Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Czarnej Melasie

Seria artykułów:

Czarna Melasa, czyli melasa z trzciny cukrowej to naturalny środek mający zastosowanie przy wielu schorzeniach. Nie tylko jest tania i łatwo dostępna, ale jest bardzo dobrym przykładem faktu, że żywność może być zarówno jedzeniem, jak i lekiem. Dlatego też melasę zaliczam na swojej stronie do tzw. “Super Food”.

Melasa znalazła się też w moich bezpiecznych alternatywach dla cukru.

Czym jest czarna melasa i którą warto kupić?

Melasa jest produktem ubocznym przetwarzania trzciny cukrowej.

Najsilniejszym rodzajem melasy jest produkt powstający podczas ostatniej krystalizacji cukru trzcinowego (trzecie gotowanie trzciny cukrowej), tzw. Blackstrap Molases.

To ten konkretnie rodzaj melasy jest najbardziej skoncentrowany w składniki odżywcze i to o nim jest mowa w tym artykule. Jest on również ciemniejszy od zwykłej melasy.

To oznacza też, że inna melasa będzie zła. Po prostu będzie miała nieco mniej składników odżywczych.

Prozdrowotne właściwości melasy:

  • bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu, chromu i potasu, fosforu, cynku, selenu i manganu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów
  • duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B3 PP, B5 a zwłaszcza witaminy B6
  • polecana osobom cierpiącym na anemię i niedożywienie. Pomaga wyleczyć i zapobiegać tej chorobie
  • zapobiega nowotworom – niektóre badania wykazały też, że bardzo dobre efekty daje leczenie nowotworów melasą wraz z sodą, ale to ciągle dopiero badania
  • ma działanie antyoksydacyjne
  • jest dobrym źródłem energii
  • leczy problemy z układem pokarmowym – wpływa pozytywnie na jelita – wapń dostępny w melasie, pozwala na usunięcie toksyn z jelita grubego. Wysoka zawartość wapnia w organizmie jest powiązana z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego
  • zapewnia zdrowie kości i zębów – wapń
  • wpływa na zdrowie tarczycy dzięki obfitości selenu – w jednej łyżce melasy znajduje się 5% dziennego zapotrzebowania
  • wywiera pozytywny wpływ na odchudzanie – znowu dzieki właściwościom selenu
  • pozytywnie wpływa na zdrową skórę
  • wspomaga układ odpornościowy

Dla kogo melasa będzie wskazana?

Melasa leczy Anemię – Niedożywienie – Niedokrwistość

Wiele problemów zdrowotnych jest dzisiaj spowodowanych lub pogłębianych przez niedobory żywieniowe. To taki trochę paradoks XXI wieku, bo jesmy dużo, a jednocześnie jesteśmy niedożywieni na poziomie komórkowym. Problemem jest oczywiście współczesna uboga dieta.

Powinno się jeść w taki sposób, aby odżywiać mózg i komórki, a niestety większość z nas podchodzi do sprawy zupełnie odwrotnie. Zapychamy się śmieciowym jedzeniem, a to karmi głównie nasz żołądek. Wpadamy przez to w uczucie wiecznego głodu i podjadania. A mózg jak głodował, tak głoduje dalej..

Czarna melasa jest pokarmem gęsto odżywczym, która jest w stanie solidnie odżywić Twój organizm. Zawiera mnóstwo składników odżywczych.

Czasami melasa zaskakująco szybko przynosi ulgę, jak chociażby w przypadku leczenia skurczów nóg. Czasami ulga pojawia się dopiero po pewnym czasie po regularnym jej stosowaniu. Może to zająć trochę czasu, aby odbudować niedobory składników odżywczych.

Anemia i niedokrwistość wymagają trochę czasu, aby wyleczyć się z pomocą melasy, jednak warto sięgnąć po ten produkt.

Jeśli zażywasz melasę na anemię, weź trochę witaminy c w tym samym czasie. Witamina c pomoże w absorpcji potrzebnego żelaza.

 

Melasa wspomaga leczenie nowotworów

Co do Candida melasa jest zdecydowanie nie polecana, jednak okazuje się, że w przypadku nowotworów, które również karmią się cukrem, sytuacja wygląda nieco inaczej. Chodzi o powiązanie nowotworów ze skrajnym niedożywieniem.

Raporty z badań Pubmed wyraźnie wiążą niedobory żywieniowe z nowotworami. Według artykułu “Rak: pojedyncza choroba z mnóstwem manifestacji” badania wykazały, że:

Czarna melasa typu Blackstrap została użyta do terapii wielu chorób, w tym raka. Dane wskazują, że występowanie raka było bardzo rzadkie wśród pracowników plantacji trzciny cukrowej, którzy regularnie spożywali surowy brązowy cukier.

Melasa zawiera bowiem różnorodne niezbędne minerały, w tym żelazo, cynk, selen, magnez i potas, a także większość kompleksu witaminy B, której niedobory wiążą się z dużym ryzykiem zachorowania na raka.

Melasa zawiera również wysokie stężenia aminokwasów i kwasu linolowego, niezbędnego lipidu, który ma udokumentowane działanie przeciwnowotworowe.

 

Melasa buduje zdrowe kości i stawy

Melasę poleca się także osobom starszym i sportowcom, którzy mają problemy z kręgosłupem, układem stawowym i kostnym. Ekstrakt z trzciny cukrowej pozwala zregenerować warstwę maziową kości znajdującą się w torebkach stawowych.

 

Melasa pozytywnie wpływa na układ krwionośny

Minerały i witaminy, które znajdziesz w melasie, mają korzystny wpływ na zdrowie serca. Pozwalają one zredukować ryzyko chorób serca, zawału i chorób sercowo-naczyniowych.

Taki wpływ ma mangan, magnez, miedź, wapń, potas i witamina B6. Dzięki połączeniu tych substancji, krwinki czerwone mają mniejszą tendencję do sklejania się. Pozwala to na obniżenie ciśnienia i ochronę przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym do stanów zapalnych.

 

Imponująca lista dolegliwości na które melasa pomaga (ze strony earthclinic):

  • anemia, niedokrwistość
  • utrata wagi
  • endometrioza i ciężkie krwawienie menstruacyjne
  • migotanie przedsionków
  • włókniaki
  • trądzik, egzema, łuszczyca (również w postaci maseczki)
  • artretyzm
  • siwe włosy
  • zaparcia
  • niski poziom energii
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • uderzenia gorąca
  • bóle głowy
  • depresja, niepokój, lęki
  • zespół cieśni nadgarstka (Carpal Tunnel)
  • zespół niespokojnych nóg
  • krwotok z nosa
  • zachcianki na słodycze

Jak stosować melasę Blackstrap?

Melasę można jeść bezpośrednio z łyżeczki. Możesz dodać ją również do kawy lub herbaty jako słodzik.

Niektórzy uwielbiają jej smak. Ja osobiście za nim nie przepadam. Staram się przemycać melasę, szczególnie dzieciom w różnych daniach, które jej wprost nie cierpią.

Melasa jest również z powodzeniem stosowana w salonach kosmetycznych jako gęsto odżywcza maseczka.

 

Przepis na mrożoną melasę

  • 1 łyżka czarnej melasy
  • gorąca woda
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub ryżowego
  • lód

Wlej melasę do szklanki i dodaj tyle gorącej wody, aby została pokryta. Mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj lód, a następnie uzupełnij mlekiem.

 

Bananowy koktajl śniadaniowy z melasą

  • 1 mrożony dojrzały banan
  • 1 łyżka czarnej melasy
  • 1/2 łyżki stołowej surowego kakao
  • 1 szklanka mleka kokosowego, migdałowego lub ryżowego, jogurt lub kefir
  • 1 łyżka nasion chia jako dodatkowe białko i energia

Melasa – Działania niepożądane

Zgłoszone działania niepożądane związane z melasą obejmują wzrost poziomu cukru we krwi oraz biegunkę i skurcze żołądka.

Zatem..

Dla osób z Candida jakiekolwiek słodkie smaki są wykluczone w początkowej fazie leczenia, zatem melasa również.
Melasa podnosi poziom insuliny we krwi, zatem osoby z insulinoopornością, cukrzycą, czy otyłe również nie powinny jej stosować w początkowej fazie leczenia.

Znalazłam informacje, że dla tych skrajnych przypadków niewielka ilość melasy nie powinna jednak powodować problemów.

Zatem diabetycy, czy osoby z problemami z poziomem cukru we krwi mogą spróbować 1 łyżeczkę, aby uniknąć ryzyka nieoczekiwanych zmian poziomu cukru we krwi. Po dokonaniu oceny efektu sam zdecyduj jak się czujesz i uzależniaj od tego ilość spożywanej melasy.

Ile melasy zażywać?

Typowa dzienna dawka melasy to 1 łyżka stołowa dziennie. Jednak niektórzy czują poprawę już przy łyżeczce lub dwóch.

Aby uniknąć ryzyka wystąpienia efektów ubocznych, zacznij od łyżeczki każdego dnia, docelowo zażywaj łyżkę dziennie.

Seria artykułów:

Źródła:
  • www.earthclinic.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC305362
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11464664
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17995870

4 myśli na “Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Czarnej Melasie”

  1. Pingback: Bezpieczne alternatywy cukrowe, czyli Ksylitol, Stewia, Erytrytol, Miód, Melasa i Kakao | Moja Symbioza

  2. Pingback: Cukier to słodka trucizna powodująca luki w pamięci. Nie wierzysz? Przeczytaj. | Moja Symbioza

  3. Pingback: Przyczyny zaburzeń gospodarki cukrowej. Jak sobie radzić z problemem? | Moja Symbioza

  4. Pingback: Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Kakao i Gorzkiej czekoladzie | Moja Symbioza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *