KARTA CHARAKTERYSTYKI – L-glutamina

W pigułce

L-glutamina dla zdrowia

  • niezbędna dla dobrego zdrowia – jest najważniejszym naturalnie występującym „nie-istotnym” aminokwasem w organizmie i ma krytyczne znaczenie dla szeregu procesów życiowych
  • bierze udział w wielu procesach metabolicznych – częściej i bardziej intensywnie niż jakikolwiek inny aminokwas
  • wspiera rozwój mózgu poprzez napędzanie dwóch z najważniejszych neurotransmiterów w mózgu: kwasu glutaminowego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA)utrzymuje umysł ostry i poprawia wyniki uczenia się (wykonaj test na zdrowie twojego mózgu)
  • odgrywa znaczącą rolę w II fazie detoksykacji we wnętrzu wątroby
  • szczególnie ważna jest dla osób problemem alkoholowym
  • pomaga również podnieść poziom glutationu, gdyż zarówno glutamina, jak i cysteina i glicyna ulegają przekształceniu w glutation
  • działa przeciwdepresyjnie
  • przeciwdziała mgle umysłowej, napięciu nerwowym i odczuciu niepokoju
  • zmniejsza bóle głowy
  • sprzyja produkcji białek (aminokwasów) w organizmie i stanowi najważniejszy składnik białek mięśniowych. A białko to budulec, białko było, jest i zawsze będzie pierwsze w kontekście budowy czegokolwiek
  • pomaga więc naprawiać i budować mięśnie i tkanki (jeden z najczęściej występujących aminokwasów występujących w mięśniach szkieletowych) – 60% wszystkich wolnych aminokwasów w komórkach mięśni szkieletowych składa się z l-glutaminy
  • a później chroni też mięśnie przed autoagresją, czyli tzw. „samo zjadaniem”
  • jest więc niezastąpiona przy wszelkiego rodzaju atrofiach, czyli zaniku mięśni
  • bardzo pomocna również dla mięśnia sercowego, który także wzmacnia i niweluje kołatania serca
  • jest głównym dostawcą azotu – pomaga utrzymać dodatni bilans azotu w organizmie, która jest niezbędna do budowy mięśni
  • pomaga przywrócić glikogen, który buduje mięśnie, przywraca energię w organizmie, w tym wzmaga energię umysłową
  • niezbędna dla sportowców i osób pracujących nad masą mięśniową, gdyż ciężkie ćwiczenia znacznie zwiększają popyt na l-glutaminę, która uzupełnia białka – naprawia tkanki i konserwuje je, kontroluje odpady amoniaku po treningu i buduje muskulaturę
  • stymuluje też budowę kolagenu w ciele odbudowując jednocześnie stawy, więzadła i ścięgna
  • jeden z podstawowych suplementów przy Protokole Anty–Candida , a konkretnie nierozłączny element Protokołu Odbudowy Jelit, gdyż łata tzw. nieszczelne jelito (Zespół Nieszczelnego Jelita) co jest przyczyną uruchamiającą choroby autoimmunologiczne
  • reguluje funkcje trawienne – stosowana w układzie pokarmowym w celu utrzymania optymalnej wydajności oraz leczenia zapaleń okrężnicy
  • złe trawienie powoduje choroby kości, co glutamina skutecznie niweluje budując również kościec i okazuje się kluczowa dla ich zdrowia
  • pomocna przy zwyrodnieniach kręgosłupa (dysku), które są spowodowane m.in. niedoborami białek (aminokwasów) i kolagenu (organizm będzie wyciągać białka z kręgosłupa, aby uzupełnić braki w ważniejszych miejscach ciała)
  • zalecana przy wszelkich problemach jelitowych takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy ZNJ
  • pomaga przyspieszyć gojenie wrzodów
  • wspiera układ odpornościowy – bez wystarczającej ilości glutaminy we krwi, białe krwinki nie mogą się dzielić prawidłowo
  • zmniejsza czas regeneracji organizmu
  • oparzenia lub inne urazy fizyczne również zwiększają zapotrzebowanie na l-glutaminę
  • poprawia gospodarkę cukrowo – insulinową zmniejszając ochotę na słodycze. Osoby stosujące glutaminę w tym celu mówią, że działa jak jakiś „wygaszacz” słodkich smaków
  • poprawia jakość snu

 

OBJAWY NIEDOBORU GLUTAMINY:

  • zmiany w wypróżnianiu
  • nagłe spadki masy ciała
  • osłabienie i zmęczenie mięśni
  • zaburzenia koordynacji ruchowej i poruszania się

Zwróć uwagę na proces produkcji

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIE PRODUCENTA: 500 mg dziennie

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • odbudowa jelit, mięśni, kości (lekkie dolegliwości): 2 – 3 g dziennie
  • odbudowa jelit, mięśni, kości (ciężkie przypadki typu celiakia, poważne atrofie mięśni): 10 – 40 g dziennie – patrz Protokół Stevena Wrighta poniżej
  • obsesyjna ochota na słodycze: 3 – 5 g dziennie
  • przygotowanie wątroby do detoksu: 3 x dziennie po 500-1000 mg (2 tygodnie)
  • dawka maksymalna: 40 g dziennie
  • Protokół Stevena Wrighta (czytaj UWAGI)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA:

  • 30 minut przed posiłkiem
  • sportowcy (budowanie muskulatury): zawsze rano na czczo, tuż po treningu i tuż przed snem, aby chronić mięśnie przed samo-atrofią w nocy

PORA DNIA: –

CZAS KURACJI:

PRZECIWWSKAZANIA: –

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Protokół Stevena Wrighta

Protokół Stevena Wrighta to schemat przyjmowania l-glutaminy w przypadku poważnych schorzeń typu celiakia, czy atrofie mięśniowe. Steven Wright sam opracował ten protokół w oparciu o własne doświadczenia i problemy ze zdrowiem (celiakia).

Maksymalna dawka na protokole to 40 g dziennie, która daje bardzo dobre rezultaty u osób z poważnymi problemami. Dawka 40 g została potwierdzona zarówno przez badania naukowe jak i wiele osób, które ją zastosowały.

  • dzień 1 – 2.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 2 – 2.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 3 – 5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 4 – 5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 5 – 7.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 6 – 7.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 7 – 10 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 8 – 10 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 9 – 12.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 10 – 12.5 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 11 – 15 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 12 – 15 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 13 – 20 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 14 – 20 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem
  • dzień 15 i dalej – 40 g rozłożone w 2 dawkach z jedzeniem

Jeśli w trakcie protokołu wystąpią jakieś negatywne reakcje należy zmniejszyć dawkę do takiej, która nie powodowała tych dolegliwości lub ostatecznie przerwać protokół.

Przy tym protokole lepszym wyborem będzie proszek niż kapsułka.

 

Picie podczas jedzenia

L-glutaminę dobrze jest suplementować z jedzeniem, a najlepiej tuż po posiłku. Chodzi o to, że jest to aminokwas i będzie lepiej wchłaniany z innymi aminokwasami z pożywienia.

Dlatego też w trakcie suplementacji l-glutaminą staraj się spożywać jak najmniej wody podczas posiłku, a najlepiej nie pij wcale. Chodzi o to, aby nie rozcieńczyć kwasu żołądkowego potrzebnego do strawienia pokarmu.

 

Nietolerancja l-glutaminy

Są osoby, które źle tolerują glutaminę. Na różny odbiór glutaminy mają wpływ różne czynniki (poziom hormonów, genetyka, skład flory jelit), choć nie zostało do końca jasno wyjaśnione, dlaczego u niektórych osób występuje nietolerancja, a u innych nie.

Do stosowania l-glutaminy należy więc podejść ostrożnie. Najlepiej zacząć od małych dawek typu 1g, powoli zwiększając do dawki maksymalnej.

Poniżej 5% ludzi odczuwa problemy mózgowe już przy małych dawkach i wtedy należy glutaminę odstawić.

 

Cukrzyca,  a przyjmowanie l-glutaminy

Pomimo tego, że l-glutamina poprawia gospodarkę cukrowo – insulinową to jednak cukrzycy powinni uważać z jej przyjmowaniem i robić to najlepiej pod kontrolą lekarza. Organizm diabetyków nietypowo reaguje na przyjmowanie glutaminy.

 

Ogólne niedobory l-glutaminy

Pomimo tego, że organizm sam produkuje l-glutaminę, jej poziom zazwyczaj jest bardzo niski, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.

 

Źródła l-glutaminy w diecie

  • wołowina
  • drób z ekologicznej hodowli
  • spirulina
  • brokuły
  • szparagi
  • kapusta
  • białko serwatkowe
  • rosół

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *