Mówi się, że jakieś 30-40% ludzi jest uczulonych na gluten. W ciągu kilku minut po ekspozycji osoby te rozwijają objawy takie jak wysypka, bóle głowy, biegunka lub duszność – dobrze znanym przykładem jest astma piekarska. Tym osobom badania w kierunku glutenu – celiakii wychodzą pozytywnie (przeciwciała IgE).
Co z pozostałymi 70%? Większość z nas może bez większych problemów jeść gluten i pomimo uszkodzonych jelit (ten fakt dotyczy akurat każdego) w miarę go toleruje.
U tej części ludzi gluten powoduje reakcje pośredniczone przez układ odpornościowy, których objawy rozwijają się stopniowo, nawet przez kilka tygodni po jego wprowadzeniu do diety! W takiej sytuacji ciężko już skojarzyć uczulenie na gluten z posiłkiem zjedzonym np. trzy doby wcześniej. Tego typu opóźniona reakcja na krótką metę jest niegroźna, na dłuższą fatalna w skutkach.
Testy w kierunku glutenu wydają się być zatem istotną sprawą.
Przedstawiam Ci 4 możliwe podejścia w kierunku zbadania swojej nadwrażliwości na gluten.
1. Badania laboratoryjne
- IgA przeciwciała anty-gliadynowe (występują u około 80% osób z chorobą celiakii)
- Przeciwciała przeciwko gliadynie IgG
- Przeciwciała anty-endomizowe IgA
- Przeciwciała transglutaminazy tkankowej
- Całkowite przeciwciała IgA
- Testy genetyczne (HLA DQ2 i HLA DQ8)
- Biopsja jelit (dla celiakii)
2. Domowy test na przeciwciała
Metoda przypomina test ciążowy. Wykrywa w krwi ludzkiej przeciwciała IgA/IgG/IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej, głównemu autoantygenowi związanemu z celiakią.
3. Sam oceń swoje symptomy nadwrażliwości na gluten
Jeżeli obserwujesz u siebie sporo z poniższych symptomów, warto się zastanowić, czy winowajcą nie jest gluten?
Symptomy Jelitowe
- Duża ochota na pieczywo (ciasto, ciasteczka, ciasteczka)
- Duża ochota na spożywanie cukru
- Częste jelitowe wzdęcia lub gazy, zwłaszcza po jedzeniu
- IBS – zespół jelita drażliwego
- Refluks – GERD
- Niestrawność
- Zaparcia
- Biegunki
- Częste nudności i / lub wymioty
- Trudności w uzyskaniu masy ciała (dzieci poniżej krzywej wzrostu)
- Niedokrwistość / anemia
Głowa i System Nerwowy
- Częste bóle głowy
- Zator zatokowy
- Migrenowe bóle głowy
- Zawroty głowy
- Kiepska pamięć
- Trudność przywołania słów
- Mgła umysłowa
- Słaba koncentracja
- ADD lub ADHD
- Częste zawroty głowy
- Depresja
- Niepokój
- Neuropatia
- Irytująca drażliwość
- Wahania nastroju
- Zespół niespokojnych nóg
- CFS – Zespół przewlekłego zmęczenia
- SM – Stwardnienie rozsiane
- Choroba Parkinsona
Zapalenia Mięśni i Stawów
- Częste bóle stawów
- Przewlekłe bóle mięśni
- Migracja bólu stawów (bez urazu)
- Częste skurcze mięśni (zwłaszcza w nogach)
- Fibromyalgia
- Autoimmunologiczne zapalenie stawów (RA, toczeń, łuszczycowe zapalenie stawów, reaktywne zapalenie stawów, zesztywniejące zapalenie stawów kręgosłupa, Zespół Sjögrena)
- Ból kości
- Osteoporoza lub osteopenia
Symptomy Hormonalne
- Endometrioza
- Bezpłodność
- Zmęczenie
- Niezdolność do schudnięcia
- Trudności w zasypianiu i zaburzenia snu
- Historia poronienia lub spontaniczna aborcja
- PMS – Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego
- Choroby tarczycy
- Hiperprolaktynemia
- Cukrzyca (typ I lub II)
- Hipoglikemia
- PCOS – Policystyczne Zapalenie Jajników
Symptomy Układu Odpornościowego
- Chroniczne zakażenia układu moczowego
- Chroniczne zakażenia układu oddechowego
- Astma
- Zakażenia drożdżycowe (intymne, jamy ustnej, paznokci)
Problemy Skórne
- Owrzodzenia jamy ustnej
- Wysypki na skórze
- Wypryski
- Łuszczyca
- Vitiligo
- Choroba Duhringa, opryszczkowate zapalenie skóry – dolegliwość ta jest jednoznacznie stwierdzonym przypadkiem uczulenia na gluten
Inne Symptomy
- Problemy z pęcherzami żółciowymi
- Podwyższone enzymy wątrobowe
- Nietoksyczna wątroba tłuszczowa
- Autoimmunologiczne zapalenie wątroby
- Chłoniak
- Zaburzenia płytek krwi
Objawy brzmią dziwnie podobnie jak w przypadku Candidy, czy Zespołu Nieszczelnego Jelita (ZNJ)?
Zgadza się. Gluten to drugie imię ZNJ, który jest z kolei etapem przejściowym do rozwoju Candidy.
Aby lepiej wyobrazić sobie ten proces zajrzyj tutaj.
Zaczyna Ci się już układać wszystko w jedną całość?
4. Eliminacja glutenu i ponowne jego włączenie
Powyższe symptomy dadzą Ci już pewien obraz Twojej wrażliwości na gluten.
Najlepszym jednak sposobem na sprawdzenie, czy jesteś uczulony na gluten jest odstawienie go na 30 dni i ponowne włączenie do diety.
Obserwacja zachowań organizmu podczas 30 bezglutenowych dni, jak i objawów, które pojawiają się po ponownym jego włączeniu do diety, uświadomią Ci, jak duży masz problem z glutenem.
Poniższy filmik w prosty sposób obrazuje 10 ostrzegawczych symptomów nietolerancji glutenu:
5. Czy każdy z nas ma problem z glutenem?
Punkt widzenia Alessio Fasano
Wszędzie słyszysz, że jeśli będziesz jeść gluten, to prędzej czy później zachorujesz. Otóż jest garstka ludzi, którzy nie odczuwają negatywnych skutków glutenowych i być może nigdy nie odczują. Sam pionier w tym temacie – dr Alessio Fasano wycofał się rok temu z twierdzenia, że gluten szkodzi każdemu.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, że jest to niewielki procent ludzi “kuloodpornych” i z pewnością nie dotyczy osób, które chorują na chorobę autoimmunologiczną, czy przewlekłą Candidę. Jeśli borykasz się z tego typu chorobami, raczej załóż, że gluten ma negatywny wpływ na Twój organizm.
Punkt widzenia Huldy Clark
Hulda Clark uczulenie na gluten wiąże z występującymi w trzustce przywrami trzustkowymi, alkoholem metylowym, mikotoksynami (kwas Kojica) i złotem. Wyjaśnia się jednocześnie sprawa wrażliwości na gluten u kobiet z endometriozą, gdyż przywry to podstawowe robaki odpowiednialne za ta chorobę.
Wygląda na to, że odrobaczenie, czyli Aspekt Indywidualny Protokołu Autoimmunologicznego, może wnieść sporo dobrego w kwestii glutenu.
Pobierz darmowy e-book z wykazem dolegliwości i chorób wywołanych pasożytami.
Czytaj więcej:
-
Gluten to moda i wyssany z palca mit, czy może skuteczne rozwiązanie Candidy i problemów autoimmunologicznych?
-
Gluten to nie tylko celiakia. Już ponad 55 innych schorzeń wiązanych jest z glutenem.
-
Co w praktyce jest glutenem, a co nie? W jakich produktach możesz znaleźć gluten?
-
Czy istnieje zależność pomiędzy glutenem i endometriozą? Badania, badania..
-
TESTY – Czy jestem uczulony na gluten?
Źródła:
Hulda Regehr Clark – Kuracja życia, 2006
www.amymyersmd.com/2013/07/how-to-test-for-gluten-intolerance-and-celiac-disease
www.glutenfreesociety.org/gluten-sensitivity-intolerance-self-test/
Pingback: Co w praktyce jest glutenem, a co nie? W jakich produktach możesz znaleźć gluten? | Moja Symbioza
Pingback: Gluten to moda i wyssany z palca mit, czy może skuteczne rozwiązanie Candidy i problemów autoimmunologicznych? | Moja Symbioza
Pingback: Gluten to nie tylko celiakia. Już ponad 55 innych schorzeń wiązanych jest z glutenem | Moja Symbioza
Pingback: Czy istnieje zależność pomiędzy glutenem i endometriozą? Badania, badania.. | Moja Symbioza
Pingback: PROTOKÓŁ Autoimmunologiczny | Moja Symbioza