Skorowidz występowania metali ciężkich, czyli Gdzie możesz natknąć się na toksyczne metale?

Seria artykułów:

Bardzo łatwo jest narazić się na kontakt z toksycznymi metalami. Większość puszek z napojami produkuje się z aluminium, w kuchni wykorzystujemy folię aluminiową, a w wielu domach natkniemy się na aluminiowe wykończenia. Aluminium i rtęć wykorzystywane są również przy produkcji pestycydów, fungicydów i herbicydów, szczepionek i leków.

Choć do agresywnego zetknięcia z toksycznymi metalami może dojść w kontakcie z przemysłem, to raczej ich źródła w diecie są poważniejszym problemem, ponieważ mogą dotknąć o wiele więcej ludzi i to bez żadnego ostrzeżenia! Mieszkając lub pracując w otoczeniu metali toksycznych, zdajemy sobie sprawę z ryzyka. Natomiast ludzie spożywający pokarmy lub leki mogą nawet nie mieć pojęcia, że narażają się na niebezpieczeństwo.

Artykuł ma na celu uzmysłowienie Ci gdzie, w swoim codziennym otoczeniu, możesz natknąć się na metale ciężkie.

Występowanie metali ciężkich

Trzema toksycznymi metalami, na które jesteśmy najczęściej narażeni poprzez dietę i leki są:

Ponadto wszelkie obciążenia toksyczne przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie jeszcze w życiu płodowym, o czym więcej w I części artykułu o metalach ciężkich.

Poniższa tabela pozwoli Ci zorientować się, gdzie możesz natknąć się na metale ciężkie:

Rtęć

Źródło: Natural Recourses Defence Council (Rada Ochrony Zasobów Naturalnych)
http://www.nrdc.org/health/effects/mercury/guide.asp

Aluminium

Aluminium jest bardzo niebezpieczną toksyną i powoduje szereg problemów zdrowotnych. Co gorsza, występuje dosłownie wszędzie.

To że puszki, garnki i metalowe folie to aluminium w czystej postaci, to oczywiste. Jednak już mniej oczywiste jest jego duże stężenie w popularnych antyperspirantach, proszku do pieczenia, czy soli stołowej (jako elementu przeciwzbrylającego).

Używanie w domu folii aluminiowych czy tacek do grilla to pomysł hardcorowy. Czy nie lepiej zaopatrzyć się po prostu w papier do pieczenia?

Duże dawki aluminium dostarczają nam również leki, szczególnie te na zgagę – IPP. Można spożyć 1000 razy więcej aluminium w środkach na zgagę, niż w wodzie pitnej.

Spore dawki aluminium to również szczepionki (w których znajdziemy też rtęć i pestycydy). Zawartość tych metali w szczepionkach jest na tyle wysoka, by u niektórych osób spowodować poważne przewlekłe reakcje zapalne po uodpornieniu.

Sporo aluminium znajdziesz również w przetworzonej żywności, w niemalże każdym produkcie z cukierni, do którego wypieku użyto proszku do pieczenia.

Mając odpowiednią wiedzę, wybieraj produkty bezpieczne dla siebie i swojej rodziny. Zawsze czytaj etykiety produktów spożywczych.

Warto też wiedzieć, że..

 

Aluminium w produktach spożywczych występuje jako:

  • siarczan amonu
  • siarczan glinu
  • krzemian glinu wapnia
  • krzemian glinu sodu
  • wodorofosforan glinu sodu (przeważnie w proszkach do pieczenia, które z powodzeniem zastąpisz sodą oczyszczoną)

 

Czytaj więcej:

Żelazo

Sporym zaskoczeniem dla niektórych może okazać się żelazo. W końcu tyle osób cierpi na jego niedobór i na każdym kroku słyszymy o problemach z anemią. A ja jeszcze wpisuję żelazo na listę toksycznych metali.

Żelazo i anemia to rzeczywiście zagadkowy duet wart komentarza.

Arszenik

Wydawałoby się, że arszenik to trucizna wyłącznie rodem z kryminału. Tymczasem arszenik zajada większość z nas na co dzień! I to niemałe ilości, jeśli ktoś jest miłośnikiem kurczaków.

 

Skąd arszenik wziął się w kurczakach?

Zastanawiało mnie skąd arszenik trafił do karmy dla kurczaków i okazuje się, że trwa to już od lat ‘40 ubiegłego wieku. Taka karma z arszenikiem jest po prostu dużo tańsza. Arszenik, będąc silną trucizną, zwalcza powszechne choroby drobiu. Ponadto jest świetnym stymulatorem wzrostu – wspomaga rozwój tkanki i układu naczyniowego.

Około 70% drobiu karmionych jest arszenikiem.
Regularne spożywanie arszeniku to jedna z wielu znanych i udowodnionych przyczyn cukrzycy.

Arszenik jest również uznawany za jedną z głównych przyczyn zgonów osób chorujących na raka.

 

Ryż i arszenik

Warto jeszcze napomnieć, że arszenik jest dość mocno skumulowany w niepłukanym ryżu. Dostaje się tam wraz wodą gruntową oraz odchodami, z których wyprodukowano nawóz.

Ryż należy zawsze płukać z białego osadu. Nie uratuje się tym sposobem niestety gotowych produktów ryżowych typu wafle, czy płatki.

Niestety, statystyki pokazują, że..

W wielu ryżowych płatkach i waflach dla dzieci poziom arszeniku jest nawet pięciokrotnie wyższy niż w owsiance.

Ołów

Ołów może znajdować się w:

  • zabawkach
  • kredkach świecowych
  • plastelinie
  • farbkach
  • kleju

Ryzyko występowania zbyt dużego stężenia metali ciężkich dotyczy zwłaszcza zabawek pochodzących z niepewnych źródeł. Dlatego zawsze warto kupować zabawki od sprawdzonych producentów, gdzie produkty są atestowane i mają specjalny znak.

Wyższa cena w praktyce równa się zdrowiu Twojego dziecka.

Wspierajmy producentów, którzy myślą globalnie.

Kobalt

Jak widać w powyższej tabeli, kobalt jest wszechobecny w domowych środkach czystości. Szczególnie te niebieskie preparaty, które kojarzą nam się z najwyższą czystością, to nic innego jak kobalt w czystej postaci.

Warto zainwestować w ekologiczną chemię domową. Unikniesz w ten sposób nie tylko styczności z kobaltem, ale i z wieloma innymi toksynami pakowanymi do chemii gospodarczej.

W poniższych artykułach znajdziesz proste przepisy na tanie środki czyszczące własnej roboty:

 

Seria artykułów:

Źródła:
  • Bruce Fife – Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurologiczne, 2014
  • David Perlmutter, Carol Colman – Księga zdrowia mózgu, 2014
  • Anthony William – Medical Medium – Secrets Behind Chronic&Mystery Illness, 2015
  • Nenah Sylver tom 1 – Podręcznik Rife’a – Katalog częstotliwości pasożytów, 2013
  • Stefan Rastocny – Biorezonans i inne techniki terapeutyczne, 2017
  • Hulda Regehr Clark – Kuracja życia, 2006
  • Amy Myers – The Autoimmune Solution, 2015
  • Alessio Fasano – Leaky Gut and Autoimmune Diseases, 2011
  • William Joel Meggs – The Inflammation Cure, 2003
  • Andreas Moritz, Rak nie jest chorobą, 2011
  • Iwona Wierzbicka – Jedz świadomie i pozbądź się wszelkich chorób – część 2, 2015
  • Stephan, Ph.D. Cooter – Beating Chronic Illness, 1995
  • Andreas Moritz – Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania – Tom I, 2013
  • Andreas Moritz – Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania – Tom II, 2013
  • Jerzy Zięba – Ukryte Terapie CZ.1, 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *