KARTA CHARAKTERYSTYKI – Witamina B3 – Niacyna – Kwas nikotynowy

W pigułce

  • depresja i obniżony nastrój
  • zmęczenie, znużenie
  • układ nerwowy
  • energia i witalność życiowa

Niacyna dla zdrowia

  • działa silnie przeciwzapalnie na cały organizm
  • przede wszystkim B3 jako niacyna (nie niacynamid) pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychicznych – to czyni ją witaminą leczącą stany depresyjne
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • wykazuje działanie zbijające cholesterol
  • wspiera cały układ krążenia włącznie z działaniem antymiażdżycowym
  • stosowana jest jako środek rozgrzewający dla „zmarźluchów”

 

OBJAWY NIEDOBORU NIACYNY:

  • pelagra
  • problemy neurologiczne
  • depresja, stany lękowe
  • zaburzenia orientacji
  • pogorszenie stanu skóry, która staje się szorstka
  • mogą pojawić się przebarwienia i stany zapalne skóry
  • zapalenia błon śluzowych jamy ustnej (w tym pleśniawki i zapalenia języka)
  • demencja
  • majaczenie

Zwróć uwagę na proces produkcji

Niacyna vs. niacynamid ?

Obie witaminy wnoszą jakąś wartość dodaną w zdrowie. 

  • NIACYNAMID – bardziej jest skoncentrowany na problemach skórnych i kosmetycznych, dlatego często dodaje się go do kosmetyków.

Niacynamid jest stosowany w leczeniu choroby zwanej pellagrą, która jest spowodowana niedoborem niacyny.

Znany również dobrze jako lekarstwo w leczeniu migren.

Zaletą niacynamidu jest to, że nie powoduje zaczerwienienia skóry. Wykorzystywany jest również w leczeniu trądziku. Niacynamid jest bardzo pomocny, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne, które przynoszą korzyści osobom z przeciwzapalnymi stanami skóry.

  • NIACYNA – ma szersze zastosowanie wewnętrzne, między innymi w leczeniu zaburzeń psychicznych, depresji, pelagry, wysokiego cholesterolu i wielu innych w.w.

Niacyna jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który można wytwarzać z roślin i zwierząt z aminokwasu tryptofanu. Niacynę można pozyskać z diety (mięso, drób, karmazyn, tuńczyk i łosoś, w mniejszych ilościach w orzechy, rośliny strączkowe i nasiona). Działa zarówno jako lek, jak i suplement diety. 

Niektórzy za wadę niacyny uważają to, że powoduje zaczerwienienie skóry, choć z drugiej strony objaw ten można to uznać za test dobrej jakości suplementu. Tak zwana niacyna „flush free” nie wykazuje już tak wysokiej biodostępności.

Ogólnie rzecz biorąc niacynę można przekształcić w niacynamid za pomocą bakterii. 

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • ogólnie: 100 – 500 mg dziennie
  • stany depresyjne: zazwyczaj 1500 – 3000 mg dziennie (nawet 3 – 6 g dziennie w 3-4 dawkach (w ciężkich przypadkach).

UWAGA: to są duże dawki niacyny więc najlepiej wypróbuj swoją minimalną dawkę po której czujesz się „lżej” w głowie. Kurację rozpocznij od małych dawek po 500mg. Nie przerażaj się, jeśli po witaminie B3 skóra stanie się czerwona, albo zacznie piec – jest to normalna reakcja organizmu na tę witaminę i oznacza, że B3 działa. B3 suplementuj razem z pozostałymi witaminami z grupy B.

  • profilaktyka raka skóry: 500 lub 1000 mg dziennie (konkretnie niacynamid)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: jako, że witaminy B nie są rozpuszczalne w tłuszczach, lepiej je przyjmować na godzinę przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody (wyjątek „reakcja flush” – czytaj „Uwagi”)

PORA DNIA: najlepiej do godziny 17.00, gdyż witaminy B mogą mocno pobudzać

CZAS KURACJI: witaminy B można, a nawet należy stosować „przewlekle”

PRZECIWWSKAZANIA:

  • cukrzyca – zachowaj szczególną ostrożność
  • dna moczanowa – zachowaj szczególną ostrożność
  • stany chorobowe pęcherzyka żółciowego – zachowaj szczególną ostrożność
  • choroby wątroby – zachowaj szczególną ostrożność
  • wrzody żołądka lub jelit – zachowaj szczególną ostrożność
  • choroby nerek – zachowaj szczególną ostrożność
  • niskie ciśnienie krwi – zachowaj szczególną ostrożność
  • okres dwóch tygodni przed i po zabiegach chirurgicznych – zachowaj szczególną ostrożność

WSPÓŁDZIAŁANIE:

ANTAGONIZM:

Uwagi

Żółty mocz

Podczas zażywania witamin z grupy B zawsze występuje żółty mocz i jest to jak najbardziej naturalny efekt.

 

Pieczenie skóry – „Reakcja flush” po B3

Niacyna podawana w dawkach powyżej 50 mg dziennie powoduje

Przyjmowanie niacyny (B3) w dawkach powyżej 20 mg dziennie może powodować u osób wrażliwych rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wywołuje stan zaczerwienienia skóry (niacynamid nie powoduje tego efektu). Choć efekt może być nieprzyjemny, nie jest niczym poważnym. Oznacza w praktyce, że witamina B3 zadziałała i dobrze się wchłonęła. Dzięki tym właściwościom niacyna używana jest jako skuteczny środek rozgrzewający. 

Nie przestrasz się więc, jeśli po witaminach B skóra stanie się czerwona, albo zacznie piec. Jest to normalna reakcja organizmu na wchłanianie witaminy B3, która nazywana jest reakcją flush. Oznacza to, że witaminy B są dobrej jakości. Ten aspekt można pośrednio uznać za jakość suplementu, choć nie zawsze będzie on jednoznaczny, gdyż osoba, która ogólnie ma problem z wchłanianiem witamin B może nie odczuć tej reakcji w ogóle.

Jeśli przeszkadza ci ta reakcja, dobrą zasadą jest pobierać witaminy z grupy B po jedzeniu.

Jeśli natomiast masz problemy z wchłanianiem witamin z grupy B i zależy ci na tym, aby jak najwięcej dostało się do organizmu, spożywaj B-kompleks na czczo (licząc się jednocześnie z tym, że co jakiś czas spotka cię nieprzyjemna „reakcja flush”).

 

Ekstremalne dawki niacyny

Stosowanie nadmiernych ilości witaminy B3 (powyżej 3000 mg na dobę) może powodować:

  • zaburzenia pracy wątroby
  • dnę
  • wrzody przewodu pokarmowego
  • zaburzenia widzenia
  • podwyższenie poziomu glukozy we krwi
  • arytmię

 

Inne niedobory vs. witaminy B

Warto wiedzieć, że inne niedobory w organizmie nasilają braki witamin z grupy B (np. niedobór witaminy C powoduje niedobór kwasu foliowego i odwrotnie).

 

Przechowywanie witamin B

Witaminy z grupy B są niszczone przez ciepło, światło, i powietrze. Suplementy te przechowuj więc w ciemnych miejscach, w opakowaniach hermetycznych, w temperaturze pokojowej.

 

Codzienna suplementacja

Wszystkie witaminy z grupy B nie mogą być przechowywane w organizmie, dlatego ważne jest, aby uzupełnić je każdego dnia.

 

Interakcje niepożądane?

Niacyna stosowana w dawkach suplementacyjnych jest uważana za bezpieczną. Jednak u niektórych osób nadwrażliwych mogą pojawić się niepożądane skutki takie jak:

  • ww. zaczerwienienie skóry i uczucie gorąca (tzw. flushing)
  • bóle głowy
  • niestrawność
  • wzdęcia
  • zawroty głowy
  • ból w jamie ustnej

Źródła witamin B w diecie

  • bataty
  • szparagi
  • zielony groszek
  • tuńczyk
  • brązowe pieczarki
  • ziemniaki
  • indyk
  • kurczak
  • sardynki
  • krewetki
  • łosoś
  • wołowina
  • jagnięcina
  • nasiona słonecznika
  • jęczmień
  • orzeszki ziemne
  • brązowy ryż

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *