
W pigułce
- „SUPER FOOD”
- silne działanie przeciwzapalne
- silne działanie przeciwobrzękowe
- bóle żołądkowo – jelitowe (szczególnie u dzieci)
- bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby
Kurkuma dla zdrowia
Kurkuma, inaczej ostryż długi, jest bardzo spokrewniona z imbirem i posiada szereg bezcennych właściwości. Pod względem medycznym to zarówno adaptogen, jak i środek ochronny. Powstało nawet powiedzenie: „Spróbuj jeść kurkumę przez miesiąc, a zobaczysz co się stanie”, o ile połączona jest z pieprzem. Kurkuma, zdecydowanie należy do mojego „SUPER FOOD”.
WŁAŚCIWOŚCI KURKUMINY:
- redukuje jakiekolwiek stany zapalne w organizmie – jej siłę porównuje się do leków steroidowych i niesteroidowych
- działa zarówno przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo, przeciwnowotworowo, antymutagennie, jak i odtruwająco
- kurkuminoidy (substancje czynne kurkumy wytwarzane w połączeniu jej z pieprzem) mają właściwości antyoksydacyjne, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a jednocześnie usuwają i neutralizują te co już powstały w organizmie
- buduje odporność na wielu płaszczyznach (w tym antyalergiczną)
- pomaga nie tylko usuwać patogeny, ale powiększa również populację dobroczynnych bakterii (takie remedium na wyrównanie flory w organizmie)
- redukuje wszelakie dolegliwości jelitowe, gdyż zwalcza stany zapalne które leżą u podstaw większości chorób jelitowych
- obniża cholesterol
- jako, że zwiększa poziom kwasu DHA (należącego do kwasów omega-3), okazuje się skuteczna również w walce z depresją. Kurkumina hamuje działanie monoaminooksydazy (MAO) – enzymu katalizującego rozkład neuroprzekaźników monoaminowych (serotoniny, noradrenaliny oraz dopaminy)
- to samo tyczy się chorób neurodegeneracyjnych mózgu. Poprawia stan pacjentów z Alzheimerem – w Indiach od lat używa się kurkumy jako tradycyjnego „lekarstwa” na demencję starczą, co wynika z ich kultury żywienia. Potwierdzają to współczesne badania naukowe, które pokazują, że kurkuma ma dający się zmierzyć wpływ na behawioralne i psychologiczne objawy demencji. Częstotliwość występowania choroby Alzheimera jest o wiele mniejsza w Indiach, niż na świecie
- zmniejsza poziom cukru we krwi u osób, które mają podwyższony
- dosłownie w 5 minut potrafi przerwać ból brzuszka u dziecka (u dorosłego również ;)
- łagodzi artretyczny ból stawów (wynikający ze stanów zapalnych)
- łagodzi bóle menstruacyjne i zapalenia macicy
- przyspiesza gojenie się ran (w tym np. gojenie hemoroidów, ran, skaleczeń, oparzeń – wystarczy posypać nią niegojące się miejsce)
- niszczy wiele rodzajów komórek rakowych (co zostało wielokrotnie udowodnione m.in. przez Uniwersytet Johna Hopkinsa)
- udowodniono, że zabija również komórki czerniaka, które bywają odporne na chemioterapię i komórki raka jelita grubego
- działa oczywiście przede wszystkim jako prewencja nowotworów (udowodniono na raku jelita grubego), gdyż umożliwia działanie neurotensyny – hormonu przewodu pokarmowego podejrzanego o inicjowanie procesu nowotworowego raka jelita grubego. Finalnie kurkuma blokowała ten proces
- jest wyjątkowo korzystna dla cery – również jako maseczka na skórę, gdyż zabija mikroby, w tym niektóre bakterie wywołujące trądzik, działa antyseptycznie i przeciwzapalne
- wraz z miodem zwalcza objawy grypy, infekcji wirusowych i bakteryjnych układu oddechowego
- stanowi silne remedium przeciwobrzękowe (opuchnięte nogi, obrzęknięte zatoki, gardło)
- obecnie stosowania również przez chorych na AIDS jako alternatywny, ekologiczny, naturalny, ziołowy środek leczniczy zmniejszający obrzęki gardła i klatki piersiowej
- tradycyjnie stosowana w leczeniu żółtaczki i innych chorób wątroby
- wspomaga krążenie, rozpuszcza skrzepy krwi, jak i wspomaga produkcję i jakość krwi
- leczy biegunkę
- leczy infekcje uszu
- wspomaga apetyt w przypadku utraty apetytu
- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
Zwróć uwagę na proces produkcji
Kurkuma, a kurkumina
Gdy decydujesz się na kurację kurkumą musisz przede wszystkim rozróżnić kurkumę od kurkuminy, bo to dwa zupełnie inne substancje.
Kurkuma to przyprawa indyjska, natomiast kurkumina jest jej składnikiem aktywnym, dzięki któremu zawdzięczamy kurkumie jej drogocenne właściwości. Substancje czynne w kurkumie to kurkuminoidy. To właśnie one odpowiedzialne są za większość ww. benefitów.
Warto wiedzieć, że..
Zawartość kurkuminy w kurkumie to zaledwie 2 - 6 %.
Świat suplementacji walczy więc usilnie o to, aby ich produkt zawierał jak najwięcej kurkuminy. Producenci obiecują, że ich przyswajalność jest kilkakrotnie, a nawet kilkaset razy większa w porównaniu z kurkuminą spożywaną w postaci zwykłej przyprawy.
I taka jest prawda. W efekcie różne preparaty z kurkumą działają bardzo różnie, dlatego należy się nauczyć je interpretować i rozróżniać.
Jak kurkuma to zawsze z pieprzem
Przede wszystkim, aby wyekstrahować z kurkumy kurkumonoidy, i zwiększyć w ten sposób jej biodostępność, należy kurkumę połączyć z piperyną, czyli tradycyjnym pieprzem (najlepiej czarnym).
Połączenie kurkumy z pieprzem daje 1000 - krotnie lepsze wchłanianie kurkumy i jej kumulację w jelitach.
Fajnie jak gotowy produkt uwzględnia już tę kwestię. Jeśli jednak producent o tym zapomniał, Ty pamiętaj o tym ważnym fakcie.
Czym innym jest produkt liposomalny. Ten nie wymaga już obecności pieprzu, gdyż jego wchłanialność jest dużo wyższa niż samo połączenie kurkumy z pieprzem.
Kurkumina liposomalna – lepsza biodostępność
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Notorycznie obserwuję osoby zażywające naprawdę sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? Moim zdaniem to nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale jednocześnie obciążenie dla układu trawiennego.
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku kurkumy.
Osoby, które mają problemy z wchłanianiem substancji odżywczych w każdym przypadku wyboru suplementu powinny interesować się produktami w postaci płynnej, gdyż te zawsze będą lepiej się wchłaniać w stosunku do tabletki. Najlepsze z nich są tzw. preparaty liposomalne.
Są to takie produkty, których składniki czynne zostały zamknięte w tzw. liposomach. Liposomy to małe cząsteczki lipidowe (kuleczki), które powstają naturalnie w momencie kontaktu wody z lecytyną (proces enkapsulacji liposomalnej). Otoczka liposomów jest zbudowana analogicznie do błon biologicznych.
Liposomy są przez to bardzo łatwo wchłaniane przez organizm i potrafią rozwiązać problemy osób, które ogólnie słabo wchłaniają witaminy w jelicie cienkim. A co najważniejsze wchłaniają się nie tylko do krwiobiegu, ale przede wszystkim bezpośrednio do ścian komórkowych.
Efekty są bardzo wyraźne, więc jeśli masz problem z wchłanianiem, albo po prostu chcesz lepszej jakości produktu, warto rozważyć liposomy.
LIPOSOMY SZTUCZNE I NATURALNE
Zwróć jeszcze uwagę na fakt, że liposomy mogą być nie tylko naturalne, ale i sztucznie wytworzone w laboratorium. Ważny jest więc skład suplementu liposomalnego oparty na cząsteczkach naturalnych takich jak cholesterol, trójglicerydy, czy inne oleje naturalne.
I tutaj warto się jeszcze zatrzymać na moment, bo wiele produktów liposomalnych produkowana jest niestety na bazie lipidów z lecytyny sojowej, zatem wchodzą tu pod lupę jeszcze kwestie GMO. Jak najbardziej należy zwrócić uwagę na ten aspekt, bo GMO lekceważyć nie należy. Uczciwy producent zadba o to, aby jego produkt był wolny od GMO.
Ekstrakcja gwarancją jakości
W przypadku kurkumy warto zainteresować się ekstraktami, gdyż te gwarantują większą ilość kurkuminy wyekstrachowanej z kurkumy.
Producenci podają te wartości zazwyczaj w procentach. Niektórzy chwalą się nawet 90% ekstrakcją! Wiadomo – im liczba większa, tym lepiej dla nas.
Totalną petardą jest połączenie ekstrakcji i technologii liposomalnej. Są to już preparaty z najwyższej półki.
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
Jak stosować
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- profilaktycznie: 1 g kurkumy (nie kurkuminy) dziennie (co daje 200 mg kurkuminy dla produktu o średniej zawartości 4%)
- dawki terapeutycznie: 2 g kurkumy (nie kurkuminy) dziennie (co daje 400 mg kurkuminy dla produktu o średniej zawartości 4%)
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku
PORA DNIA: –
CZAS KURACJI: –
PRZECIWWSKAZANIA:
- kobiety w ciąży – zawarte w kurkumie składniki aktywne pobudzają macicę i mogą prowadzić nawet do poronienia
- kamienie nerkowe – zachować szczególną ostrożność (kurkuma nasila kumulowanie się szczawianów w nerkach, a przez to i kamieni nerkowych)
- kamica żółciowa – zachować szczególną ostrożność (kurkuma działa żółciopędnie)
- nadkwasota – zachować szczególną ostrożność
- wrzody – zachować szczególną ostrożność
WSPÓŁDZIAŁANIE:
- czarny pieprz (wyjątek produkty liposomalne) – ekstrakcja kurkuminy / 1000 x lepsze wchłanianie
- opcjonalnie: imbir / ostropest plamisty – właściwości przeciwzapalne, leczenie stawów, ochrona wątroby
- oleje CBD – leczenie zatruć, redukcja poziomu lęku
- jagody Goji – zwiększenie odporności, ochrona organów wewnętrznych
- Ashwagandha / żeń-szeń – zwiększenie wytrzymałości organizmu, poprawa libido, leczenie choroby Alzheimera
- Guarana – poprawa kondycji fizycznej, zwiększenie wytrzymałości
- opcjonalnie lub razem: chlorella + spirulina – detoksykacja organizmu, zwiększenie wytrzymałości
ANTAGONIZM:
- leki przeciwzakrzepowe – kurkumina może kilkukrotnie nasilać działanie tego leku
- leki przeciwpłytkowe – kurkumina może kilkukrotnie nasilać działanie tego leku
- leki trombolityczne – kurkumina może kilkukrotnie nasilać działanie tego leku
Uwagi
Interakcje niepożądane?
Stosowanie ekstremalnych dawek kurkuminy może prowadzić do podrażnienia błon śluzowych żołądka i jelit.