KARTA CHARAKTERYSTYKI – Kwasy Omega 3

W pigułce

  • odporność
  • przewlekłe stany zapalne
  • odbudowa układu nerwowego
  • działanie przeciwbólowe (migreny)
  • spektrum autyzmu
  • choroby degeneracyjne mózgu i ogólnie zdrowie mózgu

Kwasy Omega 3 dla zdrowia

  • dostarczają witamin A i D
  • DHA jest najważniejszym z kwasów tłuszczowych omega-3, gdyż daje nam największe korzyści zdrowotne
  • DHA jest niezbędny do zapobiegania chorobom i optymalnej pracy naszego organizmu, gdyż budują odporność
  • badania pokazują, że nagminne niedobory DHA częściowo ponoszą winę za stale rosnącą ilość występowania chorób układu krążenia, chorób zapalnych, zaburzeń psychicznych
  • z powodzeniem stosowane we wspomaganiu depresji
  • w dużych dawkach odbudowują mieliny nerwów więc są absolutnie niezbędne przy wszystkich chorobach degeneracyjnych mózgu (Alzheimer, Parkinson, SM, SLA)
  • w dużych dawkach niwelują wszelakie choroby skóry (trądzik, łuszczyca, egzema)
  • badania wykazały znaczącą redukcję bólu po spożywaniu większych dawek kwasów omega-3. Badania dotyczyły szczególnie u migrenowców
  • mają zasadnicze znaczenie dla struktury i efektywności mózgu i układu nerwowego, odpornościowego, hormonalnego
  • zmniejszają ryzyko otyłości – kilka ciekawych badań sugeruje podawanie n-3 w trakcie głodówki co paradoksalnie przyspiesza proces chudnięcia i pozbywania się nadmiaru tłuszczu. Jeśli nie planujesz głodówki, to spożywaj n-3 przynajmniej na czczo
  • wzmacniają błony komórkowe i sprzyjają rozwojowi mięśni oraz nerwów
  • są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi
  • pożyteczne, jeśli chodzi o leczenie zapalenia stawów (w tym reumatoidalnego zapalenia stawów), czy astmy
  • stosowane leczniczo w celu rozrzedzenia krwi i do zapobiegania zakrzepom
  • przeciwdziałają skutkom niektórych leków immunosupresyjnych
  • pomagają w leczeniu chorób nerek
  • pomagają zapobiegać nowotworom, w szczególności rakowi piersi
  • pomagają chronić przed nadciśnieniem
  • zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych, układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy
  • mogą cofnąć uszkodzenie mózgu – odblokowują pourazowe stany i prowadzą do ormusamonaprawy mózgu (wykonaj test na zdrowie twojego mózgu)
  • ważne zastosowanie w spektrum autyzmu (autyzm, zespół Aspergera, ADHD, ADD)

 

OBJAWY NIEDOBORU KWASÓW OMEGA-3:

  • problemy skórne
  • choroby neurologiczne
  • osłabiona odporność
  • częste infekcje
  • alergie
  • rozwój nadciśnienia
  • miażdżyca
  • zaburzenia koncentracji i pamięci
  • zmęczenie
  • stany depresyjne

Zwróć uwagę na proces produkcji

Odzwierzęce Omega 3 i zagrożenie z tego płynące

W ostatnich latach o omedze-3 mówi się coraz więcej, a wręcz omega zaczyna robić karierę. I słusznie, bo jest niezbędna dla utrzymania zdrowia. Wiele jest więc firm chętnych do jej produkowania, natomiast niewiele niestety mamy uczciwych producentów..

Mody na omega-3 nie da się już w żaden sposób kontrolować.. I tak jak sporadyczne danie rybne nam nie zaszkodzi, tak regularna suplementacja to zupełnie inna bajka. Warto więc wiedzieć co zjadamy w takim suplemencie.

To prawda, że najbogatszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, jednak ich spożywanie wcale nie gwarantuje dostarczenia organizmowi wystarczająco dużo tych składników. Ponadto jest objęte ryzykiem spożywania trujących substancji takich jak rtęć i dioksyny występujące w organizmach ryb, z których przygotowywane są suplementy.

Kiedy jemy rybę rtęć zwykle nie opuszcza układu pokarmowego, wątroby i żołądka. Z suplementami oleju rybnego jest inaczej. Producenci zapewniają, że ich produkt jest całkowicie wolny od rtęci, ale w rzeczywistości jest to niewykonalne.

W rybie rtęć odkłada się właśnie głównie w kwasach omega-3. Jeśli dany producent nie oczyści specjalnie swojego produktu, nie ma szans, aby był wolny od rtęci.

Kiedy miliony ryb zostają poddane  przetworzeniu w celu pozyskania oleju, poziom rtęci rośnie niebotycznie. Stosowany natomiast przez producentów proces, mający na celu obniżenie poziomu rtęci i oczyszczenie produktu, powoduje destabilizację toksycznych metali ciężkich. Stają się one łatwo wchłanialną, „homeopatyczną” wersją samych siebie. Skąd porównanie do homeopatii? Bo im bardziej dana substancja jest rozwodniona (oczyszczona), tym wyższa jest częstotliwość i tym skuteczniejsza się staje – w przypadku suplementów bardziej skoncentrowana i zanieczyszczona.

Niestety moda na oleje z ryb jest wszechobecna i napędzana przez ignorancję producentów. Niewiele jest osób, które uwzględniają powyższe uwagi. Tym samym szkodzimy sobie i najbliższym, bo omegę często podajemy również swoim dzieciom.

Był czas, że na buteleczkę rybich EPA+DHA wydawałam krocie kupując wyłącznie od producentów, którzy dysponowali adekwatnymi badaniami. Moje zaufanie do odzwierzęcych kwasów omega skończyło się w momencie, kiedy to jedna z czołowych firm wypuściła na rynek „trefną” serię produktu.. nieprzebadaną i jednocześnie silnie zanieczyszczoną, czyli oczywiście zatrutą rtęcią. Sic..

 

Algi – najlepszy i najzdrowszy wybór

Jestem dziś zdecydowaną zwolenniczką roślinnych kwasów omega-3, najlepiej tych  pozyskiwanych z alg, które są nie tylko w 100% bezpieczne, ale i też zdrowsze. No i tańsze przy okazji..

  • DHA z mikroalg to dokładnie ten sam związek co DHA z ryb, ale pozbawiony szkodliwych „dodatków”, o których pisałam powyżej
  • mikroalgi są podstawowymi producentami DHA w przyrodzie, a nie ryby, gdyż..
  • ryby nie wytwarzają samodzielnie DHA, lecz stanowią jego wtórne źródło. Nawet DHA znajdujące się w rybach i tak pochodzi od alg, którymi się żywią
  • mikroalgi znajdują się na samym początku łańcucha pokarmowego i z tego powodu stanowią pierwotne i najczystsze źródło DHA

Pewną alternatywą mogą być jeszcze roślinne preparaty estryfikowane, czyli tzw. estry etylowe, które znacząco zwiększają przyswajalność EPA i DHA w danym oleju.

 

Szczepy alg bagate w DHA

Przy wyborze omega 3 z alg zwracaj uwagę na szczepy z których je pozyskano. Jakość rozpoznasz po ilości DHA. Niektóre szczepy mają bardziej skoncentrowane DHA.

Godne polecenia są np. szczepy mikroalg Schizochytrium.

Pamiętaj, że dzienna terapeutyczna dawka DHA powinna wynosić minimum 1000 mg. Policz ile tabletek danego preparatu musisz zażyć, aby uzyskać ten poziom.

 

Jeśli jednak wybierasz odzwierzęce omega-3..

Jeśli już decydujesz się na rybią omegę, rozważ przynajmniej parę faktów:

Przede wszystkim ryby z morza Bałtyckiego odpadają, gdyż jest to najbardziej zanieczyszczone morze na całej planecie.

Słodkowodne ryby też odpadają, gdyż nie zawierają odpowiednich ilości omega-3. Zawierają natomiast tyle szkodliwych substancji takich jak np. PCB, że ich spożywanie graniczy z powolnym samobójstwem, nawet jeśli były łowione na terenie „Zielonych Płuc Polski”.

Jeśli już wybierasz odzwierzęce omega 3 najlepiej jest sprawdzić cały proces produkcyjny danej firmy (skąd dana ryba pochodziła) i czy producent chwali się badaniami dotyczącymi czystości w zakresie metali ciężkich. W przeciwnym razie trujesz się bardziej niż sobie pomagasz, gdyż tłuszcz kumuluje toksyny, zatem taka „nieczysta” kapsułka omegi będzie w praktyce skondensowaną bombą rtęci.

Prostą metodą jest kierowanie się ceną. Jeśli widzisz suplement omegi za 15, czy 20zł, omijaj go szerokim łukiem.

Odzwierzęcy suplement omega 3 powinien pochodzić z ryb odławianych w zimnych wodach oceanicznych i naprawdę niewiele preparatów spełnia ta kryterium. Ponadto za taki suplement trzeba też słono zapłacić.

 

Stosunek EPA do DHEA

W preparatach odzwierzęcych istotny jest stosunek EPA do DHEA w suplemencie i powinien wynosić 2:3, choć w preparatach specjalistycznych może być inny.

 

A co z olejem lnianym?

EPA i DHA (ryby, niektóre algi) otrzymujemy z syntezy kwasu alfa-linolenowego ALA (len, konopie, dynia, orzechy włoskie). Wydawałoby się w takim razie, że ALA jest kwasem kluczowym i nadrzędnym. To jednak tylko teoria..

Badania wyraźnie pokazują, że konwersja ALA w EPA, a szczególnie w DHA jest ograniczona. Mniej niż 5% ALA jest przekształcane w EPA i mniej niż 0,5% ALA przekształca się w DHA! Ponadto konwersja ALA do DHA w dużej mierze zależy od zasobów w organizmie:

Konwersja do DHA roślinnych źródeł ALA (np. olej lniany) jest słaba u zdrowych osób, a u osób z niedoborami jest właściwie niezauważalna. Weganie i wegetarianie są szczególnie podatni na słabe konwertery z ALA do DHA, gdyż do tego potrzeba białek zwierzęcych (o czym głosiła dr Budwig).

Wśród wegetarian i wegan panuje błędne przekonanie, że zapotrzebowanie na EPA i DHA mogą być spełnione przez jedzenie oleju lnianego i innych źródeł roślinnych ALA, lecz jest to czystą utopią.

Wyjątkiem może być serek dr Budwig, która owszem zalecała robić mieszaninę wysoko linolowego roślinnego oleju lnianego (ALA), ale w połączeniu z białkiem zwierzęcym, np. białym twarogiem. Okazuje się, że tylko wtedy ma to sens, bo w takim połączeniu następuje silna ekstrakcja EPA i DHA. W tym jednak przypadku dalej kwestiami spornymi pozostają:

  • dieta wegańska
  • nietolerancja nabiału
  • czy ogólnie dieta beznabiałowa

Reasumując.. gdy weganie i wegetarianie nie suplementują DHA z innych źródeł, lub ich nie jedzą, raczej na pewno mają braki kwasu tłuszczowego DHA.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że..

„90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • profilaktyka dorośli: 1000 mg DHA dziennie
  • profilaktyka dzieci: 500 – 1000 mg DHA dziennie
  • kobiety w ciąży: 1000 – 2000 mg DHA dziennie (odstawić suplement na 2-5 tyg. przed rozwiązaniem)
  • spektrum autyzmu – 1000 – 2000 mg DHA dziennie
  • choroby przewlekłe oraz nerwobóle: od 2000 mg dziennie
  • choroby neurodegeneracyjne (np. SM, SLA) / znacząca redukcja bólu / demielinizacja nerwów – 6000 mg DHA dziennie minimum w 3 dawkach

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: pół godziny przed jedzeniem lub minimum 2h po jedzeniu. W przeciwnym razie omega 3 zostanie zużyta jako paliwo na energię (tj. zostanie wyparta przez inne tłuszcze)

PORA DNIA: –

CZAS KURACJI: –

PRZECIWWSKAZANIA:

  • diabetycy – zwiększone stężenie tych związków we krwi może utrudniać kontrolę poziomu cukru
  • nadciśnienie – zachowaj szczególną ostrożność
  • AIDS – zachowaj szczególną ostrożność

WSPÓŁDZIAŁANIE:

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Niedobory Omega-3 i właściwy stosunek n-6 do n-3

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (Omega 3) to tłuszcze, których organizm potrzebuje, lecz których nie syntetyzuje. Niezwykle dużym wyzwaniem jest dostarczenie w dzisiejszych czasach kwasów omega-3 w odpowiedniej formie i ilości. Wynika to głównie z nadmiaru kwasów omega 6 w przeciętnej diecie. Zdecydowanie za dużo jemy omega–6 (tłuszcze zwierzęce, roślinne utwardzone trans, większość orzechów), co powoduje z kolei niedobory omega-3.

Zdrowa proporcja, jaką powinny stanowić kwasy n-6 do n-3 to 4:1.

Gdy taki stosunek jest utrzymany, można zgeneralizować, że człowiek trzyma się względnie w zdrowiu. Jednak taki stosunek to dziś utopia. Można go zaobserwować jedynie u osób, które suplementują omega 3 i to dobrej jakości omega-3.

Tymczasem..

Przeciętny Kowalski ma ten stosunek zaburzony w okolicach 10:1 lub nawet czasami i 20:1!

Takie zaburzenie generuje szereg stanów zapalnych, a przez to i szereg problemów zdrowotnych.

Suplementacja kwasami omega-3 jest dziś w większości przypadków koniecznością, jeśli chcesz zadbać o dobre zdrowie.

Nie zastanawiaj się, czy masz niedobór kwasów omega-3, bo na 99.9% go masz. W mojej ocenie kwasy omega-3 jest to jeden z suplementów „must have”.

 

Omega 3 i kobiety w ciąży

Kobietom w ciąży należą się większe dawki omega-3, aby mózg dziecka dobrze się rozwijał. Należy jednak pamiętać, aby na 2-3 tygodnie przed rozwiązaniem odstawić przyjmowanie tego suplementu.

 

Interakcje niepożądane?

Kwasy omega 3 stosowane w nadmiarze (dawki przekraczające zalecane) mogą:

  • powodować rozrzedzenie krwi
  • skutkować krwawieniem

U niektórych osób może wystąpić:

  • nieprzyjemny oddech
  • zgaga
  • nudności
  • luźne stolce
  • wysypki

 

Źródła kwasów omega 3 w diecie

  • tłuste ryby
  • tran
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane
  • nasiona chia

Zdrowotne przepisy

Olej prof. Nelsona

Jeden z najwspanialszych przepisów jakie mogę polecić w zakresie kwasów tłuszczowych to Olej Nelsona (tego od biorezonansu SCIO). Olej ten dostarcza do organizmu wszystkich kwasów tłuszczowych:

Zakup w równej części następujące oleje:

  • zimnotłoczony olej sezamowy
  • zimnotłoczony olej z krokosza barwiarskiego / lub szafranowy
  • zimnotłoczony olej sojowy (bio)
  • zimnotłoczony olej ze słonecznika
  • zimnotłoczona oliwa z oliwek
  • zimnotłoczony olej z awokado

SPOSÓB WYKONANIA:

  • do oleju sezamowego dodaj trochę zmielonej gałki muszkatołowej, goździków, gorczycy, suszonej pietruszki. Zależnie od ilości oleju będzie to mniej więcej czubata łyżeczka / 200 ml oleju sezamowego
  • wymieszaj miksturę i wystaw na słońce na 2 dni (może być za szybą na parapecie)
  • następnie wymieszaj miksturę sezamową z pozostałymi olejami
  • używaj 30 – 60 ml dziennie (zależnie od problemów neurologicznych). Osobom dostarczających kwasów profilaktycznie wystarczy 30 ml, osoby z jakimikolwiek problemami neurologicznymi zwiększają dawki do 60 ml
  • sposób dostarczania oleju: pij, dodawaj do sałatek lub smaruj chleb, najlepiej z innymi posiłkami zawierającymi tłuszcze – zapewni to lepsze wchłanianie oleju

UWAGA: olej Nelsona dostarczy do organizmu wszystkich kwasów tłuszczowych, co jest bardzo ważnym procesem, jednak nie zapewni odpowiedniej podaży kwasów omega-3 w przypadku osób już z problemami:

  • neurologicznymi (mrowienia, parestezje, Parkinson, demencja, Alzheimer, SLA, ALA)
  • neurodegeneracyjnymi (nowotwory)
  • z pamięcią i koncentracją (ogólnie zaburzenia kognitywne)
  • z depresją, obniżonym nastrojem
  • mózgu (autyzm, Asperger, ADD, ADHD i inne problemy z mózgiem)

W powyższych przypadkach musisz zadbać o dodatkową podaż dobrej jakości kwasów omega-3, które są kwasami stricte mielinowymi i wpływają bezpośrednio na odbudowę osłonek mielinowych.

 

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *