Domowy TEST na Zakwaszenie Żołądka

gerd_zgaga_refluks

Nasz żołądek funkcjonuje dobrze tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest w nim bardzo kwaśno. Mówi się, że większość z nas (90% wg dr. Jonathana Wright) ma niedokwasotę żołądka, a to jest naprawdę poważny problem. Wszędzie podkreślam, że trawienie to esencja zdrowia. Wszystko leży u podstaw trawienia. Odpowiednie dokwaszenie żołądka może znacząco wzmocnić Twoje siły trawienne, a to przyczyni się do lepszego odżywienia całego organizmu i to bez skutków ubocznych powstających podczas złego trawienia.

Tylko skąd masz wiedzieć, czy masz niedokwasotę, czy nadkwasotę? Co ciekawe możesz to sprawdzić sam w domu wykonując bardzo prosty test z sody oczyszczonej.

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem, skoro wszyscy mówią o alkalizacji?

Zacznijmy od najważniejszego, że:

Zakwaszenie żołądka to nie to samo, co zakwaszenie organizmu.
I tak jak organizm (krew, mocz) ma być alkaliczny (pH 7), tak akurat żołądek na odwrót - ma być kwaśny (ph 1- 2).

Każda część ciała ma inny odczyn pH, o czym więcej pisałam tutaj.

Z grubsza możesz założyć, że Twój żołądek nie jest kwaśny, jeśli masz:

  • uczucie pełności nawet po małej ilości jedzenia
  • niestrawność
  • zgagę / refluks (powiązane z zespołem jelita drażliwego)
  • gazy, wzdęcia
  • zaparcia, biegunki
  • dyskomfort w żołądku
  • mdłosci
  • odbija Ci się

A kwas żołądkowy musi być kwaśny, żeby:

  • STRAWIĆ POKARM – ODŻYWIĆ ORGANIZM
    Kiedy żołądek jest niedokwaszony, to niestrawione białka dostają się do jelit. Jeśli tam nie uda się ich strawić (a raczej się nie uda), staną się doskonałą pożywką dla pasożytów i rozpoczną procesy gnilne.To jeszcze nie koniec. Najgroźniejsza sytuacja ma miejsce, jeśli jesteś posiadaczem nieszczelnego jelita – ZNJ, co ma miejsce u większości z nas. Wtedy takie niestrawione białko przedostaje się do krwi.Kojarzysz potoczne alergie? To właśnie to. Zauważ, że alergie dotyczą właśnie głównie białek (nabiał, białka jaj, pszenica, orzechy, soja itp).Alergie to ogromne obciążenie dla organizmu, a to dopiero pierwszy sygnał, że coś niedobrego się dzieje w organizmie. Jeśli nie poprawisz trawienia i nie załatasz jelita, a sytuacja będzie się w kółko powtarzać, zaczyniesz powoli chorować.Bardzo często stosując tylko zakwaszanie żołądka, całkowicie mijają dolegliwości, na które cierpi większość z nas:

    • bóle stawów
    • depresje
    • bezsenność
    • silny kaszel
    • trądzik
    • egzema / atopowe (AZS)
    • łuszczyca
    • wysypki
    • astma
    • ból głowy
    • anemia (nawet ta złośliwa)
    • i wiele innych
  • ZNEUTRALIZOWAĆ PATOGENY
    Wirusy, bakterie i pasożyty trafiające do żołądka wraz z jedzeniem powinny zostać tu właśnie unicestwione. Jeśli przedostają się dalej, zaczynają przyczyniać się do wielu chorób.
  • ZNEUTRALIZOWAĆ TOKSYNY
    Podobnie sytuacja ma się z toksynami trafiającymi do żołądka. Najlepszą opcją jest ich neutralizacja jeszcze w żołądku.

Wystarczy więc zakwasić żołądek, aby pozbyć się naprawdę wielu dolegliwości i chorób.

Metody sprawdzenia zakwaszenia żołądka

  • pH-metria – wiarygodne badanie, ale co ciekawe nikt tego nie przepisuje
  • gastroskopia – dość wiarygodna
  • poziom ferrytyny – niski może pokazywać kierunek niedokwaszenia żołądka
  • domowy test z sodą – słabszy od powyższych (99% wiarygodności), ale to prosty, domowy i tani sposób na oszacowanie sytuacji

Domowy test na sprawdzenie zakwaszenia żołądka

  • Aby przystąpić do zakwaszenia żołądka musisz mieć odpowiednio nawodniony organizm tak, aby wytworzyć mocną śluzówkę żołądka. O tym jak sprawdzić stan odwodnienia pisałam tutaj.
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej (bez aluminium, tj. nie tej sklepowej!) na pół szklanki wody wypite przed pierwszym posiłkiem.
    Dzieci – 1/4 łyżeczki
  • test na pewno nie będzie miarodajny, jeśli wykonasz go zupełnie na czczo. Najlepiej zrób go tuż przed śniadaniem – wtedy żołądek naturalnie lekko się dokwasza na samą myśl i planowanie jedzenia. Chodzi nam właśnie o sprawdzenie tego stanu, kiedy to mamy zaraz zacząć trawić.
  • teraz mierzysz w sekundach czas od wypicia do odbicia. Kiedy do kwasu (żołądek) dodasz zasadę (soda), dwutlenek węgla powinien spowodować odbicie (beknięcie). I tak:
    • do 40 sekund – nadkwasota żołądka (stan, w którym zwieracz przełyku słabo pracuje i nie zamyka się prawidłowo. W wyniku tego treść żołądka wylewa się do przełyku powodując palenie, pieczenie, a w późniejszym etapie zgagę i refluks.
      WNIOSEK: zastosuj procedury z tego PROTOKOŁU
    • 40 do 90 sekund – dobre zakwaszenie żołądka
      WNIOSEK: nie musisz nic robić
    • 90 sekund do 3 minut – niedokwasota – mogłoby być lepiej
      WNIOSEK: warto pomyśleć o zakwaszeniu żołądka
    • pow. 3-5 minut lub brak odbicia – test wskazuje na zasadowy odczyn w żołądku
      WNIOSEK: problem jest poważny. Twój żołądek praktycznie nie pracuje. Ale nie załamuj się. Możesz właśnie założyć, że znalazłeś elementarną przyczynę swoich problemów zdrowotnych i wprowadzić zalecenia z tego PROTOKOŁU
  • wypicie takiej mieszanki neutralizuje sok żołądkowy także warto odczekać minimum pół do godziny, zanim się cokolwiek zje
  • żeby mieć bardziej miarodajny wynik, powtórz ten test z 3 razy dzień po dniu

 

Rozwiązania na wszystkie powyższe problemy, z refluksem i zgagą włącznie, znajdziesz w tym PROTOKOLE

 

Seria Artykułów:

Źródła:
  • 1
  • Earth Clinic (Ted from Bangkok)
  • Daniel P. Kray – APPLE CIDER VINEGAR: A Modern Folk Remedy
  • Jerzy Zięba – Ukryte Terapie, 2014
  • Jonathan Wright – Why Stomach Acid Is Good for You: Natural Relief from Heartburn, Indigestion, Reflux and GERD, 2001
  • Good Digestion – Lynne McTaggart, 2010
  • Dr. Jonathan Wright – Why Stomach Acid Is Good for You?, 2001

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *