KARTA CHARAKTERYSTYKI – Enzymy Nattokinazy / Natto

W pigułce

  • „SUPER FOOD”
  • osteoporoza
  • nadprogramowe złogi w organizmie (cysty, torbiele, guzy, zwapnienia, biofilmy)
  • zaparcia
  • zdrowa skóra, włosy, paznokcie
  • działanie antynowotworowe

Nattokinaza dla zdrowia

Nattokinaza to prozdrowotny enzym wyekstrahowany z pokarmu o nazwie Natto – fermentowanej soi. Jest to bezdyskusyjnie najlepsza forma witaminy K2 (Menachinon Mk7) pozyskiwana właśnie z tej potrawy. Posiada ona szereg cudownych właściwości:

  • stanowi niezastąpione źródło witaminy K2, która jest pionierem jeśli chodzi o walkę z osteoporozą
  • jest to jeden z podstawowych preparatów w Protokole Anty-Candida Biofilmy jako, że zawiera enzymatyczną aktywność enzymów proteazy, tj. ma właściwość usuwania w organizmie tego co zbędne, m.in. biofilmów różnych patogenów (nawet tych zbudowanych z chitynowych), cyst, torbieli, guzków, martwych tkanek, czy złogów wapniowych (miażdżyca, zwapnienia, ostrogi, Alzheimer, kamień na zębach )
  • zawiera naturalne probiotyki zatem i wyrównuje florę w jelitach wprowadzając je w stan homeostazy, co z kolei jest szczególnie pomocne przy zaparciach
  • powstrzymuje krwawiące rany i uszczelnia je
  • natto jest uważane jako “zdrowe dla serca
  • rozpuszcza zakrzepy oraz działa przeciwzakrzepowo, rozrzedza krew (silniej niż aspiryna, no i w sposób naturalny), oczyszcza ją i usprawnia jej przepływ w organizmie
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a co za tym idzie w naturalny sposób leczy nadciśnienie
  • detoksykuje organizm oczyszczając go z poważnych obciążeń, co zawsze stanowi najlepszą profilaktykę antynowotworową
  • zapobiega w ten sposób zatruciu, o czym szczególnie mogą się przekonać osoby zatruwające swój organizm na co dzień, tj. palacze, spożywający w nadmiarze alkohol
  • wspomaga odchudzanie poprawiając przemianę materii i obniżając wagę ciała
  • reguluje i wyrównuje burzę hormonów w trakcie menopauzy
  • dzięki zawartości witaminy E i naturalnych saponin odnotowuje się również znamienny wpływ natto na kondycję włosów i skóry, która wyraźnie zaczyna wyglądać młodziej
  • poprawia pamięć i koncentrację dzięki zawartej w natto lecytynie
  • jeden z najzdrowszych produktów na świecie (widnieje na oficjalnej liście), szczególnie w Japonii – ważny czynnik w Diecie Okinawskiej – być może stanowiący fenomen zdrowia Okinawczyków?
  • bardzo istotna szczególnie dla wegan i wegetarian
  • dużo silniejszy niż popularne serrapeptazy

Wszystko oczywiście pod warunkiem, że mowa jest o niemodyfikowanej soi bez GMO.

 

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY K2:

  • krwawienia dziąseł
  • krwawienia z nosa
  • częste siniaki
  • łamliwość kości
  • pękające naczynka
  • próchnica
  • ciężkie miesiączki

Zwróć uwagę na proces produkcji

Jeśli natto to tylko z bakterii Bacillus subtilis

Proces fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Natto JBSL powoduje bezkonkurencyjność tego produktu wśród innych produktów sojowych.

Naturalna witamina K – tylko z fermentowanego natto

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy K2.

Jak już dowiedliśmy, witamina K2 powinna być naturalna, tj. pozyskana z natto.

Syntetyczna formy witaminy K2 mają do 95% wchłanialności, a często znacznie mniej, podczas gdy forma MK7, to 99% przyswajalności i najdłuższy okres półtrwania w organizmie – do 72h przy bardzo niskich dawkach.

Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe formy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności.

Sprawdzaj na opakowaniu, czy został wyszczególniony dokładny szczep procesu fermentacji.

 

Soja jako rzeczywiste podłoże dla K2 ?

Na rynku można się spotkać z informacjami, że witamina K2 w suplementach pochodzi z soi – czyli z potrawy japońskiej o nazwie „Natto” – są to informacje nieprawdziwe, wskazujące na brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.

Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • profilaktycznie: 100 – 200 mg dziennie
  • złogi w ciele (miażdżyca, zakrzepy, zwapnienia, w tym szyszynki, biofilmy patogenów, cysty, torbiele): 300 – 1200 mg dziennie (3 -12 kaps.) przyjmowane w 3 dawkach. Dawki zależne są od stanu zdrowia danej osoby

SPOSÓB PRZYJMOWANIA:

  • profilaktyka: przed posiłkiem (najlepiej przed pokarmem zawierającym jak najmniej białka)
  • kuracja na złogi: 1.5 h poza posiłkami

PORA DNIA: –

CZAS KURACJI: –

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • dzieci
  • kobiety w ciąży i matki karmiące
  • hiperestrogenizm (osoby mające w organizmie za dużo estrogenów, np. czynna endometrioza. Przy czym torbiele czekoladowe na jajnikach np. nie świadczą zawsze o hiperestrogenizmie)
  • nadwrażliwość na soję – zachować szczególną ostrożność
  • niedociśnienie – zachować szczególną ostrożność, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo ciśnienie obniżyć

WSPÓŁDZIAŁANIE K2: 

ANTAGONIZM K2: 

  • witamina D – synergia i antagonizm
  • witamina B1
  • witamina B10
  • witamina B12
  • wapń
  • miedź
  • sód (sól)
  • leki przeciwzakrzepowe i rozrzedzające krew (np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna) – zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo krew rozrzedzić
  • leki na sercowe – zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem

Uwagi

Interakcje niepożądane?

W przeprowadzonych badaniach klinicznych nie stwierdzono efektów ubocznych przy zażywaniu nattokinazy w dawce 10 mg / kg masy ciała na dobę przez 28 dni. Dawki oscylowały w zakresie 100 – 300 mg natto.

Na szczególną uwagę zasługuje połączenie natto z lekami rozrzedzającymi krew.

Jeśli zażywasz takie leki jak np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna, nie powinieneś stosować natto, gdyż nattokinaza zawarta w natto sama w sobie mocno rozrzedza krew.

W literaturze można co prawda znaleźć tylko jeden opisany przypadek wystąpienia krwotoku wewnątrzczaszkowego u pacjenta, który wcześniej leczony był z powodu udaru. Zażywał on 400 mg nattokinazy razem z aspiryną profilaktycznie, aby zapobiec kolejnemu udarowi.

 

Źródła witaminy K2 w diecie

Ponad połowa populacji ma dziś niedobór witaminy K2. Witaminę K2 zawierają:

  • wątróbka gęsia, europejska, bowiem w Europie jeszcze gęsi żywią się zielonymi roślinami, a gdzie indziej już tylko ziarnem
  • masło z mleka od krów karmionych na pastwiskach, zieloną trawą
  • żółtko jaja od kur, które jedzą warzywa (nie ziarna, więc nie wystarczy chów ekologiczny)
  • natto (fermentowana soja lub suszone natto)

Patrząc na powyższą listę na pewno weganie mają pod górkę z witaminą K2. Można śmiało stwierdzić, że jeśli ktoś nie je potrawy o nazwie Natto nie dostarcza K2 ani grama. Niestety to prawda. Jednak..

Problem K2 jest bardziej złożony i nie dotyczy tylko wegan.
Przy czym warto wiedzieć, że K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający

Suplementacja MK-4 mija się zatem z celem. Z drugiej strony można też jeść ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia.. ? Hmm..

MK-7 z natto jest znacznie bardziej efektywna. Wystarczy spożyć ją raz dziennie, aby pozostała w surowicy. Dlatego właśnie MK7 najbardziej nadaje się na suplementację.

Forma MK4 przechowuje się w ciele zaledwie około godziny, natomiast MK7 kilka dni.

Podsumowując:

Wegetarianie i weganie szczególnie powinni zwrócić uwagę na prawdopodobne niedobory K2 w swojej diecie i absolutnie suplementować tę witaminę.

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *