to podnosi stężenie potasu we krwi, co może skutkować hiperkaliemią

Uwagi

Niepożądane interakcje ?

Najczęstszymi przyczynami nadmiaru potasu w organizmie (hiperkaliemia) są

  • zbyt wysoka podaż tego pierwiastka (np. z diety)
  • zmniejszone wydalanie go przez nerki
  • zwiększony jego wypływ z komórek

Nadmiar potasu może przebiegać bezobjawowo lub powodować objawy takie jak:

  • osłabienie
  • porażenie mięśni szkieletowych
  • zaburzenie przewodnictwa nerwowego
  • obniżenie częstotliwości akcji serca
  • brak czynności elektrycznej serca (bezpośrednie zagrożenie życia)

Źródła potasu w diecie

  • produkty mleczne
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica)
  • warzywa, głównie:
  • szpinak
  • brokuły
  • marchew
  • ziemniaki
  • buraki
  • pomidory
  • owoce – głównie:
  • owoce suszone
  • morele
  • banany
  • wiśnie
  • brzoskwinie
  • truskawki
  • pomarańcze
  • śliwki
  • pestki
  • nasiona

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *