Cukier to słodka trucizna powodująca luki w pamięci. Nie wierzysz? Przeczytaj.

Seria artykułów:

Artykuł z dedykacją dla wszystkich dziadków :)

Dieta bogata w cukier, na którą pozwala sobie wielu z nas, ma tragiczny wpływ na nasze zdrowie. W Wielkiej Brytanii przeciętny sześciolatek co roku zjada tyle samo cukru ile waży, a próby przeciwdziałania temu w dużym stopniu okazały się nieudane. Myślę, że najlepsze co możemy zrobić dla naszych dzieci w kontekście diety, to baaardzo ograniczyć im cukier, a dziadków wysłać na specjalne szkolenia w tym zakresie.

Jeśli uważasz, że cukier to tylko nieszkodliwa przyjemność, pozwól, że zepsuję Ci humor :)

Lista wad śmiertelnej substancji, jaką jest cukier:

1. CUKIER JEST TOKSYCZNY

Wyraźnie wykazały to badania. Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznęneurotoksynę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Cukier to trzeci środek po alkoholu i papierosach pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie.Dlatego też cukier zamieściłam na swojej liście toksyn.

2. CUKIER NIE MA WARTOŚCI

Cukier nie zawiera żadnych niezbędnych składników. Żadnych. To same kalorie. Ponadto kalorie cukrowe nie są równe kaloriom z innego źródła. Inne pokarmy mogą mieć śladową ilość witamin, minerałów, błonnika.. czegokolwiek. Cukier ich nie zawiera.

3. CUKIER PSUJE ZĘBY

W Wielkiej Brytanii głównym powodem hospitalizacji dzieci poniżej dziesiątego roku życia jest wyrywanie im zepsutych zębów..

4. CUKIER POWODUJE GŁÓD

Jedzenie lub picie cukru sprawia, że poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, po czym spada szybko, a to wywołuje głód. Ludzie którzy jedzą dużo słodyczy, są zwykle też grubsi od innych. Dotyczy to zwłaszcza dzieci. Jedno z badań wykazało, że..

Picie jednego słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko otyłości mniej więcej o 60%.

5. CUKIER PROWADZI DO INSULINOOPORNOŚCI I CUKRZYCY

Ponieważ cukier niekorzystnie wpływa na Twoją wagę i poziom insuliny, jedzenie go w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, która może prowadzić do demencji i amputacji kończyn. Cukrzyca skraca też Twoje życie o 10 lat – nawet jeżeli zażywasz leki.

6. CUKIER KARMI PATOGENY

Cukier pozwala patogenom rosnąć w siłę. Candida, pasożyty i nowotwory wręcz żywią się cukrem. Jeżeli masz problemy grzybicze, w tym infekcje intymne, zdecydowanie powinieneś odstawić cukier.

7. CUKIER UZALEŻNIA

Co dziwne uzależnia, ale nie samodzielnie. Nie zajadamy się przecież cukrem prosto z cukierniczki. Ale kiedy cukier jest wymieszany z tłuszczem w takich proporcjach, że na jedną kalorię cukru przypada jedna kaloria tłuszczu, wówczas nie sposób mu się oprzeć. Niektórzy ludzie potrafią ukroić sobie jeden kawałek ciasta i zostawić resztę, ale raczej należą do wyjątków.

8. CUKIER ZWIĘKSZA RYZYKO NIEDOŻYWIENIA

Ludzie z zaburzeniami cukru często mają poważne niedobory żywieniowe, w tym witamin z grupy B (głównie B3) oraz minerału chromu i wanadu. Cukier uniewrażliwia po jakimś czasie komórki, przez co nie dostają wystarczającej ilości substancji odżywczych. Prowadzi to finalnie do zaburzeń układu odpornościowego.

9. CUKIER POSTARZA

Cukier przyspiesza rozkład elastyny i kolagenu, czyli dwóch podstawowych białek podporowych skóry. Zmarszczki mimiczne, odbicie poduszki na twarzy, długi czas schodzenia odkształceń to tylko wstępne objawy procesu starzenia zwanego glikacji. Skóra pod wpływem cukru staje się również bardziej podatna na fotostarzenie się.

10. CUKIER POWODUJE SZTYWNOŚĆ KOŚCI I STAWÓW

Znane wszystkim problemy ze stawami i kośćmi takie jak sztywność, czy zwyrodnienia to nie zawsze jest sprawa wieku. Cukier odgrywa tu ogromną rolę sprawczą, a z pewnością przyczynia się do pogorszenia takich dolegliwości.

11. CUKIER WYPALA KOSMKI W JELITACH

Tak mniej więcej działa cukier w twoich jelitach – dosłownie je wypala. Przekłada się to w praktyce na kosmki jelitowe, które mają wchłaniać pokarm. Jeśli więc masz anemię, czy ciągłe niedobory witaminowo-mineralne, zastanów się, czy sprawcą nie jest przypadkiem za duża podaż cukru?

Wszystko jest kwestią ilości..

Problem z cukrem nie tkwi tylko w samym cukrze. Podstawową kwestią jest ilość, którą spożywasz.

Rozbawia mnie gdy słyszę jak ktoś się chwali, że w ogóle nie je cukru, a widzę jak zajada ogromne ilości białego pieczywa, czy lubuje się w makaronach. Fakt, że nie dodajesz cukru do jedzenia, czy nie jesz słodyczy, wcale nie oznacza, że nie konsumujesz codziennie ogromnych ilości tej słodkiej trucizny. Otóż..

Po białym pieczywie cukier skacze we krwi bardziej niż po słodyczach!

Mąka, czy w ogóle węglowodany proste, rozkładają się w organizmie na czystą glukozę. Nie ma znaczenia, że nie jesz słodkiego. Gdy spożywasz mąkę, Twój organizm dostaje ogromne ilości glukozy.

Nadmiar cukru to już dwie lub więcej porcji dziennie:

  • słodkich deserów
  • ciastek, ciast
  • lodów
  • napojów gazowanych
  • suszonych owoców
  • a nawet soków owocowych (w nadmiarze)
  • słodkich jogurtów
  • białego pieczywa, które w organizmie rozkłada się na glukozę
  • małego opakowania chipsów
  • mleka

Każdy ma oczwyiście własną indywidualną tolerancję na toksyny. Ja przykładowo nadmiar cukru w swoim organizmie obserwuję niemalże natychmiastowo – po brzuchu. Jeśli zaczyna pojawiać się tłuszczyk i cellulit, wiem, że przedobrzyłam ze słodkościami, a moja wątroba i trzustka mówią mi “Kasia – już dość” :)

Cukier, a choroby przewlekłe

Jeśli uznamy, że Robert Lustig – znany specjalista ds. otyłości dziecięcej – ma rację, to nadmierne spożycie cukru jest kluczowym powodem, dla którego liczba otyłych oraz cukrzyków tak gwałtownie wzrosła w ostatnich 30 latach.

To nie wszystko. Jego hipoteza ma znacznie poważniejsze implikacje. Spożycie cukru prawdopodobnie wywołuje rozmaite schorzenia przewlekłe, określane mianem schorzeń cywilizacyjnych – choroby serca, cukrzycę, nadciśnienie i wiele rodzajów nowotworów.

Dla uniknięcia nieporozumień trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że dla Lustiga „cukier” to zarówno sacharoza (cukroza) – tj. cukier buraczany lub trzcinowy, brązowy lub biały – jak i syrop glukozowo-fruktozowy.

Cukier, a mózg

Nie pamiętasz gdzie położyłeś klucze? Jeżeli masz problemy z zapamiętywaniem, mgłę umysłową i ogólnie jesteś zapominalski, może to być spowodowane nadmiernym spożyciem cukru. Osoby regularnie raczące się słodyczami mocno narażają zdrowie swojego mózgu.

Charakterystyczne zmulenie, znużenie i brak werwy do życia to w większości przypadków problem z nadmiarem cukru w organiźmie.

Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek zdolności oceny i zapamiętywania.

Jedzenie cukru może również zwiększać ryzyko zachorowania na choroby neurologiczne.

Najnowsze badania przeprowadzone na pacjentach z chorobą Parkinsona wykazały, że spożywali oni większe ilości słodyczy i przekąsek, niż ich zdrowi rówieśnicy. To samo tyczy się demencji, stwardnienia rozsianego, stwardnienia zanikowego bocznego, czy Alzheimera.

To dlatego mądrzy lekarze, leczący te choroby, swoim pacjentom w pierwszej kolejności zalecają odstawienie cukru.

W naszej kulturze śmieciowego jedzenia zaburzenie gospodarki cukrowej to norma. Mózg jest częścią naszego ciała, która nie może się dobrze przystosować lub zrekompensować nieregularne zmiany poziomów stężenia glukozy i rodzaju cukru we krwi. Dlatego objawów zaburzeń cukru jest tak wiele, jak wiele jest funkcji mózgu, które biorą udział w każdej czuciowej, ruchowej, percepcyjnej, poznawczej i emocjonalnej funkcji w systemie. Jeśli mózg nie jest prawidłowo odżywiany, łatwo może stać się niestabilny.

Żeby nie było.. mózg i wątroba jednocześnie karmią się glukozą, tyle, że mowa jest o zupełnie innej glukozie (naturalnej nieprzetworzonej, z owoców na przykład). No i oczywiście pozostaje zawsze kwestia ilości.

Na powyższym zdjęciu widać zależności pomiędzy mózgiem zdrowej osoby, osoby otyłej (spożywającej duże ilości cukru), osoby uzależnionej od kokainy oraz alkoholika. Wyniki mówią same za siebie..

Cukier postarza

Jak już wspomniałam cukier przyspiesza rozkład elastyny i kolagenu.

Przeprowadzono badania osób, których wiek przekroczył 100 lat.

Była to bardzo zróżnicowana grupa ludzi. Były tam osoby palące i niepalące, pijące i niepijące, z wysokim i niskim cholesterolem, spokojni i wybuchowi, ćwiczący i nieruchliwi. W skrócie grupa przeciętna.

Wszyscy mieli jednak pewne cechy wspólne, zdecydowanie odróżniające ich od innych:

  • wyjątkowo niski poziom cukru we krwi
  • wyjątkowo niskie trójglicerydy (za wysoki poziom odpowiadają głównie węglowodany proste, głównie mąka pszenna)
  • względnie niski poziom insuliny

Cukier powoduje, że stajemy się “zesztywniali” i dziurawi

W jaki sposób cukier przyczynia się do zesztywnienia stawów, kości i żył? Przecież to wiek w tych przypadłościach rzekomo odgrywa dużą rolę..?

Otóż dzieje się tak, że jeśli cukier i wapń krążą sobie w krwiobiegu, to w konkurencji wyścigu dotarcia do kości niestety to cukier zawsze zwycięży. Okazuje się, że dla wapnia nie starcza już wtedy miejsca. No więc tzw. “wolny wapń” krąży sobie i krąży po całym organizmie, ale skoro w naszej diecie nieustannie jest cukier, wapń nie znajdzie niestety nigdy swojego należytego miejsca w kościach, bo ten zajęty jest permanentnie przez cukier.

Koniec końców wapń się poddaje i chcąc gdzieś się osiedlić zaczyna zalegiwać w naszych tętnicach, kościach, czy stawach. Tym samym powoduje sztywność w stawach, zwyrodnienia w kościach, bądź miażdżycę w tętnicach.

Nie trzeba chyba tłumaczyć co jeszcze dzieje się po latach takiej tułaczki wapnia? Kojarzycie przecież osteoporozę?

Spożycie cukru rośnie lawinowo

Spożycie cukru i sztucznych słodzików drastycznie wzrosło w ostatnich latach.

Jeśli ktoś chciałby porównać wzrost spożycia cukru w kolejnych latach ze wzrostem otyłości, utraty odporności, schorzeń związanych z poziomem cukru we krwi, insulinooporności, cukrzycy i szeregu innych przypadłości, odkryłby mniej więcej pokrywające się krzywe.

Przez ostatnie 20 lat spożycie cukru w Ameryce wzrosło z 12 kg do 61kg na osobę rocznie. Na początku XX wieku średnia konsumpcja na osobę wynosiła jedynie 2kg rocznie, co równa się mniej więcej 2-tygodniowemu spożyciu na obecnym poziomie konsumpcji.

Co ciekawe większość cukru dodawana jest podstępnie przez producentów do przetworzonej żywności (np. chipsy), abyś kupował ich więcej i więcej. Bo cukier uzależnia jak nic..

Cukrowy rollercoaster

Osoby utożsamiające cukier z zastrzykiem energii powinny wiedzieć, że po nagłym przypływie sił przychodzi moment zapaści, którą zwalczamy kolejną porcją słodkości. To glukozowy rollercoaster, gdzie chwile osłabienia stają się sygnałem by zacząć rozglądać się za kolejnym słodkim napojem, ciastkami, albo cukierkami.

Często prowadzi to do stanów depresji, letargu, rozdrażnienia i ADHAD u dzieci, zwanych czasem „cukrowym bluesem”.

Takie stałe reakcje organizmu na cukier to stres dla niego, który powoduje zwiększenie produkcji cholesterolu i kortyzolu.

Cukier stanowi też pożywkę dla bakterii, wytłumia działanie układu odpornościowego, zwiększa podatność na przeziębienia i grypę, nadwyręża pracę nadnerczy, przyczyniając się do niedoczynności tego gruczołu.

Jedną z oznak uzależnienia od cukru jest po prostu chęć na coś słodkiego. Niesamowitym i błogim uczuciem jest moment, kiedy ta chęć wreszcie przechodzi i przestajesz w ogóle myśleć o słodkim. To jednak nie zadzieje się z dnia na dzień. Wymaga to trochę Twojej determinacji, czasu no i oczywiście całkowitej rezygnacji ze słodkiego smaku. Myślę, że dla każdego z nas ten czas będzie inny, ale równie opłacalny.

Problem w tym, że ja dalej lubię słodkie. Wielokrotnie wpadałam w cukrowy cug. Przyznam, że jest to strasznie męczące. Oczywiście najlepiej mieć silną wolę i w ogóle w niego nie wpadać, ale nie każdy ją ma, prawda? :)

Dzieci i słodycze

Jak już wspomniałam wyżej, w Wielkiej Brytanii głównym powodem hospitalizacji dzieci poniżej dziesiątego roku życia jest wyrywanie im zepsutych zębów. Nie mówię, że szczotkowanie jest nieistotne, ale pewne jest, że zęby nie zepsują się od razu od nie wyszczotkowania. Prawdziwym winowajcą psucia zębów jest cukier.

Kiedy dajemy swojemu dziecku ciasteczka lub kiedy raczymy go słodkim napojem dla dzieci w upalny dzień, wyrządzamy mu więcej szkody niż pożytku. Bez względu na miłość, jaką w to wkładamy.

Taką tendencję mają szczególnie dziadkowie, którzy z tej miłości potrafią zasłodzić dziecko tak, że wraca do swoich rodziców z bolącym brzuchem i mdłościami. Dziadkowie to jednak inne pokolenie, wychowane na powiedzeniu “Cukier krzepi”. Nie rozumieją, że dzisiejsze słodycze to nie te same słodycze, co kiedyś. Kiedyś słodkości były przecież bardziej naturalne. Nie zawierały tyle olei utwardzonych (tłuszczy trans), konserwantów, czy barwników co teraz. Poza tym kiedyś słodycze nie były aż tak wszechobecne w naszym życiu, jak to ma miejsce dzisiaj.

Okazuje się, że..

W słodyczach nie cukier jest najgorszy, a tłuszcze trans, które są katastrofą dla młodych organizmów.

Powiem więcej.. najgorsze jest połączenie cukru i tłuszczu w jednym produkcie. To od tego połączenia właśnie tyjemy. Ani cukier, ani tłuszcz w pojedynkę nie jest w stanie nikogo utuczyć.

Dziadkowie nie rozumieją też, że cukier dziś jest wszędzie, nawet tam gdzie nie powinno go być (np. w chipsach). Argumenty, że dziecko wpadnie w hipoglikemię z powodu braku cukru są po prostu śmieszne w odniesieniu do dzisiejszych czasów.

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia ilości. Powstaje zatem problem tego, że nasze dzieci cukru jedzą go po prostu za dużo. Producenci uwielbiają go dodawać do żywności, szczególnie w postaci taniego syropu glukozowo – fruktozowego, bo cukier to produkt uzależniający. Konsument zawsze przyjdzie po więcej.

Myślę, że jedną z najwspanialszych rzeczy, jaką możemy zrobić dla naszych pociech, to nauczyć ich właściwych smaków, wpoić zdrowe nawyki żywieniowe. Doświadczenia pokazuję, że po latach może okazać się to niestety niemożliwe.. Naprawdę przykro zaprzepaścić te pierwsze lata życia naszych dzieci.

Charakterystyczne objawy przecukrzenia

  • spadki energii po jedzeniu
  • senność w ciągu dnia, osłabienie i zmęczenie
  • niemożność wstania z łóżka
  • znużenie, zmulenie (mgła umysłowa), brak klarownego myślenia
    Coś w rodzaju, że nie mam siły na to czy na tamto, ale tej siły brak w głowie, a nie fizycznie. Powiem szczerze, że nic tak mnie nie dobijało jak właśnie ten stan znużenia i senności. To było gorsze od endometriozy. Wtedy jeszcze nie wiedziałam z czego to wynika, a okazało się, że wystarczyło odstawić cukier..
  • spadek zainteresowania otarczającym nas życiem, co w efekcie przekłada się na brak werwy do życia
  • duże pragnienie lub suchość w jamie ustnej
  • osłabienie pamięci
    Jedną z głównych korzyści ograniczenia spożycia cukru jest poprawa pamięci. Jedzenie zbyt dużej ilości cukru może uniemożliwiać zapamiętywanie dat, miejsc, czy nazw. Przekonujące dowody pokazują, że nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do rozwoju choroby Alzheimera oraz innych degeneracyjnych chorób mózgu.
  • rozmazane widzenie
  • pieczenie oczu (uczucie jakby oczy były śpiące)
  • suchość skóry
  • potrzeba częstego oddawania moczu lub konieczność częstszego wstawania w nocy w celu oddania moczu

Cukrowy detoks

Pamiętaj, że problem nie tkwi tylko w samym cukrze. Podstawową kwestią jest ilość, którą spożywasz! Trudno jednak jest spożywać niewielkie ilości cukru jak ma się problem z gospodarką cukrowo – insulinową.. Wiem coś na ten temat.

Już mały kęs słodkiego prosi się o kolejny i tak dalej.. Uzależniamy się od słodkiego smaku, nie od produktu. Zatem słodkie zawsze pozostanie słodkie.

Kiedy ogarnia mnie niepowtarzalna chęć na coś słodkiego, staram się wybrać owoce, orzechy nerkowca, daktyle czy inne suszone owoce (mniej słodzone) lub gorzką czekoladę 90%. Ma ona wbrew pozorom bardzo wiele wartości prozdrowotnych.

Z ciekawostek..

Daktyl to najsłodszy z suszonych owoców, a zawiera najmniej cukru ze wszystkich! Buon apetit :)

Przydaje mi się też wyobrażenie, że powoli głodzę spragnione cukru bakterie w jelitach. Człowiek kontra mikroorganizmy.. Zwycięzca może być tylko jeden :)

Ciekawe filmiki na temat cukru

Polecam bardzo dobry film na temat cukru – “Cały ten cukier”. Niestety dzisiaj już płatny.

Poniżej ciekawe dokumenty na temat toksyczności cukru:

www.cda.pl


I jeszcze Zięba o cukrze:


Seria artykułów:

Źródła:
  • Andreas Moritz – Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006
  • Amy Myers – The Autoimmune Solution, 2015
  • David Perlmutter, Carol Colman – Księga zdrowia mózgu, 2014
  • Bruce Fife – Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne, 2013
  • Iwona Wierzbicka – Jedz świadomie – część 1, 2015
  • Michael Mosley – Jelita wiedzą lepiej, 2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *