W pigułce
- poprawa metylacji (balans homocysteiny)
- detoks organizmu
- układ nerwowy i stres
- energia
- niedokrwistości różnego rodzaju
- choroby autoimmunologiczne + spektrum autyzmu
Witaminy B dla zdrowia
Wszystkie witaminy z grupy B są ważne i właściwie dla każdego powinny być podstawową grupą witamin, a już z pewnością dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i dla dzieci ze spektrum autyzmu. Osobiście nie znam osoby, która by ich nie potrzebowała.
WŁAŚCIWOŚCI WITAMIN B:
- usprawniają twój detoks, a wiadomo, że w chorobach autoimmunologicznych mamy do czynienia, że słabym detoksem, czyli innymi słowy zaburzoną metylacją
- witaminy B1 i B6 (P5P) działają w synergii i wykazują zdolność do chelatacji ołowiu (B1 obniża jego stężenie w wątrobie i nerkach, a B6 działa jako antyoksydant i chelator o umiarkowanej sile
- to ogólne wzmocnienie układu nerwowego, więc jeśli czujesz się szczególnie narażony na stres, to B-komplex jest pierwszym remedium, które może zniwelować Twoje nerwy
- niezbędne przy wszelkich problemach skórnych (trądzik, łuszczyca i inne), które wynikają wprost z zaburzeń układu nerwowego, bądź nadmiernego narażenia na stres
- niezbędne przy wszelkich problemach o podłożu nerwowym takich jak skrajne zmęczenie, niedokrwistość, utrata apetytu, depresja, bóle brzucha, skurcze mięśni, utrata włosów i wypryski
- pomagają produkować energię w organizmie i tworzyć czerwone krwinki – tym samym leczą wszelkiego typu niedokrwistości wynikające z zaburzeń metylacji (w tym anemię złośliwą – chorobę Addisona-Biermera)
- witaminy B1 i B2 promują zdrowe funkcjonowanie mięśni, nerwów i serca
- witamina B1 zapobiega chorobom nerek, jak również zmniejszyć ryzyko zaćmy
- witamina B2 jest stosowana w leczeniu i profilaktyce migreny
- witamina B3 jest odpowiedzialna za regulację układu nerwowego i pokarmowego
- witamina B3 pomaga obniżyć poziom cholesterolu
- od witamin B5 i B12 zależy prawidłowy wzrost i rozwój
- witamina B6 zapewnia wsparcie odpornościowe i pomaga w rozkładzie białek
- witamina B6 chroni przed chorobami serca, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i nudności związane z ciążą
- witamina B7 (biotyna) pomaga produkować hormony
- witaminy B9 (kwas foliowy) kieruje produkcją i konserwacją DNA
- witaminy B9 (kwas foliowy) i B12 są odpowiedzialne za zapobieganie kilku rodzajów nowotworów
OBJAWY NIEDOBORU WITAMIN B:
- negatywny wpływ na stan skóry, włosów
- zaburzenia układu nerwowego
- skurcze mięśni
- zmęczenie
- zaburzenia czucia w nogach i rękach
- mrowienia symetryczne w ciele
- nudności
- depresja (duże niedobory, zwłaszcza witamina B3)
- hipoglikemia
Zwróć uwagę na proces produkcji
B-kompleks – wyłącznie metylowane
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witamin z grupy B.
Nie ma sensu suplementować tych witamin , jeśli nie są one metylowane (więcej o metylacji). Syntetyczne witaminy B potrafią krążyć w krwiobiegu dając mylne wyniki w badaniach krwi, że jest ich wystarczająca ilość. Tymczasem narządy, komórki oraz CUN cierpią dalej na ich niedobór. Fakt, że witaminy B krążą we krwi i badania pokazują ich prawidłowy bądź podwyższony często wynik jeszcze nikogo nie uzdrowił. Dlatego nie są to dla nas korzystne badania, bo wielu ludzi prowadzają w poważny błąd.
Aby witaminy B trafiły do komórek oraz wspomogły procesy metylacyjne (ściśle związane z chorobami autoimmunologicznymi oraz spektrum autyzmu) muszą być metylowane.
B12 tylko metylowana i fermentowana
Proces metylacji nie odbędzie się bez udziału witaminy B12 – to zdecydowanie najważniejsza z witamina B. Pod warunkiem oczywiście, że jest ona metylowana, tj. stanowi formę metylokobalaminy , cyjanokobalaminy lub adenozylokobalaminy bądź ich mieszanki.
B12 jako cyjano lub metylokobalamina
Na rynku dostępne są różne formy chemiczne witaminy B12, które można stosować w żywności np: cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, 5-deoksyadenozylokobalamina oraz metylokobalamina.
Obie formy cyjano i metylokobalamina są formami metylowymi witaminy B12 i obie są w porządku. Cyjanokobalamina jest najbardziej popularną formą B12 dostępną w suplementach diety, ale witamina B12 w postaci metylokobalaminy jest jednak bardziej aktywną jej formą. Metylokobalamina jest najlepiej przyswajana, gdyż w organizmie nie musi ulec przekształceniu do formy metylowej, jak popularna na rynku cyjanokobalamina.
Dostarczając do organizmu metylokobalaminę dajemy organizmowi gotowy aktywny składnik.
Użycie biologicznie aktywnej formy B12 zalecane jest szczególnie u osób z zaburzeniami metylacji (choroby autoimmunologiczne, spektrum autyzmu). Metylowana B12 daje gwarancje wprowadzenia do organizmu, bezpiecznej nawet w wysokich dawkach, formy kobalaminy. W przeciwieństwie do syntetycznej wersji, zadziała ona natychmiastowo i wesprze metylację u podstaw.
Naturalna B9 (kwas foliowy) tylko jako 5-MTHF
Witamina B9 to, zaraz po witaminie B12, druga najważniejsza witamina z grupy B, jak nie najważniejsza witamina w ogóle.
Jest o tyle istotna, że nie tylko bierze czynny udział w metylacji, ale biorą ją namiętnie kobiety w ciąży. I tu pojawia się problem.. bo jeśli witamina B9 nie jest metylowana, to staje się dla organizmu syntetyczna. Niestety mało który lekarz wspomina o tym „drobnym” fakcie kobiecie ciężarnej..
Witamina B9 absolutnie musi być metylowana, aby działała w kierunku prozdrowotnym, a nie przeciwko nam. Należy szukać B9 jako 5-MTHF, tj. formy folianu, quatrometylofolianu lub l-metylofolianu.
B9 opisana lakonicznie jako „kwas foliowy” będzie jej syntetyczną formą. Co gorsza.. syntetyczny kwas foliowy działa na nas toksycznie.
B.t.w.. w aptece raczej nie znajdziesz metylowanego kwasu foliowego. I tak, wyprzedzając twoje pytanie, większość kobiet w ciąży stosuje właśnie ten syntetyczny kwas foliowy.
Użycie biologicznie aktywnej formy B9 zalecane jest szczególnie u osób z zaburzeniami metylacji (choroby autoimmunologiczne, spektrum autyzmu). 5-MTHF daje gwarancje wprowadzenia do organizmu bezpiecznej nawet w wysokich dawkach – formy kwasu foliowego. W przeciwieństwie do syntetycznej wersji, zadziała on natychmiastowo i wesprze metylację u podstaw.
Wysoka rozpuszczalność w wodzie – lepsza biodostępność folianu (B9)
Przy doborze kwasu foliowego zwróć uwagę na specyfikę rozpuszczania go w wodzie. Dostępność biologiczna folianu po podaniu doustnym jest zależna od jego rozpuszczalności.
Firmy promujące dobry produkt wręcz chwalą się tym kryterium. Wysoka rozpuszczalność w wodzie oznacza, że folian jest lepiej wchłaniany przez komórki błony śluzowej, które ułatwiają dostęp do krwi i krążenia.
Lepsza stabilność i pH folianów (B9)
Folian – aktywna postać kwasu foliowego – wykazuje długotrwałą stabilność chemiczną gwarantującą całkowicie niezmienioną czystość nawet po kilku miesiącach, i redukcję z analizy w ciągu 18 miesięcy niższą niż 1%.
Ponadto wartość pH folianu po rozpuszczeniu jest neutralna. Ta wartość również zapewnia wyższą stabilność cząsteczce, chroniąc ją przed degradacją hydrolityczną.
Witamina B6 tylko jako P-5-P
Witamina B6 jest jedną z tych na które należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze witamin z grupy B. Witamina B6 powinna również być formą metylowaną.
Jedyna biologicznie aktywna, koenzymatyczna forma witaminy B6 to P-5-P, czyli pirydoksyna-5′-fosforan / fosforanu pirydoksalu. P5P jest też najczęstszą formą tej witaminy występującą we krwi. Jest również określana jako aktywny metabolit pirydoksyny.
Aby witamina B6 mogła być wykorzystana przez organizm, musi zostać przekształcona przez wątrobę w jej aktywną postać koenzymu. Popularna tańsza pirodoksyna (chlorowodorek pirodoksyny) też zostanie wykorzystywana przez organizm, ale najpierw musi ulec konwersji w wątrobie, co czyni ją mniej skuteczną w porównaniu do P-5-P.
Jedno z badań wykazało, że poziom 5-fosforanu pirydoksalu w osoczu wzrósł prawie o 60% po podaniu aktywnej postaci P5P w porównaniu z podawaniem chlorowodorku pirydoksyny.
Nakłada się tu problem samej konwersji B6 w przypadku osób z zaburzonym funkcjonowaniem wątroby (patrz choroby autoimmunologiczne, spektrum autyzmu = zaburzenia metylacji). Osoby z chorobami przewlekłymi mogą natomiast jak najbardziej czerpać korzyści z przyjmowania aktywnej postaci B6, tj. P-5-P.
Użycie biologicznie aktywnej formy B6 zalecane jest szczególnie u osób z zaburzeniami metylacji (choroby autoimmunologiczne, spektrum autyzmu). P5P daje gwarancje wprowadzenia do organizmu bezpiecznej nawet w wysokich dawkach – formy pirydoksyny. W przeciwieństwie do syntetycznej pirydoksyny, zadziała ona natychmiastowo i wesprze metylację u podstaw.
Niacyna vs. niacynamid ?
Obie witaminy wnoszą jakąś wartość dodaną w zdrowie.
- NIACYNAMID – bardziej jest skoncentrowany na problemach skórnych i kosmetycznych, dlatego często dodaje się go do kosmetyków.
Niacynamid jest stosowany w leczeniu choroby zwanej pellagrą, która jest spowodowana niedoborem niacyny.
Znany również dobrze jako lekarstwo w leczeniu migren.
Zaletą niacynamidu jest to, że nie powoduje zaczerwienienia skóry. Wykorzystywany jest również w leczeniu trądziku. Niacynamid jest bardzo pomocny, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne, które przynoszą korzyści osobom z przeciwzapalnymi stanami skóry.
- NIACYNA – ma szersze zastosowanie wewnętrzne, między innymi w leczeniu zaburzeń psychicznych, depresji, pelagry, wysokiego cholesterolu i wielu innych w.w.
Niacyna jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który można wytwarzać z roślin i zwierząt z aminokwasu tryptofanu. Niacynę można pozyskać z diety (mięso, drób, karmazyn, tuńczyk i łosoś, w mniejszych ilościach w orzechy, rośliny strączkowe i nasiona). Działa zarówno jako lek, jak i suplement diety.
Niektórzy za wadę niacyny uważają to, że powoduje zaczerwienienie skóry, choć z drugiej strony objaw ten można to uznać za test dobrej jakości suplementu. Tak zwana niacyna “flush free” nie wykazuje już tak wysokiej biodostępności.
Ogólnie rzecz biorąc niacynę można przekształcić w niacynamid za pomocą bakterii.
Jak inozytol, to tylko myo
Istnieje dziewięć znanych form stereoizomerów inozytolu. Stereoizomery to związki, które są tak samo molekularnie, różniące się tylko atomowym układem przestrzennym.
Z tych 9 izomerów najlepszą, najbardziej biodostępną i aktywną formą inozytolu jest inozytol myo i warto zwrócić uwagę, czy dany suplement posiada właśnie ten izomer. Poza tym w porządku będą również formy:
- D-chiro
- D-ped inozytol (DCI)
- heksafosforanu inozytolu (IP6)
Wielu laików używa zamiennie tańszych form inozytolu, które nie są w 100% wykorzystywane przez organizm ludzki i potrafią odkładać się w tkankach na długie lata.
Inozytol – stosunek myo do D-chiro
Izomery myo-inozytol oraz D-chiro-inozytol występują naturalnie w organizmie i pozostają we wzajemnej równowadze, zatem warto łączyć je w suplemencie w parę. Ponadto każdy z nich wykazuje nieco odmienne funkcje.
Badanie wykazały, że najkorzystniejszy stosunek obu form inozytolu (myo / D-chiro) to 40:1.
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
Jak stosować
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- profilaktyka / detoks na co dzień: 50 mg dziennie
- problemy neurologiczne (mrowienia w ciele, parestezje, bóle nóg): możesz spokojnie przyjmować od 100 – 200 mg dziennie (w 2 dawkach). Najlepiej oszacować własną dawkę witamin z grupy B, która niweluje te objawy
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: jako, że witaminy B nie są rozpuszczalne w tłuszczach, lepiej je przyjmować na godzinę przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody (wyjątek “reakcja flush” – czytaj “Uwagi”).
PORA DNIA: najlepiej do godziny 17.00, gdyż witaminy B mogą mocno pobudzać
CZAS KURACJI: witaminy B można, a nawet należy stosować „przewlekle”
PRZECIWWSKAZANIA:
- B6 została uznana za bezpieczną u kobiet w ciąży i matek karmiących, ale powinny one zachować ostrożność co do dawek (stosowanie zbyt wysokich dawek B6 może przyczynić się do wystąpienia u noworodka zespołu zależności od pirydoksyny, czy zmniejszyć produkcję mleka)
- B8 – kobiety w ciąży, matki karmiące
- B9 – niektóre przypadki nowotworów (B9 może nasilać ich działanie)
- B9 – padaczka (B9 może nasilać ataki)
- B9 – choroby serca – należy zachować ostrożność
- B9 – anemia złośliwa spowodowana niedoborem witaminy B12 (choroba Addisona Biermera) – należy zachować ostrożność
WSPÓŁDZIAŁANIE:
- witaminy z grupy B – obniżanie homocysteiny, detoks wątroby
- żelazo – zapewnia wchłanianie witaminy B12
- wapń – zapewnia wchłanianie witaminy B12
- witamina B6 (P5P) – zapewnia wchłanianie witaminy B12
- witamina E – niezbędna do aktywacji witaminy B12 (jeśli jej brakuje suplementacja B12 będzie miała mniejsze korzyści)
- opcjonalnie: Ginkgo biloba, Różeniec górski, Ashwagandha, Gotu kola, Brahmi (Bacopa monnieri) – stabilizacja nastroju, funkcja prokognitywna, redukcja poziomu stresu i niepokoju, poprawa pamięci, zwiększenie zdolności poznawczych
- opcjonalnie: jagody Goji, Traganek, Cytryniec chiński – właściwości przeciwutleniające, opóźnienie procesu starzenia, profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krwionośnego.
- opcjonalnie: imbir, karczoch, Gotu kola, L-teanina,– regulacja ciśnienia krwi, kontrola poziomu glukozy i cholesterolu, profilaktyka antymiażdżycowa
ANTAGONIZM:
- selen (chodzi o B2)
- alkohol – zmniejsza wchłanialność witamin z grupy B
Uwagi
Żółty mocz
Podczas zażywania witamin z grupy B zawsze występuje żółty mocz i jest to jak najbardziej naturalny efekt.
Pieczenie skóry – “Reakcja flush” po B3
Niacyna podawana w dawkach powyżej 50 mg dziennie powoduje
Przyjmowanie niacyny (B3) w dawkach powyżej 20 mg dziennie może powodować u osób wrażliwych rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wywołuje stan zaczerwienienia skóry (niacynamid nie powoduje tego efektu). Choć efekt może być nieprzyjemny, nie jest niczym poważnym. Oznacza w praktyce, że witamina B3 zadziałała i dobrze się wchłonęła. Dzięki tym właściwościom niacyna używana jest jako skuteczny środek rozgrzewający.
Nie przestrasz się więc, jeśli po witaminach B skóra stanie się czerwona, albo zacznie piec. Jest to normalna reakcja organizmu na wchłanianie witaminy B3, która nazywana jest reakcją flush. Oznacza to, że witaminy B są dobrej jakości. Ten aspekt można pośrednio uznać za jakość suplementu, choć nie zawsze będzie on jednoznaczny, gdyż osoba, która ogólnie ma problem z wchłanianiem witamin B może nie odczuć tej reakcji w ogóle.
Jeśli przeszkadza ci ta reakcja, dobrą zasadą jest pobierać witaminy z grupy B po jedzeniu.
Jeśli natomiast masz problemy z wchłanianiem witamin z grupy B i zależy ci na tym, aby jak najwięcej dostało się do organizmu, spożywaj B-kompleks na czczo (licząc się jednocześnie z tym, że co jakiś czas spotka cię nieprzyjemna “reakcja flush”).
Interakcje niepożądane po niacynie?
Niacyna stosowana w dawkach suplementacyjnych jest uważana za bezpieczną. Jednak u niektórych osób nadwrażliwych mogą pojawić się niepożądane skutki takie jak:
- ww. zaczerwienienie skóry i uczucie gorąca (tzw. flushing)
- bóle głowy
- niestrawność
- wzdęcia
- zawroty głowy
- ból w jamie ustnej
Ekstremalne dawki niacyny
Stosowanie nadmiernych ilości witaminy B3 (powyżej 3000 mg na dobę) może powodować:
- zaburzenia pracy wątroby
- dnę
- wrzody przewodu pokarmowego
- zaburzenia widzenia
- podwyższenie poziomu glukozy we krwi
- arytmię
Badanie homocysteiny
Dobrym, pośrednim wyznacznikiem funkcjonowania metylacji u osoby dorosłej jest badanie homocysteiny. Nie bez przyczyny piszę o osobach dorosłych, ponieważ przykładowo dzieci ze spektrum autyzmu mają również zaburzoną metylację, a homocysteina zazwyczaj wychodzi u nich prawidłowo. Chodzi o fakt, że homocysteina narasta w czasie i nie powinna nigdy przekroczyć wartości 7. I tak, zdaję sobie sprawę, że normy mówią o wartości 11. Dla mnie wyznacznikiem zdrowia jest dalej wartość 7.
Witamina B6, a dysbioza
W naturze pirydoksyna przekształcana jest z pożywienia w formę aktywną dzięki jelitowej florze bakteryjnej. Dlatego jej niedobór w organizmie bywa też pochodną tego schorzenia.
W sytuacji dysbiozy suplementacja jest szczególnie wskazana, gdyż organizm nie jest sam w stanie wchłonąć odpowiedniej ilości witaminy B6 z diety.
Różne zapotrzebowanie na B6
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6 jest uzależnione od ilości spożywanego białka. Na diecie wysokobiałkowej wymagane jest zwiększenie podaży B6.
Większe ilości tej witaminy potrzebują również osoby stosujące środki antykoncepcyjne.
Niepożądane interakcje po B6?
Witamina B6 stosowana w zalecanych przez ekspertów dawkach do 100 mg dziennie jest uważana za bezpieczną. Jednak długotrwałe przyjmowanie witaminy B6 w dawce powyżej 10 mg może powodować niepożądane interakcje.
U niektórych osób mogą pojawić się efekty takie jak:
- łagodne odczucie mrowienia i zdrętwienia skóry
- mdłości
- wymioty
- biegunka
- bóle brzucha
- utrata apetytu
- bóle głowy
- senność
- mrowienie
Nie są to jednak efekty uboczne, ani reakcja Herx’a, a raczej po prostu nadwrażliwość układu nerwowego. Objawy ustępują zaraz po odstawieniu B6.
Ekstremalne dawki B6 i efekty uboczne po B6
Dawki powyżej 200 mg B6 na dobę mogą powodować:
- zaburzenia neurologiczne
- problemy z równowagą
- utratę czucia w nogach
- zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
W przypadku długotrwałego stosowania bardzo wysokich dawek B6 (zazwyczaj powyżej 1000 mg dziennie) może wystąpić polineuropatia.
Witamina B12, a wegetarianizm
To prawda, że regularne spożywanie mięsa zapewnia większe ilości witaminy B12 do organizmu. Teoretycznie więc problemy mogą występować u osób stosujących dietę wege.
Tymczasem braki tej witaminy obserwuję nie tylko u wegan, ale również u mięsożerców. Problem jest bardziej złożony, niż się to potocznie wydaje. Wspólnym mianownikiem są z pewnością przewlekłe choroby autoimmunologiczne.
DOBRA FLORA W JELICIE KRĘTYM
Dlaczego tak się dzieje? Otóż prawidłowa produkcja witaminy B12 powinna odbywać się w jelicie krętym, zawsze w towarzystwie dobrej jakości flory. To właśnie właściwy poziom mikrobiomu ma kluczowy wpływ na jej produkcję, a takowy może mieć zarówno mięsożerca, jak i weganin.
Dlaczego więc mamy tak duże niedobory tej witaminy? Dlatego, że mnóstwo osób ma dzisiaj problemy z jelitami i dobrym poziomem mikroflory, przez co produkcja B12 jest niemożliwa. A z pewnością jest to większość osób z chorobami autoimmunologicznymi, które mają przewlekłe problemy z jelitami. W przypadku tych osób suplementacja witaminą B12 jest absolutnym obowiązkiem.
INNE NIEDOBORY
Kolejny problem z poziomem witaminy B12 to zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym. I znowu.. sytuacja może dotyczyć przecież zarówno wegan, jak i mięsożerców. Jeśli osoba jedząca mięso ma zaburzone jelito cienkie, nie przyswoi z mięsa odpowiedniej ilości tejże witaminy.
Warto też mieć na uwadze, że prawidłowe wchłanianie B12 ma miejsce tylko wtedy, gdy w organizmie występują odpowiednie zasoby:
- żelaza
- wapnia
- witaminy B6
- witamina E, która uaktywnia B12. Pełni więc ważną rolę, lecz nie kluczową jak powyższe
Które to niestety są dość częstymi niedoborami.
CAŁKOWICIE ZNISZCZONA FLORA
Kolejne przypadki zaburzonej produkcji witaminy B12 to całkowicie zniszczona flora po antybiotykach. Takie osoby nie tylko nie wyprodukują witaminy B12, ale też muszą dostarczać systematycznie dobrej jakości probiotyki w postaci suplementu.
Jak widać metabolizm witaminy B12 jest dość złożony. Dlatego też kategoria weganin / mięsożerca wydaje się dalece uproszczona, a często też moim zdaniem nietrafiona.
Zastrzyki z witaminy B12
Osoby cierpiące na anemię złośliwą (niedokrwistość Addisona Biermera) mają spore niedobory witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B12. Takie osoby często korzystają z zastrzyków.
Tymczasem zastrzyki nie do końca są dobrym rozwiązaniem, gdyż B12 w nich podawana bardzo często nie występuje w tej właściwej biodostępnej formie metylowanej.
Zanim zdecydujesz się na zastrzyk zapytaj lekarza o tą kluczową kwestię.
Niepożądane interakcje po B12?
Witamina B12 uważana jest za substancję bezpieczną, której przyjmowanie w zalecanych dawkach nie skutkuje poważniejszymi efektami ubocznymi. Ponadto szybko wydalana z organizmu. W niektórych przypadkach jednak przedawkowanie może doprowadzić do zmian trądzikowych na skórze.
Gdy kobalamina w dużych dawkach przyjmowana jest razem z witaminą C, to czasami może wystąpić krwawienie z nosa, uszu, a także suchość warg. Wszystkie te symptomy ustępują po zaprzestaniu suplementacji.
Przyswajalność i niedobory biotyny
Teoretycznie jest to witamina syntetyzowana przez bakterie jelitowe, tymczasem brak jest jakichkolwiek dowodów na tę przyswajalność. Istnieją pewne czynniki, które wpływają na przyswajalność biotyny, które w praktyce często u ludzi zawodzą. Stąd obserwujemy notoryczne niedobory biotyny w organizmie.
PRZYSWAJALNOŚĆ BIOTYNY WARUNKUJE:
- stan trzustki i żołądka (niedokwaszony)
- jajka (awidyna występująca w jajkach niestety blokuje biodostępność wit. H)
- ponadto alkoholicy, palacze papierosów, sportowcy oraz osoby starsze są bardziej narażeni na niedobory
- warto też wiedzieć, że kobiety w ciąży mają szczególne zapotrzebowanie na biotynę
Inne niedobory vs. witaminy B
Warto wiedzieć, że inne niedobory w organizmie nasilają braki witamin z grupy B (np. niedobór witaminy C powoduje niedobór kwasu foliowego i odwrotnie).
Przechowywanie witamin B
Witaminy z grupy B są niszczone przez ciepło, światło, i powietrze. Suplementy te przechowuj więc w ciemnych miejscach, w opakowaniach hermetycznych, w temperaturze pokojowej.
Codzienna suplementacja
Wszystkie witaminy z grupy B nie mogą być przechowywane w organizmie, dlatego ważne jest, aby uzupełnić je każdego dnia.
Źródła witamin B w diecie
- witamina B1: wątróbka boćwina, szparagi, brukselka, słodkie ziemniaki, zielony groszek, szpinak, biała fasola, czarna fasola, owies, jęczmień, fasola, soczewica, orzeszki ziemne, arbuz, matowy ryż, nasiona lnu, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, pomarańcze
- witamina B2: boćwina, , tempeh, jajka, szpinak, zielony groszek,zielona kapusta, szparagi, brązowe pieczarki, słodkie ziemniaki, sardynki i tuńczyk.
- witamina B3: bataty, szparagi, zielony groszek, tuńczyk, brązowe pieczarki, ziemniaki, indyk, kurczak, sardynki, krewetki, łosoś, wołowina, jagnięcina, nasiona słonecznika, jęczmień, orzeszki ziemne, brązowy ryż
- witamina B5: grzyby shitake i brązowe pieczarki, awokado, bataty, zielony groszek
- witamina B6: bataty, ziemniaki, kapusta, szpinak, czosnek, rzepa, dynia, awokado, papryka, zielony groszek, wołowina, tuńczyk, indyk, kurczak, łosoś, soczewica, ziarno słonecznika, fasola, banany
- witamina B8 (inozytol): świeże warzywa i owoce, zwłaszcza fasola, groszek oraz owoce cytrusowe, drożdże, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz kiełki pszenicy.
- witamina B7 (biotyna): żółtka jaj, łosoś, bataty, marchew, banany, cebula, pomidory, owies, migdały, orzechy
- witamina B9: rzepa, brokuły, brukselka, szparagi, szpinak, kalafior, awokado,groszek zielony, sałata rzymska, por, koper, fasola, soczewica, papaja, quinoa, chlorella
- witamina B12: wołowina, jogurt, mleko, łosoś, sardynki, dorsz, tuńczyk, krewetki, jagnięcina, przegrzebki
Powiązane artykuły