KARTA CHARAKTERYSTYKI – Kwas masłowy / Maślan sodu

W pigułce

Kwas masłowy dla zdrowia

Kwas masłowy powstaje naturalnie w organizmie w skutek fermentacji węglowodanów, głównie opornej skrobi. Posiada wiele cennych właściwości w szczególności dla jelit.

WŁAŚCIWOŚCI KWASU MASŁOWEGO:

  • potężnie antynowotworowy związek chemiczny produkowany przez dobre bakterie
  • niezastąpiony w przypadku zespołu nieszczelnego jelita (ZNJ), a pośrednio chorób autoimmunologicznych, których jest częstą bezpośrednią przyczyną
  • stanowi ochronę i budulec energetyczny dla jelit. Jak nazwa wskazuje – działa na nie jak „masło” regenerując nierówną ich śluzówkę, uchyłki Mercela, a jednocześnie „łatając” jej nieszczelności
  • stymuluje rozrost flory bakteryjnej, ograniczając jednocześnie rozrost niepożądanych bakterii jelitowych z rodzaju coli, Salmonella, czy Campylobacter
  • łagodzi przewlekłe biegunki i zaparcia

 

OBJAWY NIEDOBORU KWASU MASŁOWEGO:

  • problemy z jelitami
  • zespół nieszczelnego jelita (ZNJ)
  • Zespół jelita drażliwego (IBS)
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)
  • problemy z regeneracją śluzówek (np. żołądka)

Zwróć uwagę na proces produkcji

Kwas masłowy i mikrokapsułkowanie

W przypadku kwasu masłowego istotną kwestią jest, aby nie został on rozpuszczony w żołądku, a dotarł w całości do jelit, gdzie ma czynić swoją rolę. Podobnie jest w przypadku dobrej jakości probiotyków. Aby zadbać o biodostępność w tym obszarze producenci stosują tzw. „mikrokapsułkowanie”.

Zastosowanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem produktu w górnym odcinku przewodu pokarmowego (żołądku) i pozwala na bezpośrednie dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW: –

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA: rano i wieczorem

CZAS KURACJI: minimum 3 miesiące

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • uczulenie na maślan sodu
  • dzieci z zaburzeniami połykania lub w sytuacji, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność.

WSPÓŁDZIAŁANIE: –

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Źródła maślanów w diecie

Kwas masłowy jest naturalnie produkowany przez organizm w jelicie grubym.

W diecie występuje w nieznacznych dla zdrowia ilościach, m.in. w produktach takich jak:

  • masło
  • twarde sery (np. Parmezan)
  • mleko (zwłaszcza kozie i owcze)
  • jogurty
  • śmietana
  • kiszona kapusta
  • kiszone ogórki
  • fermentowane produkty sojowe

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *