KARTA CHARAKTERYSTYKI – Wyciąg z pestek winogron (OPC) – Polifenol

W pigułce

  • bardzo silny przeciwutleniacz, bioflawonoid, polifenol
  • stres oksydacyjny – wolne rodniki
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyca, insulinooporność
  • choroby neurodegeneracyjne mózgu
  • silne działanie „anti-aging”

Polifenole dla zdrowia

Wyciąg z pestek winogron (OPC) to absolutny pionier w grupie przeciwutleniaczy i polifenoli.

 

WŁAŚCIWOŚCI OPC:

  • potężny bioflawonoid i przeciwutleniacz – 20 x silniejszy w oczyszczaniu w wolnych rodników niż witamina C i 50 razy silniejszy od witaminy E. Jeden z najlepszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy
  • dobry przeciwutleniacz przekłada się oczywiście na zwiększenie odporności organizmu
  • zawiera wysoką zawartość polifenoli i oligomerycznych proantocyjanidyn (OPC), co czyni go naprawdę imponującym antyoksydantem
  • jako dobry przeciwutleniacz skutecznie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • jest tak silny, że może zahamować formowanie się jednego z najgłówniejszych rakotwórczych związków w dymie papierosowym – benzopirenu
  • może nawet zapobiec tworzeniu się próchnicy zębów
  • chroni mózg i układ nerwowy i utrzymuje je w zdrowiu
  • posiada zdolność do przekraczania bariery krew-mózg, dzięki czemu jest wykorzystywany w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych (demencje, Alzheimer, Parkinson, SM)
  • badania pokazały, że znacząco usprawnia funkcje kognitywne takie jak lepsza koncentracja, łatwiejsze zapamiętywanie i szybsza nauka
  • poprawia ogólnoustrojowe krążenie oraz wzmacnia i uelastycznia nabłonek wyścielający ściany naczyń krwionośnych jako, że posiada zdolności do ograniczania aktywności niektórych enzymów, które są odpowiedzialne za niszczenie ścian tętnic, żył oraz drobnych kapilarów
  • badania potwierdzają korzystny wpływ na redukcję stężenia cukru, przy czym nie zwiększa się poziomu insuliny, co może mieć wyjątkowo korzystne znaczenie dla osób z cukrzycą 1 i 2 typu oraz insulinoopornością
  • właściwości OPC okazały się korzystne także w przypadku powikłania cukrzycy zwanego retinopatią cukrzycową. Gdy choroba postępuje, uszkodzone zostają naczynia krwionośne w siatkówce oka, co często prowadzi w ostatnim stadium do utraty wzroku. Badania pokazały, że bioflawonoidy OPC skutecznie przeciwdziałają tym zmianom, a tym samym poprawiają ostrość widzenia osób z retinopatią cukrzycową
  • usprawnia transport krwi nawet w najmniejszych naczyniach krwionośnych, w tym gałce ocznej. W efekcie przeciwdziała zapaleniu spojówek, zaćmie, jaskrze, postępującym z wiekiem zaburzeniom widzenia, nadwrażliwości na światło, odczuciu suchego oka oraz przekrwieniu oczu
  • wpływa więc korzystnie na profil lipidowy we krwi, a tym samym ogranicza ryzyko rozwoju poważnych chorób wywołanych nadmiarem cholesterolu
  • w przeprowadzonych badaniach zaobserwowano znaczną poprawę w funkcjonowaniu układu płciowego, libido i zaburzeniach erekcji (szczególnie w połączeniu z l-argininą)
  • zwiększa wydolność fizyczną – badania wykazały u sportowców większą prędkość, wzmocnienie ogólnej siły organizmu oraz ograniczenie skurczy mięśni po wysiłku
  • wpływa korzystnie na łagodzenie objawów alergii – pomaga kontrolować różnorodne reakcje, takie jak np. katar sienny czy pokrzywka
  • z powodzeniem wykorzystywany pomocniczo w terapiach chorób nowotworowych (m.in.: białaczce, krwi, płuc, skóry, sutka i jelita grubego)
  • wpływa korzystnie na zahamowanie procesu starzenia skóry, do których dochodzi pod wpływem działania wolnych rodników
  • posiada wyjątkowe zdolności do wspierania struktur kolagenowych, a tym samym zapobiega destrukcji tych struktur osłaniając kolagen przed utlenianiem
  • istnieje rosnąca liczba badań, które wskazują na pozytywne zastosowanie OPC u dzieci z ADD i ADHD. Przeprowadzono liczne badania, które wykazały pozytywny wpływ OPC na poziomy dopaminy i noradrenaliny, które są zazwyczaj zaburzone u dzieci ze spektrum autyzmu

 

OBJAWY NIEDOBORU POLIFENOLI:

  • pękające naczynka krwionośne
  • zwiększona skłonność do powstawania siniaków
  • skłonność do krwotoków z nosa
  • skłonność do nadmiernego puchnięcia skóry przy uszkodzeniu
  • hemoroidy
  • słabe krążenie, zwłaszcza w naczyniach włosowatych (m.in. oczu, mikrokrążenie żylne)

Zwróć uwagę na proces produkcji

Ilość polifenoli i OPC – rozbieżności liczbowe

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że o sile działania preparatów opartych na ekstraktach z winogron przesądzają m.in.:

  • zawartość substancji bioaktywnych
  • technika ekstrakcji winogron
  • pochodzenie surowca

Należy więc zwrócić uwagę na ilość polifenoli i OPC (oligomerycznych proantocyjanidów) w danym preparacie, bo są to substancje czynne, które mają działać w kierunku stwierdzonych dolegliwości. Naturalnie więc – im więcej tych substancji, tym lepiej.

Należy szukać preparatów z co najmniej 80% zawartością polifenoli. Produkty wyższej jakości mogą zawierać maksymalnie 95% polifenoli.

W praktyce jednak nie jest to tak jednoznaczne..  Okazuje się, że rzeczywista zawartość OPC w ekstrakcie nie zawsze jest taka jak podają to liczby na etykietach.

Wielu producentów manipuluje niestety liczbami i deklaruje bardzo wysoką zawartość OPC – do nawet 95%! Warto więc wiedzieć, że

Wysoka standaryzacja na OPC rzędu 95% nie jest w ogóle możliwa w żadnym procesie produkcyjnym.

O co więc chodzi?

Te „drobne” nadużycia wynikają z faktu, że OPC wkłada się do „jednego worka” z innymi polifenolami. Polifenole jednak to dużo szersza grupa substancji (nie tylko OPC). A OPC są to polifenole szczególne – dużo silniejsze niż reszta. 

Informacja o 95% zawartości OPC, znajdująca się na niektórych etykietach, wprowadza w błąd, ponieważ w rzeczywistości odnosi się do sumy wszystkich polifenoli, a nie jedynie do OPC, które są w tym przypadku tymi bardziej pożądanymi.

Osobiście zwracam uwagę na takie „niuanse”, bo nie lubię marketingowych manipulacji, szczególnie gdy wiadomo, że większość z nas nie ma wystarczającej wiedzy, żeby to jasno stwierdzić.

 

Skórki vs. pestki winogron

Nie bez znaczenia jest również substancja z której czerpie się OPC. Oczywiście są to winogrona, ale w przypadku OPC liczy się konkretna część winogron pozyskana na dany suplement.

Znacznie więcej substancji czynnych (polifenoli i OPC) znajduje się w pestkach winogron, aniżeli w ich skórkach.

Tym samym aspekt ten zawsze przełoży się na jakość finalnego produktu.

 

Pochodzenie winogron – Biodostępność

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Notorycznie obserwuję osoby zażywające naprawdę sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? Moim zdaniem to nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale jednocześnie obciążenie dla układu trawiennego.

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku OPC.

Ważne jest w tym przypadku pochodzenie samych winogron, gdyż idzie za tym klasa i jakość produktu. Im szczep bardziej sprawdzony, tym więcej wyciągnie się z niego substancji czynnych, a to przełoży się na ostateczną biodostępność.

 

„Produkcja na zimno”

Jakość suplementów z wyciągiem z pestek winogron jest zawsze związana z metodą przetwarzania i produkcji.

Najlepsza metoda, która zachowuje walory lecznicze to „produkcja na zimno”. Oznacza to, że podczas przetwarzania nasion nie podgrzewa się składników albo stosuje się znikome ciepło.

Producenci, którzy stosują metody cieplne używają w tych procesach alkoholu i rozpuszczalników, które zmniejszają moc finalnego produktu.

Takie produkty nie tylko będą miały niewiele polifenolów, ale będą obarczone dodatkową chemią. Należy więc zwracać szczególną uwagę na kwestie przetwarzania cieplnego OPC.

 

Badania producenta i skala ORAC

ORAC to znana analiza pojemności absorpcji rodników tlenowych. Inaczej – jest to metoda pomiaru  wartości antyoksydacyjnej różnych przeciwutleniaczy na rynku.

Niektórzy producenci chwalą się wartościami ORAC równymi nawet 15000 µmol TE / 1 g! Słabe produkty będą miały wartości przynajmniej o jedno “0” mniej.

 

A oto przykłady 20 najsilniejszych antyoksydantów w skali ORAC [µmol TE/ 100 g]:

1. Goździki mielone 314 446
2. Otręby sumaka 312 400
3. Cynamon mielony 267 536
4. Sorgo – otręby surowe 240 000
5. Oregano suszone 200 129
6. Kurkuma mielona 159 277
7. Jagody acai – mrożone, suszone 102 700
8. Sorgo – otręby czarne 100 800
9. Sumak – ziarna surowe 86 800
10. Kakao w proszku, niesłodzone 80 933
11. Kminek 76 800
12. Proszek z jagód maqui 75 000
13. Pietruszka – suszona 74 349
14. Sorgo – otręby czerwone 71 000
15. Bazylia suszona 67 553
16. Czekolada 100%, niesłodzona 49 926
17. Curry w proszku 48 504
18. Sorgo – zboże, hi-tanina 45 400
19. Czekolada – dutched, w proszku 40 200
20. Sok z jagód maqui 40 000

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • dawki optymalne: 150 mg – 800 mg
  • antyoksydant: 60 – 150 mg
  • właściwości przeciwstarzeniowe: od 200 mg

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA:

CZAS KURACJI: OPC można, a nawet należy stosować „przewlekle”

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • osoby uczulone na winogrona
  • kobiety w ciąży, matki karmiące – zachować szczególną ostrożność / brak wystarczających danych
  • dzieci – zachować dużą ostrożność
  • planowany zabieg operacyjny – zaleca się zaprzestanie suplementacji na co najmniej 2 tygodnie przed zabiegiem, gdyż OPC obniżają ciśnienie krwi, mogą powodować krwawienie podczas bądź po operacji

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

  • opcjonalnie, bądź razem: imbirkurkumina / Żeń-szeń – korzystny wpływ na układ krwionośny, profilaktyka antymiażdżycowa, redukcja poziomu glukozy, wzmocnienie odporności
  • opcjonalnie, bądź razem: Bacopa monnieri (Brahmi) / Żeń-szeń / Soplówka jeżowata – profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych, poprawa funkcji kognitywnych
  • L-arginina – sprawność seksualna, libido, zaburzenia erekcji

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Interakcje niepożądane?

Większe dawki OPC, niż zalecane, w badaniach powodowały u niektórych osób efekty takie jak:

  • nudności
  • rozstrój żołądka
  • biegunka
  • wzdęcia
  • ból głowy lub zawroty
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *