-
cz. 1 – Cukier to słodka trucizna powodująca luki w pamięci. Nie wierzysz? Przeczytaj
-
cz. 2 – Alternatywy cukrowe, czyli Ksylitol, Stewia, Miód, Fruktoza i Melasa
-
cz. 3 – Przyczyny zaburzeń gospodarki cukrowej. Jak sobie radzić z tym problemem?
-
cz. 4 – Cukrzyca i insulinooporność jako autoimmunologia, czyli Skrajny problem z cukrem
-
cz. 5 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Słodzikach: Aspartam, Sukraloza
-
cz. 6 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Kakao i Gorzkiej czekoladzie
-
cz. 7 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Czarnej Melasie
Gorzka czekolada to jeden z tych demonizowanych pokarmów, który jest zaskakująco zdrowy dla naszych jelit. Ten kto wymyślił czekoladę mleczną był genialnym łotrem. To najbardziej pożądany, bo uzależniający, pokarm na świecie. Wiele razy próbowałam z niej zrezygnować – niż z tego! Jeśli tylko nachodzi mnie głód, a czekolada leży pod ręką, prawdopodobnie się nią zaopiekuję ) Dlatego też nie mam w zasięgu czekolady mlecznej – to jest z pewnością metoda skuteczna. Kupuję wyłącznie czekoladę gorzką (min. 90% kakao).
Czekolada mleczna
Mleczna czekolada jest kusząca z wielu powodów – między innymi dzięki smakowi, zapachowi i temu że rozpływa się w ustach.
Nie bez znaczenia też pozostaje oczywiście kwestia marketingu. Dodatkowo cechują ją magiczne proporcje 50/50. Połowa kalorii w tabliczce czekolady to cukier, a połowa to tłuszcz. Na pewno zauważysz, że podobne pożądanie pojawia się między innymi z pączkami, czy lodami.
Chociaż mówi się, że cukier uzależnia, mało kto ma ochotę jeść go wprost z cukierniczki. Niewiele osób wypiłoby też szklankę tłustej śmietany, ale gdy wymieszać je razem, dodać aromaty i zamrozić, powstają kuszące lody.
Czekolada gorzka
Moje uzależnienie od czekolady jest beznadziejne, choć kiedyś bywało gorzej.. Aby przezwyciężyć zachcianki, przeszłam na gorzką czekoladę, która nie tylko zawiera mniej cukru, ale przede wszystkim jest mniej uzależniająca.
Gorzka czekolada jest dozwolona pod warunkiem, że przeszedłeś przez pierwsze szczeble Protokołu Autoimmunologicznego, czy wyleczyłeś Candida. Chodzi głównie o wyleczenie jelit.
W początkowej fazie leczenia choroby autoimmunizacyjnej, tj. na Protokole AIP, czy gdy leczysz Candida czekolada nawet gorzka jest absolutnie zabroniona.
Gorzka czekolada jest szczególnie wskazana, jeśli zawiera dużo kakao. Niezdrowym składnikiem czekolady nie jest z pewnością wyłącznie cukier. A im czekolada bardziej gorzka, tym mniej cukru zawiera.
Warto inwestować w czekoladę *bez emulgatora w postaci lecytyny sojowej, która pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie. Będzie to jednak z pewnością droższy wybór.
Gorzka vs. mleczna
Ciemna czekolada, która ma silny gorzki smak, wykazuje te same właściwości rozrzedzające krew, co aspiryna, ale bez szkodliwych skutków ubocznych i bez zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu.
Zwykła czekolada nie wykazała żadnych korzyści dla zdrowia, a wręcz wiele szkodliwych skutków ubocznych, w tym przyrost masy ciała i otyłość.
Kakao jest zaskakująco zdrowe
- po rozłożeniu w jelicie grubym wytwarza tlenek azotu, który rozszerza tętnice i wzmacnia układ krążenia
- jest też świetnym źródłem przeciwutleniaczy – flawonoidów i polifenoli, które mają korzystny wpływ na bakterie jelitowe i pamięć oraz zapobiegają wielu chorobom. Kakao ma ich więcej niż jagody, czerwone wino, czy zielona herbata.
- hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych – za sprawą zawartych w nich antyoksydantów
- pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres ze względu na cenne źródło magnezu
- usuwa zmęczenie i poprawia nastrój, zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem czekoladowej ecstazy. Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną
- wywołuje uczucie podekscytowania – składnik kakao – fenyloetyloamina zyskał przydomek czekoladowej amfetaminy, gdyż wysoki poziom tej substancji wprawia nas w stan ekscytacji
- zwiększa popęd seksualny – napój przyrządzony z nasion kakaowca jest uważany za silny afrodyzjak. Tę moc kakao zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina
- plemienia Kuna z Panamy, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.
Kakao “Na nie”
-
Kakao to jednak używka..
Tak, kakao jest zaliczane to używek, które pobudzają ośrodkowy układ nerwowy. A że czekolada dodatkowo ma właściwości neurotoksyczne, może też wywoływać migreny. Jeśli masz zatem problem z bólami głowy, powinieneś uważać na kakao i jego wyroby.
Są osoby, które twierdzą, że pod wpływem czekolady, a konkretnie kofeiny, ich ból głowy znika. Jest to jednak złudne zjawisko, które można bardzo łatwo wytłumaczyć. Kofeina (w tym i kakao) zalewa organizm adrenaliną, która tymczasowo rzeczywiście powstrzymuje stan zapalny związany z migreną. Na dłuższą jednak metę kofeina ma niekorzystny wpływ na organizm.
-
Blokuje metabolizm histaminy
Osoby z nietoleracją histaminy (podwyższony enzym DAO) mogą nienajlepiej się czuć po zjedzeniu kakao, czy gorzkiej czekolady. Jeżeli masz problem z histaminą, możesz reagować na kakao nietolerancją pokarmową. U osób wrażliwych reakcja na kakao może spowodować np. królewski ból głowy (czytaj więcej).
-
Zakwasza organizm
Kakao, pomimo swoich cudownych właściwości, jest jednocześnie produktem zakwaszającym. Zatem czekolada, a konkretnie kakao, przyczyni się również do zakwaszenia organizmu. Osoby mocno zakwaszone powinny zatem uważać na kakao.
-
Zawiera szczawiany i fluor
Kakao zawiera niestety też trochę szczawianów i fluoru, podobnie jak zielona herbata. Ponadto zawiera też teiny, które upośledzają wchłanianie substancji odżywczych.
Szczawiany przy problemach z nerkami nie są zazwyczaj dobrym pomysłem. Jednak niektóre badania wskazują na to, że kakao może też zapobiegać kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.
-
Ogranicza wchłanialność żelaza z pożywienia
Jeśli jesteś np. anemikiem, powienieneś zwrócić szczególną uwagę na kakao, a konkretnie mówiąc na nie łączenie go z pokarmami bogatymi w żelazo (czytaj więcej o anemii).
I bądź tu mądrym.. :)
Okazuje się, że kakao, pomimo, że jest to produkt od natury, to jednak nie każdemu służy. Jeśli masz problem z histaminą, to staraj się z czekoladą nie przesadzać, jak ze wszystkim zresztą :) Jeśli masz natomiast anemię – nie łącz czekolady z produktami bogatymi w żelazo.
Uważaj na to co kupujesz
Pisząc powyższe mam na myśli kakao, w ostateczności gorzką czekoladę 90%, nie czekoladę mleczną, czy inne kakaowe zamienniki.
Robiąc zakupy, na pewno natkniesz się na kakao dla dzieci, z pięknymi kolorowymi obrazkami, przykuwającymi wzrok naszych pociech. To nie o takie kakao nam chodzi. Produkty typu Nesquick to istna bomba cukrowa. Pamiętaj, że..
Cukier zawarty w kakale obniża zawartość jego cennych flawonoidów.
Odmiany Kakao:
- Criollo – odmiana szlachetna
- Trinitario – odmiana pośrenia
- Forastero – odmiana najpopularniesza i najtańsza
Przepis na napój poprawiający pamięć i zapobiegający demencji
- pół zielonej papryczki chili w plasterkach gotuj w małej ilości wody 10 minut, odcedź
- zalej 2 szklankami wody
- wsyp 4 łyżki prawdziwego kako w proszku
- dodaj łyżeczkę ekstraktu z prawdziwej wanilii
- trzymaj na małym ogniu 5 minut, aż kakao się rozpuści
- pij co drugi dzień
-
cz. 1 – Cukier to słodka trucizna powodująca luki w pamięci. Nie wierzysz? Przeczytaj
-
cz. 2 – Alternatywy cukrowe, czyli Ksylitol, Stewia, Miód, Fruktoza i Melasa
-
cz. 3 – Przyczyny zaburzeń gospodarki cukrowej. Jak sobie radzić z tym problemem?
-
cz. 4 – Cukrzyca i insulinooporność jako autoimmunologia, czyli Skrajny problem z cukrem
-
cz. 5 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Słodzikach: Aspartam, Sukraloza
-
cz. 6 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Kakao i Gorzkiej czekoladzie
-
cz. 7 – Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Czarnej Melasie
Pingback: Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Syntetycznych Słodzikach: Aspartam, Sukraloza | Moja Symbioza
Pingback: PROTOKÓŁ - Ból głowy i Migrena - Przyczyny wtórne - cz.2 | Moja Symbioza
Pingback: Cukrzyca i Insulinooporność jako autoimmunologia - Skrajny problem z cukrem | Moja Symbioza
Pingback: Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Czarnej Melasie | Moja Symbioza
Pingback: Bezpieczne alternatywy cukrowe, czyli Ksylitol, Stewia, Erytrytol, Miód, Melasa i Kakao | Moja Symbioza