W pigułce
- prekursor glutationu – głównego przeciwutleniacza
- silny detoks (metali ciężkich i innych poważnych toksyn)
- duże wsparcie wątroby (włączając stłuszczenie alkoholowe)
- demencje i choroby degeneracyjne mózgu
- wymiatacz wolnych rodników
- choroby przewlekłe i autoimmunologiczne
Kwas ALA dla zdrowia
Kwas alfaliponowy to magia totalna. Wyjątkową cechą tego związku jest fakt, że może przenikać przez błony komórkowe, co w przypadku wielu schorzeń neurologicznych jest bardzo pożądanym zjawiskiem. Równie ważnym aspektem jest przenikanie przez barierę krew-mózg, co z kolei wpływa na wszelakie choroby neurodegeneracyjne mózgu. Liczba obszarów, na które wpływa ALA, jest naprawdę imponująca:
- wspomaga ogólno pojęte procesy detoksykacji – posiada zdolność do neutralizowania przemysłowych związków organicznych, które zanieczyszczają nasze środowisko, stąd też jesteśmy biernie narażeni na negatywny wpływ tych związków na nasze zdrowie
- chroni przed toksycznością i szkodliwym działaniem metali ciężkich takich jak rtęć, metylortęć, arsen, miedź, czy kadm, które to chętnie kumulują się w neuronach układu nerwowego, a w szczególności z mózgu
- w przypadku kadmu chroni nerki przed wywołanym przez ten metal stresem oksydacyjnym
- w stosunku do miedzi natomiast ALA wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby poddawane stresowi oksydacyjnemu wywołanemu przez miedź
- ołów z kolei jest również powstrzymywany przed tym procesem dzięki ALA, jednak przy obecności w organizmie cynku i wapnia
- dość intensywnie również chelatuje metale ciężkie nie tylko je wiążąc, ale również wydalając na zewnątrz organizmu (co potrafi niewiele związków)
- dzięki przenikaniu bariery krew – mózg może detoksykować również mózg z tych silnych toksyn, co jest bez wątpienia jego pionierską cechą. Takiej właściwości nie posiada żadna inna substancja, dlatego wydaje się oczywiste, że związek ten powinien być dostarczany z pożywieniem bądź suplementami do naszego organizmu każdego dnia
- w związku z powyższym leczy choroby neurodegeneracyjne mózgu takie jak Alzheimer, Parkinson, stwardnienia rozsiane, czy demencje starcze
- jak żadna inna substancja kwas ALA przenika do tkanki tłuszczowej i tam również może penetrować toksyny, co czyni go niezwykle skutecznym wspomagaczem procesu odchudzania
- wspomaga produkcję glutationu – naszego głównego przeciwutleniacza, co jeszcze bardziej nasila detoksykacyjne właściwości kwasu ALA, gdyż glutation jest jedną z najważniejszych cząsteczek usuwających toksyny z naszego organizmu. Co ciekawe kwas ALA działa dwojako: zwiększa stężenie glutationu zarówno na zewnątrz komórek, jak i wewnątrz
- ciekawą funkcją kwasu ALA jest przywracanie do formy aktywnej innych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i witaminy E
- chroni organizm, a szczególnie nerki, przed negatywnym działaniem nitrozoamin, mających silne działanie rakotwórcze i teratogenne (mogą być przyczyną wrodzonych wad u dzieci)
- chroni organizm przed PCB (polichlorowanymi bifenylami), które mają destrukcyjny wpływ na zdrowie: silne działanie rakotwórcze, powodują choroby układu immunologicznego i nerwowego, bezpłodność, uszkadzają wątrobę, a także płód. Warto nadmienić, że najwięcej PCB przedostaje się do organizmu wraz z pożywieniem, a szczególnie rybami hodowlanymi
- niezwykle istotny dla palaczy, gdyż chroni komórki płuc oraz wątroby przed szkodliwym działaniem części substancji smolistych zawartych w dymie tytoniowym oraz przed nikotyną
- pomaga chronić komórki wątroby w skrajnych stanach zatrucia i uszkodzenia, w szczególności spowodowanymi tetrachlorkiem węgla, toksynami z grzybów i alkoholowym uszkodzeniem wątroby
- wspiera nerwy wątroby i poprawia jej zdolność do przechowywania glukozy (zwiększając tym samym możliwość magazynowania glikogenu w jej strukturach)
- posiada wybitne działanie chroniące nas przed wolnymi rodnikami, co oznacza, że jest skutecznym antyoksydantem
- w dobie siejących spustoszenie chorób nowotworowych nie trzeba chyba uświadamiać nikomu zasadności wprowadzenia kwasu ALA do naszej codzienności
Stosowanie ALA jest szczególnie wskazane w następujących jednostkach chorobowych takich jak:
- cukrzyca, insulinooporność, nadwaga – ALA znacząco zwiększa uwrażliwienie komórek na pobór insuliny
- zespół metaboliczny (duża waga, nadciśnienie, wysoki poziom glukozy we krwi
- nadciśnienie
- miażdżyca – działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne
- choroby oczu – kwas ALA powinien być numerem jeden dla wszystkich, którzy mają problemy ze wzrokiem. Ponadto poprawia przebieg chorób takich jak: zaćma, jaskra oraz zwyrodnienie plamki żółtej
- choroby psychiczne (schizofrenia, afektywna choroba dwubiegunowa)
- neuropatia (bóle nerwowe, pooperacyjne, bóle kręgosłupa)
- choroby żołądka (w tym wrzody) i jelit: choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)
- stwardnienie rozsiane – poprawia funkcje poznawcze przy jednoczesnym podawaniu omega 3 (w proporcjach 1g ALA + 3g omega 3 jeden raz dziennie)
- płodność – nie tylko u kobiet, ale również u mężczyzn (ALA zwiększa liczbę plemników)
- osteoporoza – zwiększa gęstość kości i zapobiega jej utracie
- wiele innych
OBJAWY NIEDOBORU KWASÓW ALA:
- skurcze mięśniowe
- uczucie napięcia mięśni karku, barków i ramion
- pękające pięty
- sucha, napięta, podrażniona skóra
- kruche paznokcie
- obniżona odporność
- problemy z pamięcią i koncentracją
- zaburzenia nastroju
Zwróć uwagę na proces produkcji
ALA vs. R-ALA – różnice i biodostępność
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Notorycznie obserwuję osoby zażywające naprawdę sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? Moim zdaniem to nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale jednocześnie obciążenie dla układu trawiennego.
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku kwasu ALA.
Kwas alfa liponowy ze względu na swoją budowę występuje w postaci dwóch enancjomerów R oraz S, którą sprzedaje się pod nazwą ALA (kwas alfa liponowy).
W przyrodzie jedynie czysty enencjomer R wykazuje się biodostępnością.
W praktyce oznacza to mniej więcej dwukrotnie większą siłę i biodostępność R-ALA w stosunku do ALA.
Uwzględnij to przy dawkowaniu kwasu R-ALA. Będą to wówczas dwukrotnie mniejsze dawki.
Produkty z taką stabilizowaną i aktywną formą kwasu ALA to surowce oczyszczone z drugiego enancjomeru S, zawierające czysty enancjomer R – ten, który naturalnie występuje w przyrodzie.
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
Jak stosować
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- standardowa dawka: 300 – 600 mg ALA lub 150 – 300 mg R-ALA dziennie
- maksymalna dawka: 1000 mg tradycyjnego ALA lub 600 mg R-ALA dziennie
- choroby degeneracyjne (SM, SLA itp.): 600 mg tradycyjnego ALA lub 300 mg R-ALA dziennie
- miażdżyca: 400 – 1000 mg ALA lub 200 – 500 mg R-ALA dziennie
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku
PORA DNIA: – (większe dawki warto rozdzielić na 2 porcje w ciągu dnia)
CZAS KURACJI: max. 2 miesiące (przy dawkach rzędu 1000 mg ALA lub 500 mg R-ALA dziennie)
PRZECIWWSKAZANIA:
- kobiety w ciąży i matki karmiące
WSPÓŁDZIAŁANIE:
- witaminy z grupy B – terapia kwasami ALA powinna być zawsze połączona z B-kompleks, gdyż niedobór tiaminy (witaminy B1) i kuracja ALA jednocześnie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Przypomnę, że alkohol znacząco obniża poziom witamin z grupy B
- opcjonalnie: Miłorząb (Ginkgo biloba), grzyby Chaga, kurkumina, Żeń-szeń – właściwości antyutleniające, profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych, poprawa pamięci i funkcji poznawczych
- opcjonalnie: Bacopa monnieri (Brahmi), Karczoch, Jeżówka – antyoksydacja, oczyszczanie organizmu, usprawnienie pracy wątroby, korzystny wpływ na kondycję zdrowotną całego organizmu
- opcjonalnie: Gotu kola (Wąkrota), Imbir, Różeniec górski, Żeń-szeń – usprawnienie pracy układu krwionośnego, kontrola profilu lipidowego i regulacja poziomu cukru we krwi, działanie kardioprotekcyjne
ANTAGONIZM:
- leki na cukrzycę – należy skonsultować dawki leków, gdyż kwas ALA może obniżać poziom cukru we krwi
Uwagi
Nie przekraczaj maksymalnej dawki
Stężenie podawanego kwasu ALA ma duże znaczenie. W odróżnieniu od witaminy C, której nadmiar organizm po prostu wydali, tak kwas ALA metabolizuje się wolniej. Czas półtrwania wynosi mniej więcej 4 godziny.
Istnieje zatem prawdopodobieństwo zażycia zbyt dużej ilości tego związku i pojawienia się ewentualnych skutków ubocznych. Dlatego nie należy przekraczać maksymalnej dawki tego produktu.
Źródła ALA w diecie
W związku z powyższym warto więc wiedzieć, że kwas ALA jest syntetyzowany w organizmie człowieka z diety i występuje w:
- wielu warzywach:
- brokułach
- szpinaku
- pomidorach
- brukselce
- zielonym groszku
Niestety wraz z wiekiem ta synteza ulega znaczącemu zmniejszeniu, toteż podaż suplementacyjna w przypadku chorób przewlekłych staje się koniecznością.
Interakcje niepożądane?
Kwas liponowy uznawany jest za substancję bezpieczną, której przyjmowanie nie wiąże się z pojawieniem negatywnych skutków ubocznych. W nielicznych przypadkach może jedynie dojść do:
- alergicznej czerwonej wysypki na skórze
- osłabienia
- zmęczenia
- bólu głowy
które zazwyczaj mijają po odstawieniu preparatu.