
W pigułce
- silny środek wirusobójczy
- choroby autoimmunologiczne
- antyoksydant – stres oksydacyjny
- odporność
- zdrowie mięśni, ścięgien, tkanek i kości
- psychika – depresja, lęki
Lizyna dla zdrowia
Lizyna to niezbędny aminokwas, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i nie może sam wyprodukować. Lizyna jest tylko jednym z 20 aminokwasów, który jest elementem budującym białek (co przekłada się wprost na prawidłowy wzrost i ogólny rozwój).
WŁAŚCIWOŚCI LIZYNY:
- niezastąpiona przy problemach z wirusami – przenika do wątroby i działa niczym zasłona dymna dla wszystkich wirusów i zmniejsza w organizmie ogólne obciążenie wirusowe (wliczając w to m.in. takie wirusy jak EBV, półpasiec, cytomegalowirusy- odpowiedzialne za choroby autoimmunologiczne oraz inne wirusy takie jak koronawirus)
- co za tym idzie leczy chorobę półpaśca, wywoływaną właśnie wirusem
- wspomaga metabolizm tłuszczy w energię
- służy jako budulec dla białek w organizmie, co ważne dla wzrostu i rozwoju
- naturalnie występujący aminokwas i silny antyoksydant
- podnosi odporność
- leczy stany zapalne gardła (stosowana każdorazowo przy grypie i przeziębieniu)
- skuteczna przy mononukleozie (wywołanej EBV)
- leczy opryszczkę (w tym genitalną) wywoływaną wirusem Herpes Silmlex (można smarować opryszczkę zawartością kapsułki z lizyną)
- leczy ospę wietrzną i wiele innych wirusów
- odnotowano też pozytywne przypadki leczenia tocznia
- zmniejsza bóle spowodowane zapaleniem
- pomocna przy zwyrodnieniach kręgosłupa (dysku), które są spowodowane m.in. niedoborami białek (aminokwasów) i kolagenu (organizm będzie wyciągać białka z kręgosłupa, aby uzupełnić braki w ważniejszych miejscach ciała)
- pomaga również w przyswajaniu wapnia zapobiegają osteoporozie
- w związku z tym przeciwdziała również miażdżycy i utrzymuje serce w zdrowiu
- jeden z trzech ważnych aminokwasów (obok proliny i glicyny), który odgrywa rolę w tworzeniu kolagenu, który wspiera kości i tkanki, takie jak skóra, ścięgna, chrząstki
- buduje też mięśnie, gdyż wchodzi w skład białek mięśniowych
- dobrze się sprawdza również po kontuzjach oraz ogólnie przyspiesza gojenie się ran
- kontroluje poziom cholesterolu
- przeciwdziała stanom zapalnym układu nerwowego, a w szczególności ośrodkowego układu nerwowego (OUN) oraz nerwów: błędnego i przeponowego – najczęściej atakowanych przez neurotoksyny EBV
- ma zatem uzasadnienie w leczeniu zaburzeń błędnika takich jak np. choroba lokomocyjna
- jako, że reguluje poziom kwasu glutaminowego (jednego z najważniejszych neuroprzekaźników), ma wpływ na naszą psychikę – zmniejsza udział stresu i wykazuje działanie przeciwlękowe
- stosowana przy leczeniu raka piersi – sprawia, że białe krwinki atakują guza
OBJAWY NIEDOBORU LIZYNY:
- obniżenie samopoczucia
- wypadanie włosów
- zanik mięśni
- brak apetytu
- ogólne problemy wirusowe (m.in. opryszczka)
Zwróć uwagę na proces produkcji
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
Jak stosować
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- profilaktyka: 1 g – 3.5 g dziennie
- choroby autoimmunologiczne (w tym Hashimoto): 2 x 4.5 g dziennie
- choroba Raynolda: 6.5 g dziennie
- cukrzyca, insulinooporność: 2 x 2.5 g dziennie
- dna moczanowa: 2 x 3.5 g dziennie
- egzema, łuszczyca, łojotok, AZS, toczeń, pokrzywka, trądzik różowaty: 2 x 4.5 g dziennie
- zatoki: : 2 x 4.5 g dziennie
- ból gardła (w tym przewlekły): 2 x 4.5 g dziennie
- nadwrażliwość na chemikalia i jedzenie: 500 mg dziennie
- mgła umysłowa: 2 x 2.5 g dziennie
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku
PORA DNIA: –
CZAS KURACJI: –
PRZECIWWSKAZANIA:
- osoby, które w najbliższym czasie mają zaplanowane zabiegi operacyjne
- kobiety w ciąży i matki karmiące – zachować szczególną ostrożność
WSPÓŁDZIAŁANIE:
ANTAGONIZM: –
Uwagi
Źródła lizyny w diecie
Organizm nie potrafi sam wyprodukować lizyny naturalnie, dlatego tak ważne jest, aby uzyskać jej wystarczającą ilość z diety lub suplementu . Niestety bardzo często nie mamy wystarczającej ilości aminokwasów w naszej diecie, dlatego suplementacja jest istotna.
Ponadto wiek odgrywa istotną rolę w niedoborach lizyny (jak również innych aminokwasów). Organizm rośnie na aminokwasach (syntezuje hormon wzrostu). Tymczasem produkcja hormonu wzrostu u osób starszych jest bardzo ograniczona.
Sportowcy i niektórzy weganie mają również często problemy z pozyskaniem lizyny naturalnie z diety, dlatego, że większość produktów zawierających lizynę to produkty odzwierzęce takie jak:
- sery żółte i twarogowe
- jajka
- mleko
- ryby (np. halibut, łosoś, tuńczyk)
- kurczak
- indyk
- wołowina
- czekolada
- migdały
- produkty sojowe
- pełnoziarniste pieczywo
- kakao
- czerwona fasola
- zielony groszek
- pietruszka
- kasza gryczana
Interakcje niepożądane?
Przedawkowanie lizyny raczej nie występuje. W tych pojedynczych przypadkach można zaobserwować:
- przekrwione oczy
- zawroty głowy
- odwapnienie kości
- zanik mięśni
- spowolniony rozwój wzrostu
Powiązane artykuły
- PROTOKÓŁ – Koronawirus COVID-19
- PROTOKÓŁ – Grypa i Przeziębienie
- KARTA CHARAKTERYSTYKI – Chlorella
- KARTA CHARAKTERYSTYKI – Błękit Metylenowy