KARTA CHARAKTERYSTYKI – Colostrum (Siara)

W pigułce

  • booster odpornościowy
  • wysoki cukier
  • problemy skórne (trądzik, egzema, świerzb, łuszczyca)
  • atrofia mięśniowa

Colostrum dla zdrowia

  • to skoncentrowana siara, czyli mleko matki z pierwszych dni życia
  • przede wszystkim to „booster” odpornościowy – zawiera bardzo skondensowaną, silnie działającą dawkę immunoglobulin – czynników odpornościowych i wzrostowych (IGF-1). Jest prawdziwym ratunkiem dla osób, które cierpią z powodu zbyt częstych infekcji bakteryjnych i wirusowych
  • zawiera mnóstwo substancji czynnych: witaminy A, B, C, E, Q10, minerały i pierwiastki śladowe (fosfor, wapń, potas, magnez i sód), aminokwasy, czynniki wzrostu (IGF i TGF), immunoglobiny = przeciwciała, immunoregulatory (laktoferyna, lizozymy, glikoproteiny, pilisacharydy, cytokiny, interleukiny, interferon, bogaty w prolinę polipeptyd)
  • poprawia metabolizm w tkance mięśniowej, kostnej, chrzęstnej i ścięgnistej
  • pomocne dla osób w złej kondycji fizycznej, odchudzających się, intensywnie uprawiających sport oraz po kuracjach antybiotykowych
  • remedium na bóle mięśniowe i ich atrofię – wspomaga leczenie uszkodzeń mięśni, skóry, kości, chrząstek i tkanek nerwowych
  • wzmacnia zdolność koncentracji i poprawia psychiczne samopoczucie
  • napędza spalanie tłuszczu
  • robi porządki w jelitach i żołądku (w tym leczy wrzody)
  • odwraca procesy starzenia, co może spowodować efekt „naturalnego liftingu” – regeneracji tkanek, odmłodzenia i ujędrnienia skóry. Badania wykazały, że procesy starzenia powodują spadek poziomu hormonu wzrostu i jego odpowiednika IGF-1. U osób w wieku około lat 40 poziom stężenia IGF-1 jest mniejszy o połowę niż w wieku lat 20. Colostrum w naturalny sposób minimalizuje te niedobory
  • przeciwdziała skutkom chemioterapii i radioterapii ograniczając ich negatywne skutki. Badania wykazały bardzo dobrą tolerancję colostrum i brak jakichkolwiek działań niepożądanych u chorych. Ponadto u większości chorych dodatek laktoferyny podczas „chemii” poprawił następujące wskaźniki: współczynniki i czas odpowiedzi, trwanie odpowiedzi i czas wolny od progresji choroby
  • wspomaga leczenie wielu chorób, m.in. wskazaniami są:
  • częste infekcje bakteryjne i wirusowe
  • schorzenia skóry (zawarta w colostrum laktoferyna ma silne działanie przeciwtrądzikowe, ponadto leczy przewlekłą egzemę, świerzb, łuszczycę)
  • alergie i nietolerancje pokarmowe
  • choroby autoimmunologiczne (związane z zaburzeniami systemu immunologicznego), m.in. stwardnienie rozsiane, reumatyzm, toczeń rumieniowaty, sklerodermia, miastenia gravis, cukrzyca typu I + II
  • choroby serca
  • marskość wątroby
  • reumatyzm
  • nowotwory (związane ze spadkiem odporności – dzięki laktoferynie, która ma silne działanie antynowotworowe. Udowodniono również, że hamuje również tworzenie się przerzutów w ciele)
  • otwarte rany, także pooperacyjne, oparzenia
  • dieta odchudzająca
  • intensywny trening

Zwróć uwagę na proces produkcji

Czas ściągania colostrum

Dobrej jakości preparaty produkowane są z mleka zebranego w pierwszych godzinach życia – w przeciągu 12 – 24 godzin od ocielenia.

 

Colostrum krowie vs. kozie

Coraz częściej na rynku znajdziemy colostrum kozie. Przyczyna jest prosta – coraz częstsze alergie na mleko krowie.

Colostrum zawiera laktozę (cukier mleczny). Ilość laktozy w colostrum zebranego w ciągu kilku godzin po porodzie jest jednak na tyle mała, że nie powinna powodować dolegliwości trawiennych u osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Mimo wszystko, nadwrażliwcy i osoby wykazujące alergie na laktozę zdecydowanie powinny wybrać wersję kozią.

Sporo się również słyszy o tym, że colostrum z pewnego źródła uchroni nas przed niespodziewanymi skutkami ubocznymi wynikającymi bardziej z obecności substancji obcych w zanieczyszczonej siarze, aniżeli naturalnemu działaniu na organizm.

Natomiast colostrum kozie tak czy inaczej będzie wyborem lepszym i bezpieczniejszym. Nawet w przypadku, gdy oczywista alergia na nabiał krowi nie występuje.

 

Ilość immunoglobulin

Zwracaj uwagę na ilość immunoglobulin, którą producent zawiera w produkcie. Dobre produkty zawierają minimum 15% immunoglobulin (IG). Oczywiście im więcej tym lepiej.

 

Standardy liczenia immunoglobulin

Ciekawą kwestią, która prowadzi do nadużycia i „małych oszustw” producentów jest sposób w jaki wylicza się immunoglobuliny, czyli kluczowe substancje odpornościowe na których nam zależy. Niektórzy producenci chcąc zawyżyć ilość immunoglobulin wyliczają je z protein, których jest w colostrum ok 60%. Przez to otrzymują wyższe, lecz niemiarodajne, wyniki.

Rzetelna zawartość immunoglobulin powinna być wyliczana w suchej masie, a nie w proteinach.

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • profilaktyka / kuracja wzmacniająca odporność: 500 mg dziennie (15 dni) – 1000 mg dziennie (1 miesiąc) 1 – 2 x w roku (sierpień / wrzesień + styczeń / luty)
  • niedobory immunologiczne – 2 x 500 mg (15 dni) lub 1 x 500 mg (do 6 miesięcy)
  • przeziębienie / grypa: 3 x 1000 mg dziennie przez 3 – 5 dni
  • dolegliwości przewlekłe / nawracające infekcje / antybiotykoterapia – 2 x 500 mg (15 dni) lub 1 x 500 mg (3 miesiące)
  • działanie na mózg (demencja, Alzheimer, SM, Parkinson, ADHD, autyzm, depresja, nerwice): 2 x 500 mg dziennie
  • cukrzyca: 2 x 500 – 1000 mg dziennie
  • reumatyzm: 2 x 500 mg dziennie
  • wątroba: 2 x 500 mg dziennie
  • łuszczyca / AZS: 2 x 500 mg dziennie

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA: –

CZAS KURACJI: 1 – 2 x w roku przez miesiąc

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • alergia na laktozę – zachować szczególną ostrożność w przypadku colostrum krowiego

WSPÓŁDZIAŁANIE: –

ANTAGONIZM: –

Uwagi

Dzieci poniżej 3 r.ż.

Nie powinno się stosować colostrum u dzieci poniżej 3 r.ż ze względu na potencjalnie występujące alergie na białka mleka.

 

Interakcje niepożądane?

Osoby z nietolerancją laktozy powinny szczególnie ostrożnie podchodzić do colostrum krowiego, gdyż w nielicznych przypadkach może spowodować:

  • przejściowe nudności
  • wzdęcia
  • wysypkę alergiczną

Colostrum zawiera laktozę (cukier mleczny). Ilość laktozy w colostrum zebranego w ciągu kilku godzin po porodzie jest co prawda na tyle mała, że nie powinna powodować dolegliwości trawiennych u osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Mimo wszystko, nadwrażliwcy i osoby wykazujące alergie na laktozę zdecydowanie powinny wybrać wersję kozią.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *