KARTA CHARAKTERYSTYKI – Biotyna (witamina H / B7)

W pigułce

  • silny przeciwutleniacz
  • włosy, skóra, paznokcie
  • energia i witalność życiowa
  • regeneracja nadnerczy
  • agonalne stany wątroby

Biotyna dla zdrowia

Biotyna znana jest głównie z pozytywnego wpływu na porost włosów i paznokci, tymczasem właściwości biotyny mają dużo szersze spektrum działania. Bowiem biotyna:

  • zwana jest witaminą życia, gdyż bierze udział w przekształcaniu energii na poziomie komórkowym
  • odgrywa istotny wpływ na układ nerwowy w pozyskiwaniu energii dla komórek nerwowych. Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu syntezy mielin
  • skutecznie odbudowuje nadnercza, gdy brana w większych dawkach
  • jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, tj. ma dużą zdolność do ochrony ciała (podobnie jak kwas ALA)
  • ma ponadprzeciętną rolę w usuwaniu toksyn z organizmu
  • wpływa korzystnie na układ naczyń krwionośnych i serca
  • dzięki powyższemu posiada zdolność do leczenia wątroby ze stanów agonalnych takich jak:
    • zatrucia toksynami grzybowymi
    • uszkodzenia wątroby spowodowane alkoholizmem
    • uszkodzenia wątroby wynikające z nadmiaru absorpcji metali ciężkich
    • zatrucie wątroby tetrachlorometanem – wręcz pozorom bardzo popularną substancją

 

OBJAWY NIEDOBORU BIOTYNY:

  • zmiany skórne (łojotok, łupież, łuszczenie skóry, rumień)
  • nadmierne wypadanie lub zbyt wczesne siwienie włosów
  • zmiany nastroju, gorsze samopoczucie
  • zmęczenie, znużenie, wzmożona senność
  • bóle mięśni
  • nudności, wymioty
  • brak łaknienia

Zwróć uwagę na proces produkcji

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • wzmocnienie włosów – 5 – 10 mg dziennie
  • odbudowa nadnerczy – 10 mg dziennie

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: jako, że witaminy B nie są rozpuszczalne w tłuszczach, lepiej je przyjmować na godzinę przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody

PORA DNIA: najlepiej do godziny 17.00, gdyż witaminy B mogą mocno pobudzać

CZAS KURACJI: witaminy B można, a nawet należy stosować „przewlekle”

PRZECIWWSKAZANIA: –

WSPÓŁDZIAŁANIE:

  • opcjonalnie: witaminy z grupy B (szczególnie B5, B9, B12), magnez, mangan – obniżanie homocysteiny / detoks wątroby / wspomaganie wchłaniania biotyny
  • witamina K – synergistyczne działanie w syntezie protrombiny (białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi)
  • opcjonalnie: kwas alfa-liponowy (ALA) / l-karnityna – wspieranie pracy układu nerwowego
  • karczoch i sylimaryna (ostropest) – ochrona układu krążenia
  • grzyby Shiitake – zwiększenie odporności
  • opcjonalnie:  Maca / grzyby Chaga – poprawa stanu skóry i włosów

ANTAGONIZM:

  • awidyna – uniemożliwia wchłanianie biotyny
  • enzym – syntaza karboksylowa – przyłączając biotynę do lizyny enzymu karboksylazowego, powoduje awitaminozę
  • alkohol – zmniejsza wchłanialność witamin z grupy B

Uwagi

Przyswajalność i niedobory biotyny

Teoretycznie jest to witamina syntetyzowana przez bakterie jelitowe, tymczasem brak jest jakichkolwiek dowodów na tę przyswajalność. Istnieją pewne czynniki, które wpływają na przyswajalność biotyny, które w praktyce często u ludzi zawodzą. Stąd obserwujemy notoryczne niedobory biotyny w organizmie.

 

PRZYSWAJALNOŚĆ BIOTYNY WARUNKUJE:

  • stan trzustki i żołądka (niedokwaszony)
  • jajka (awidyna występująca w jajkach niestety blokuje biodostępność wit. H). Osoby, które jedzą sporo jajek powinny zadbać o suplementację biotyną, gdyż z pewnością mają jej niedobory
  • ponadto alkoholicy, palacze papierosów, sportowcy oraz osoby starsze są bardziej narażeni na niedobory
  • warto też wiedzieć, że kobiety w ciąży mają szczególne zapotrzebowanie na biotynę

Interakcje niepożądane?

W przypadku spożywania nadmiernej ilości biotyny w dłuższej perspektywie można zaobserwować następujące objawy:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • biegunkę
  • ogólne złe samopoczucie

 

Inne niedobory vs. witaminy B

Warto wiedzieć, że inne niedobory w organizmie nasilają braki witamin z grupy B (np. niedobór witaminy C powoduje niedobór kwasu foliowego i odwrotnie).

 

Przechowywanie witamin z grupy B

Witaminy z grupy B są niszczone przez ciepło, światło, i powietrze. Suplementy te przechowuj więc w ciemnych miejscach, w opakowaniach hermetycznych, w temperaturze pokojowej.

 

Codzienna suplementacja

Wszystkie witaminy z grupy B nie mogą być przechowywane w organizmie, dlatego ważne jest, aby uzupełnić je każdego dnia.

 

Źródła biotyny w diecie

  • żółtka jaj
  • łosoś
  • bataty
  • marchew
  • banany
  • cebula
  • pomidory
  • owies
  • migdały
  • orzechy

Powiązane artykuły

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *