KARTA CHARAKTERYSTYKI – Astaksantyna

W pigułce

Astaksantyna dla zdrowia

Astaksantyna to dziwny suplement. Wiadomo już, że to najsilniejszy z przeciwutleniaczy w całej przyrodzie, a jednak niewiele jest badań na jej temat. Zapewne dlatego, że temat jest dość nowy. Można powiedzieć, że astaksantyna działa na wszystko. Wiele osób zaraz powie, że jak na wszystko to na nic. No cóż.. w rzeczywistości jest tak, że najlepsze substancje stworzone przez naturę działają na wiele przestrzeni w naszym organizmie, przez co w mądry sposób doprowadzają organizm do homeostazy. I tak też jest z magiczną astaksantyną.

 

WŁAŚCIWOŚCI ASTAKSANTYNY:

  • posiada wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest:
  • skutecznie zwalcza stres oksydacyjny i wspiera zdrowy układ odpornościowy
  • łagodzi stany zapalne w organizmie i przyspiesza regenerację tkanek, co jest możliwe dzięki umiejętności jej przenikaniu przez błony komórkowe, gdzie bezpośrednio rozpoczyna procesy naprawcze. Jest to unikatowa cecha astaksantyny, gdyż inne przeciwutleniacze tego nie potrafią
  • pomaga zwalczać oznaki starzenia – redukuje pomarszczoną skórę i poprawia jej elastyczność
  • jest hydrofilowa i lipofilowa (rozpuszczalna w wodzie i w tłuszczach), co czyni ją wyjątkowym i bardziej użytecznym przeciwutleniaczem od innych
  • stosowana w profilaktyce nowotworów
  • wykazuje korzyści w leczeniu, związanej z wiekiem, zwyrodnienia plamki żółtej oraz regeneracji uszkodzenia siatkówki oka. Pojawia się coraz więcej obiecujących badań dotyczących chorób oczu, które wskazują na zastosowania astaksantyny w poważnych chorobach takich jak jaskra, czy twardówka
  • z powodzeniem leczy reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę zwyrodnieniową stawów oraz choroby kości
  • wykazuje korzystne działanie w większości chorób autoimmunologicznych jako czynnik silnie anty-zapalny (w tym cukrzyca). Każda choroba przewlekła ma swój początek w stanie zapalnym, który z czasem staje się coraz silniejszy, co astaksantyna skutecznie niweluje
  • wykazuje działanie kardioprotekcyjne, tj. znacząco obniża ryzyko miażdżycy, chorób wieńcowych i chorób serca
  • wykazuje korzystny wpływ na funkcje mózgu i okazuje się wsparciem przy chorobach neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsiane i inne
  • ponadto poprawia zdolność skupiania się i koncentracji
  • skutecznie reguluje profil lipidowy i hipercholesterolemię (wysoki poziom cholesterolu)
  • poprawia stan mięśni, ścięgien, więzadeł, kości i stawów.
  • niweluje bolesność mięśni po dużym wysiłku
  • bardzo pomocna przy zespole cieśni nadgarstka
  • poprawia w ciele syntezę mitochondrialną, co wprost przekłada się na zasoby energetyczne. Łagodzi tym samym objawy zespołu przewlekłego zmęczenia (CFS)
  • leczy niestrawność
  • leczy niepłodność u mężczyzn. Badania wykazały nie tylko poprawę płodności, ale i zwiększenie ruchliwości i prędkości plemników
  • korzystnie wpływa na objawy menopauzy
  • jak przystało na karoten, którym astaksantyna faktycznie jest, stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny i okazuje się, że robi to lepiej niż inne karotenoidy
  • co ciekawe chroni też przed promieniami rentgenowskimi, co czyni ją swoistą ochroną przed planowanym tego rodzaju zabiegiem
  • badania wykazały jej profilaktyczne działanie antynowotworowe

Zwróć uwagę na proces produkcji

Biodostępność – Naturalna Astaksantyna vs. syntetyczna

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku astaksantyny, którą można otrzymywać zarówno naturalnie jak i syntetycznie.

Szacuje się, że około 95% rynku zalewa astaksantyna syntetyczna. Uzasadnienie jest proste – jest to produkt dużo tańszy. Naukowcy podkreślają jednak, że syntetyczne odmiany znacznie zmniejszają jej skuteczność. Mowa jest nawet 20 – krotnym przełożeniu.

 

RÓŻNICE:

  • izomery astaksantyny – metody chemiczne tworzą aż cztery jej izomery, z tym, że tylko jeden wykazuje właściwości prozdrowotne. W naturze natomiast występuje tylko ten jeden właściwy i prozdrowotny izomer, dlatego można stwierdzić, że naturalna astaksantyna działa około cztery razy skuteczniej
  • kompleks substancji czynnych – naturalna forma to nie tylko astaksantyna, ale też pełen kompleks substancji czynnych zawartych w glonach (85% to astaksantyna, reszta to luteina, β-karoten oraz kantaksantyna), które działają synergicznie wzmacniając siebie nawzajem. Formy syntetyczne nie mają takich właściwości, a to przekłada się na mniejszą biodostępność
  • stabilność produktu – naturalna astaksantyna jest produktem znacznie stabilniejszym niż jej syntetyczny odpowiednik
  • substancje petrochemiczne – naturalna astaksantyna jest oczywiście droższa, jednak syntetycznych źródeł powinno się unikać nie tylko z uwagi na ich słabsze działanie, ale przede wszystkim na spory dodatek petrochemicznych substancji używanych w procesie produkcji
  • walory prozdrowotne – badania wykazały, że u zwierząt, które były karmione naturalną astaksantyną, poprawiały się takie parametry jak wzrost (6 x szybszy), płodność, reprodukcja i odporność w porównaniu do tych karmionych produktem syntetycznym. Ponadto łosoś i krewetki wykazywały zwiększoną odporność na stres i zmniejszenie zużycia tlenu

 

Mikroalgi jako główne źródło astaksantyny

Naturalną astaksantynę pozyskuje się z mikroalg Haematoccous pluvialis oraz oleju z kryla.

Wcześniej (przed erą industrializacji) olej z kryla był polecany jako dobre źródło astaksantyny. Jednak dawki znalezione w większości obecnych suplementów oleju z kryla są na bardzo niskim poziomie i nie na tyle istotne, aby zapewnić wymienione korzyści terapeutyczne.

Z tego też powodu, aby zwiększyć działanie astaksantyny, wiele suplementów posiada dodatki takie jak inne karotenoidy (zeaksantyny lub beta-karoten), jednak żaden z nich nie dorówna mikroalgom.

Najbardziej więc pożądaną substancją na produkcję astaksantyny są mikroalgi o nazwie  Haematoccous pluvialis, w których stężenie tej substancji czynnej jest na poziomie 40 000 ppm (dla porównania w tkankach łososia zaledwie 5 ppm).

 

Metodyka produkcji i biodostępność astaksantyny

W celu uzyskania biodostępnego produktu algi powinny być suszone próżniowo w niskich temperaturach. Tylko takie traktowanie zapewnia zachowanie ich oryginalnych właściwości.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • badania kliniczne: 4 lub 40 mg dziennie
  • zalecenia ogólne: 1 -3 x dziennie 4 – 8 mg
  • dyspepsja: 40 mg dziennie (28 dni)
  • hiperlipidemia: 6 mg, 12 mg i 18 mg (testowano 3 dawki przez 12 tygodni – wszystkie obniżyły TG i cholesterol)
  • niepłodność męska: 16 mg (3 miesiące)
  • choroby skóry: 2 x 2 mg (6 tygodni – przed śniadaniem i kolacją)
  • oparzenia słoneczne: 4 mg (2 tygodnie)
  • RZS: 3 x 12 mg dziennie (8 tygodni)
  • menopauza: 12 mg dziennie (8 tygodni)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA:

CZAS KURACJI: 

  • 4 mg dziennie – stopień bezpieczeństwa określono na 12 miesięcy
  • 40 mg dziennie – stopień bezpieczeństwa określono na 12 tygodni

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • kobiety w ciąży i matki karmiące – zachować szczególną ostrożność / brak wystarczających danych

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

  • witamina E – wzmacnia działanie antyoksydacyjne
  • likopen – wzmacnia działanie kardioprotekcyjne i antynowotworowe
  • luteina – wzmacnia zdrowie oczu

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Źródła astaksantyny w diecie

Astaksantyna jest trudna do pozyskania z diety.

Główne źródło astaksantyny to zielone mikroalgi Haematococcus pluvialis.

Mniejsze ilości zawierają:

  • olej z kryla
  • krewetki
  • raki
  • homary
  • kraby
  • pstrąg
  • dziki łosoś (ok. 3 mg astaksantyny)
  • łosoś hodowlany (ok. 0.7 mg astaksantyny)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *