KARTA CHARAKTERYSTYKI – Selen (Se)

W pigułce

  • odporność, witalność i długowieczność
  • choroby tarczycy
  • detoks metali i pestycydów z codziennego pożywienia
  • działanie antynowotworowe

Selen dla zdrowia

  • badania wykazały, że selen jest niezwykle istotny dla zdrowia i długowieczności
  • poprawia zdolność organizmu do przetwarzania witamin i innych składników odżywczych
  • niezwykle ważny pierwiastek w profilaktyce / leczeniu chorób nowotworowych. Niedawno został nawet oficjalnie okrzyknięty jako lekarstwo na raka, zarówno w monoterapi jak i z witaminą E
  • posiada właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze są substancjami, które ułatwiają hamują utlenianie i szkodliwe działanie wolnych rodników. Selen może zapobiec w ten sposób uszkodzeniu komórek przez działanie wolnych rodników
  • na pewno może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju raka prostaty, skóry i innych nowotworów (w 2003 r. FDA zaakceptowała oficjalnie ten śladowy mikroelement jako lekarstwo w tym kierunku)
  • wzmacnia układ odpornościowy, tzw. „immune booster” – najważniejszą chyba funkcją selenu jest jego udział w produkcji peroksydazy glutationowej, enzymu, który jest częścią systemu obronnego naszego organizmu
  • niezbędnik przy jakichkolwiek zaburzeniach tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto, Graves-Basedov) oraz chorobach autoimmunologicznych w ogóle
  • poprawia tym samym odporność ogólnie na choroby, ale również i na stres (w tym oksydacyjny)
  • wykazuje działanie przeciwwirusowe
  • jest niezwykle ważny dla żeńskiej płodności, zatem dla kobiet z endometriozą, czy PCOS to z pewnością niezbędnik
  • również niezwykle ważny dla męskiej płodności (mobilności nasienia, jakość i zachowanie plemników oraz ich ruch w pochwie)
  • występuje wszędzie – można go znaleźć prawie we wszystkich komórkach ciała
  • podstawowy i bardzo istotny składnik Protokołu Anty-Candida i Protokołu Autoimmunologicznego
  • skuteczny w problemach takich jak zaburzenia funkcji poznawczych (depresja, mgła umysłowa, słaba pamięć i koncentracja, mentalny bałagan w głowie).
  • w badaniach odnotowano jego pozytywny wpływ na zdrowie mózgupsychiki. Badanie z roku 2014 na przykład, opublikowane w Journal of Nutrition potwierdziło, że odpowiedni poziom selenu może zapobiec i cofnąć symptomy depresji i obniżonego nastroju (wykonaj test na zdrowie twojego mózgu)
  • skuteczny w terapii Alzheimera. Potwierdziły to francuskie badania na ponad 4000 osobach w wieku 45-60. Stwierdziły one, że u tych, którzy brali 100 mcg selenu dziennie, kwas askorbinowy, witaminę E, beta-karoten i cynk przez 8 lat, nastąpiła poprawa pamięci i mowy w porównaniu do pacjentów przyjmujących placebo. Jednak nie stwierdzono, czy selen sam miałby taki sam efekt.
  • skuteczny w terapii cukrzycy – badania naukowe wykazały istnienie związku między zaledwie 200 mcg selenu i zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2
  • pomaga w zapobieganiu zaćmy
  • zapobiega chorobom serca – cała wieńcówka
  • pomaga przy astmie znacząco redukując jej symptomy – badania wykazały, że pacjenci z chroniczną astmą często mają niższy poziom selenu
  • zmniejsza zapalenia związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS)
  • zmniejszenia ryzyko oparzenia słonecznego

 

OBJAWY NIEDOBORU SELENU:

  • obniżenie odporności
  • problemy neurologiczne
  • depresja i obniżony nastrój
  • zaburzenia poznawcze, w tym zaburzenia pamięci
  • łamliwość paznokci
  • osłabienie i wypadanie włosów
  • nudności i wymioty
  • nadmierne pocenie się
  • duże niedobory powodują charakterystyczny „czosnkowy” zapach z ust

Zwróć uwagę na proces produkcji

Selenometionina – najbardziej biodostępna forma selenu

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku selenu.

Selen występuje w kilku formach chemicznych:

  • nieorganicznych (selenit sodu i selenian sodu)
  • organicznych (L-selenometionina, Metyloselenocysteina i drożdże wzbogacone selenem)

Są to formy popularne w suplementach diety.

Organiczne formy są zdecydowanie bardziej bezpieczną oraz biodostępną formą selenu. W praktyce oznacza to lepsze wchłanianie, tj. mniej selenu i silniejsze działanie.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • standardowe dawki: 100 – 200 µg dziennie
  • choroby tarczycy i autoimmunologiczne: 200 µg (przy założeniu odpowiedniej biodostępności)
  • dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia: min. 20 µg dziennie
  • dzieci pomiędzy 3 a 14 rokiem życia: min. 30-40 µg dziennie
  • kobiety ciężarne: min 60 µg dziennie
  • kobiety karmiące: od 70 µg dziennie i wzwyż
  • dawka maksymalna: 400 µg dziennie (wliczając w to dietę)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku bogatym w białka i ubogim w węglowodany (zwiększa to przyswajalność)

PORA DNIA: rano / przed południem

CZAS KURACJI: selen to minerał, który można, a nawet należy stosować „przewlekle” (dotyczy to z pewnością osób z chorą tarczycą)

PRZECIWWSKAZANIA: –

WSPÓŁDZIAŁANIE:

ANTAGONIZM:

Uwagi

Selen z cukrem się nie lubią

Cukier to najgorszy wróg selenu. Jeśli chcesz zadbać o prawidłowy poziom selenu w organizmie, przede wszystkim przestań jeść cukier.

To samo zresztą tyczy się wapnia, kolagenu, czy cynku.

Natura jakoś nie obmyśliła dobrze tych procesów, ale prawdą jest, że póki w obiegu znajduje się cukier, to on zawsze pierwszy znajdzie miejsce w kościach, aniżeli wapń, cynk, kolagen, czy selen. Ehh.. smutne..

 

Co obniża poziom selenu?

Leki statynowe leki na cholesterol, antykoncepcja hormonalna, chemioterapia, leki zobojętniające kwas żołądkowy (IPP – inhibitory pompy protonowej) i steroidy.

Wszystkie wymienione leki oczywiście zubożają większość minerałów w ciele, ale na selen wpływają szczególnie.

 

Nadmiar selenu?

Niestety nadmiar tego pierwiastka może również być problematyczny. Statystycznie mamy jego niedobory, jednak występują też „przypadki przedawkowania”. Dotyczą one głównie nadużycia syntetycznej formy selenu, tj. selenitu sodu. Zupełnie inaczej działa naturalna postać selenu – selenometionina. Warto więc zadbać o to, aby selen przyjmowany był zawsze w postaci naturalnej.

Dopuszczalna maksymalna dawka selenu to 400 ug dziennie (wliczając w to dietę).

 

OBJAWY PRZEDAWKOWANIA:

  • nadmierne wypadanie włosów / łysienie
  • uszkodzenia skóry
  • zwiększone ryzyko nowotworzenia
  • ogólne zmęczenie organizmu
  • czosnkowy zapach z jamy ustnej
  • nienaturalną dekoloryzację płytki paznokcia
  • biegunka
  • mdłości
  • zaburzenia neurologiczne
  • marskość wątroby
  • obrzęki płuc
  • cukrzyca

Warto też wiedzieć, że nadmiar tego pierwiastka w tkankach (np. serca, wątroby, nerek) powoduje w nich wtórny spadek stężenia magnezu, manganu i miedzi.

Natomiast obecność siarki (MSM) będzie obniżać toksyczne działanie selenu.

 

Delikatnie z naturalnymi formami selenu

Z naturalnymi źródłami selenu (owoce i warzywa) należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ selen może zostać zniszczony podczas przetwarzania i gotowania w wysokiej temperaturze.

 

Źródła selenu w diecie

  • owoce i warzywa – główne źródło selenu
  • orzechy
  • szczególnie brazylijskie (uwaga: tych prawdziwych brazylijskich!),
  • pestki słonecznika
  • nasiona chia
  • ryby (głównie dorsz, tuńczyk i łosoś (osobiście nie polecam)
  • drób
  • wątróbka
  • pszenica
  • grzyby
  • jaja kurze

Rzeczywista ilość selenu w pożywieniu zależna jest od zawartości selenu w glebie, na której jest uprawiana. A że zawartość selenu w glebie zanika, mamy niestety do czynienia z niskim spożyciem selenu.

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *