Cukrzyca i Insulinooporność jako autoimmunologia – Skrajny problem z cukrem

Seria artykułów:

Cukrzyca jest równoznaczna z nadmiernie wysokim poziomem cukru we krwi. Choroba ta pojawia się w zależności od wieku ludzi, których dotyka. Jednak klasyfikacja cukrzycy w zależności od jej domniemanych przyczyn lub podejrzeń jest bardziej powszechna i pouczająca.

Cukrzyca powoduje niebywały apetyt na słodycze i węglowodany. Inne objawy to podatność na infekcje, powolne gojenie się ran i siniaków, słabe krążenie, a czasem depresja. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do kwasicy organizmu połączonej z bólem brzucha, sennością, nudnością, wymiotami i trudnościami w oddychaniu, a w końcu śpiączką.

Czemu piszę o cukrzycy i insulinooporności na portalu poświęconemu endometriozie? Okazuje się, że wiele osób chorujących na choroby autoimmunologiczne (w tym endometriozę) ma problemy z cukrem. Nie musisz mieć zaraz cukrzycy, żeby zaobserwować u siebie ten problem. Niemniej jednak warto zwrócić na niego uwagę.

Cukrzyca typu 1

W cukrzycy typu 1 trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, aby pomóc glukozie przejść przez błony komórkowe. Ta niewydolność trzustki lub brak równowagi mogą być spowodowane autoimmunologicznym zniszczeniem komórek produkujących insulinę.

U innych ludzi nieprawidłowa praca gruczołów nadnerczy lub przysadki może mieć wpływ na ilość insuliny wydzielanej prze trzustkę, jak również na czas wydzielania.

Cukrzyca typu 2 – Insulinooporność

W cukrzycy typu 2 trzustka wytwarza wystarczającą ilość insuliny i nie ma dostatecznej ilości insuliny we krwi, a komórki ciała są albo odporne na insulinę, albo brakuje niezbędnych receptorów insulinowych, aby hormon mógł przeniknąć do komórek.

Komórki stają się oporne na wydzielanie insuliny i zamykają się przed jej wyrzutem. W skutek tego glukoza (cukier) z pożywienia ładowany jest nie do komórek jako energia, a do tkanki tłuszczowej. Stąd w insulinooporności występuje charakterystyczna otyłość. Otyłość statystycznie występuje u większości, choć nie jest regułą. Osoby chude również mogą cierpieć na insulinooporność.

Podatność diabetyków na infekcje

W obu przypadkach ważne jest, aby poziom cukru pozostał na pewnym poziomie. Jeśli glukoza nie jest przez komórki bezpośrednio wykorzystywana jako energia, pozostanie w krwioobiegu, a mikroorganizmy będą miały ucztę i będą się szybko rozmnażały. Tkanki wtedy staną się kwaśne.

To wyjaśnia dlaczego diabetycy są podatni na infekcje. Zdarza się, że ciało staje się tak zepsute, że trzeba amputować kończyny. Ten ekstremalny poziom rozkładu ciała wskazuje na fermentację, co świadczy również o obecności grzybów (w szczególności Candida).

Związane z objawami zniekształcone krwinki czerwone zlepiają się ze sobą ze względu na brak tlenu w krwioobiegu (i odpowiednio wadliwy ładunek elektryczny). Powstała niezdolność czerwonych krwinek do przejścia przez małe kapilary tłumaczy słabą charakterystykę obiegu diabetyków.

Cukrzyca to autoimmunologia – badania

Ostatnie odkrycia medyczne wskazują na stopień autoimmunologicznego zaangażowania w cukrzycę .

W roku 1999 dr Hans Michael Dosch opublikował pracę na temat podobieństw pomiędzy cukrzycą, a stwardnieniem rozsianym (źródła). Zauważył nadmierny wzrost bólu sygnalizowany przez nerwy wokół komórek produkujących insulinę w trzustce. Razem z kolegą wstrzykiwali myszom kapsaicynę, żeby zabić nerwy czuciowe trzustki nadwrażliwe na cukrzycę. Niemal z dnia na dzień zaczęła się normalna produkcja insuliny, a myszy stały się zdrowe.

Lekarze stwierdzili, że brak produkcji insuliny spowodował stan zapalny (i ewentualnie śmierć) komórek produkujących insulinę. Eliminacja stanu zapalnego przywraca pracę komórek do prawidłowego funkcjonowania. Zapalenie pozornie spowodowało również odporność na insulinę.

Drugie łącze do autoimmunologicznej awarii było realizowane, kiedy naukowcy z uniwersytetu w Helsinkach (Finlandia) odnotowali znaczny wzrost cukrzycy u bardzo młodych ludzi, którzy byli karmieni krowim mlekiem. Białka bydlęcej insuliny, która pozostała nienaruszona w krwiom mleku – początkowo była traktowana przez ludzkie komórki układu odpornościowego jako obca substancja.

Po dekadzie lub dwóch u niektórych dorosłych ludzkie komórki odpornościowe zaczęły atakować komórki trzustki, które produkują ludzką insulinę. Uważa się, że coś w środowisku lub diecie wywołało później autoimmunologiczną odpowiedź.

Dzieci, a rozwój cukrzycy

Zachorowalność na cukrzycę u dzieci, które były karmione piersią była znacznie niższa, niż u tych karmionych krowim mlekiem. Badania nie wskazywały, czy krowie mleko było surowe, czy oszukane (pasteryzowane czy homogenizowane), albo czy było ono wolne od dodatków, takich jak bydlęcy hormon wzrostu. Mleko było prawdopodobnie tradycyjnym mlekiem w proszku, pasteryzowane.

Surowe mleko jest zdrowe dla większość ludzi, natomiast mleko poddane wysokiej temperaturze (UHT) stanowi truciznę.

Organizm podpowiada sygnały cukrzycowe

Choroba zwana Acanthosis Nigricans (AN) charakteryzuje się ciemnieniem i zgrubieniem skóry po bokach lub z tyłu szyi, pod pachami, pod piersią i pachwiną. Jest to stan skóry, który sygnalizuje wysoki poziom insuliny w organizmie.

Czy wiesz, że takie przyciemnienie skóry może być wczesnym wskaźnikiem insulinooporności i cukrzycy? Na takiej podstawie można założyć, że dana osoba będzie miała problemy cukrzycowe lub insulinooporne w przyszłości.

Jak przerwać ten chorobliwy proces?

Żeby przerwać ten chorobliwy proces, należy przestać dostarczać cukier do krwioobiegu. Nie ma póki co liczyć na to, że glukoza zacznie trafiać bezpośrednio do komórek w postaci energii, bo te zamknęły się na nią z powodu sytuacji patowej, w której zainteresowany jadł za dużo cukru. W skrócie – komórki powiedziały “dość”!

Trzeba oczyścić najpierw krew z glukozy, w kolejności uwrażliwić komórki na ponowne jej przyjęcie.

Warto zaopatrzyć się w miernik poziomu cukru we krwi i nie mówię wcale o glukometrze. Nie lubię kłucia, ani igieł. Poza tym jest coś lepszego niż glukometr.

Poziom cukru możesz zbadać również z moczu i wynik jest równie miarodajny. Przyrząd nazywa się refraktometr i na pewno szybko poinformuje Cię, kiedy przesadzisz z cukrem.

Preparaty skuteczne w walce z cukrzycą:

  • naturalny sok z Aloesu – tradycyjny lek na cukrzycę w rejonach Bliskiego Wschodu – znacząco zmniejsza poziom glukozy w surowicy
  • zioło Pata de Vaca – naturalny substytut insuliny z lasów deszczowych Amazonii
  • żeńszeń, cebula, czosnek – poprawiają kontrolę glikemii
  • zioła Shardunika (Gymnema Sylvestre) – regeneracja komórek beta trzustki
  • jagody cedar (Juniperus monosperma) – regeneracja komórek beta trzustki

Wnioski

Podsumowując powyższe można dojść do wniosku, że mając problem z przywrami, trzustką, metalami i alkoholem metylowym (czyli rutynowy stan przy endometriozie) dość łatwo można popaść również w cukrzycę, a przynajmniej insulinooporność, jeśli nie zahamuje się dostaw cukru do organizmu.

Sama lata temu doświadczyłam tej huśtawki w postaci insulinooporności. A od insulinooporności do cukrzycy już niewielki krok, jeśli masz geny predysponujące do tego schorzenia.

Insulinooporność, czyli cukrzycę typu 1 ma wiele z nas, ale niestety większość nie zdaje sobie z tego sprawy. Insulinooporność to już poważny alarm, aby zawalczyć o siebie.

Seria artykułów:

Źródła:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC14991
Hulda Regehr Clark – Kuracja życia, 2006
Nenah Sylver – Podręcznik Rife’a – Katalog częstotliwości pasożytów, 2013
Iwona Wierzbicka – Jedz świadomie i pozbądź się wszelkich chorób – część 2, 2015
www.functionalmedicineuniversity.com/public/813.cfm

3 myśli na “Cukrzyca i Insulinooporność jako autoimmunologia – Skrajny problem z cukrem”

  1. Pingback: Endometrioza, a pigułki antykoncepcyjne. Cała prawda o syntetycznych hormonach | Moja Symbioza

  2. Pingback: Zdrowe tłuszcze vs. Roślinne Tłuszcze Trans - Twój największy grzech w kuchni i nie tylko | Moja Symbioza

  3. Pingback: Bezpieczne alternatywy cukrowe, czyli Ksylitol, Stewia, Erytrytol, Miód, Melasa i Kakao | Moja Symbioza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *